Επικαιρότητα ΒΕΑ 19-3-2010

 

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

  • – Η έγκριση του φορολογικού Σ/Ν μετατίθεται για την Τρίτη, ενώ ο ΥΠ.ΟΙΚ. υποχρεώθηκε σε διαρθρωτικές ενέργειες λόγω ισχυρών αντιδράσεων στο Υπ. Συμβούλιο.

Μερικές αλλαγές που αναφέρθηκαν είναι: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξόφληση χρεών έως 29/4 για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-12-09. Καταργείται η τμηματική καταβολή ΦΠΑ. Φορολογείται με υψηλότερο συντελεστή η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και οι τόκοι στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν μετά την 1-1-2009 θα εκπίπτουν σε ποσοστό 20% από τον φόρο. Περικόπτονται οι φοροαπαλλαγές για αναπήρους και πολυτέκνους. Καταργούνται από 1-1-10 αναδρομικά οι διατάξεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Προβλέπεται σύνταξη περιουσιολογίου (για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη) όχι όμως με τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα. Η προθεσμία παραγραφής 30-6-2010 (κοινοποίηση φύλλων ελέγχου) παρατείνεται για 31-12-2010. Τα διανεμόμενα κέρδη ημεδαπών ΑΕ φορολογούνται αναλόγως του έτους εντός του οποίου γίνεται η διανομή από 21% 2011 έως 25% το 2015.

  • – Πριν το Πάσχα αναμένεται το Σ/Ν για την ρύθμιση ελαστικών σχέσεων εργασίας (εκτιμώνται στο 6-6,5% της συνολικής απασχόλησης).

  • – Θρίλερ η υπόθεση στήριξης της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Κανένας δεν μπορούσε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της συζήτησης χθες. Ερωτηματικά δημιουργούνται για την στάση της Γαλλίας.

  • – Η ανεργία στο 10,3% το δ' τρίμηνο του 2009 /σε σχέση με δ' τρίμηνο του 2008. Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι η ανεργία αναμένεται να φθάσει στο 12% τον μήνα Μάρτιο έναντι 10,2 Δεκ. 09.

  • – Με το σχέδιο Α/Δ περί προσφορών (διαφημιστικά δώρα στα Super Markets) διαφωνεί ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ και η ΕΚΠΟΙΖΩ και στελέχη του λιανεμπορίου.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Επιχειρηματικού Δώρου ισχυρίζεται ότι με την Α.Δ. εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των Super Markets που μέχρι σήμερα το μόνο προϊόν που δεν ήλεγχαν την τιμή του ήταν το διαφημιστικό δώρο.

  • – Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται ακόμη και στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης της αγοράς, προκειμένου να εξαναγκάσει τον κλάδο στην τήρηση από 1-7-2010 βιβλίων εσόδων -εξόδων και ταμειακών μηχανών.

  • – Συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης -Ρωσίας – Ουκρανίας με στόχο την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής εμπορευματικής μεταφοράς στην Ν.Α. Ευρώπη. Ενδιαφέρον υπάρχει από τους εξαγωγείς και την TRAINOSE.

  • – Έπειτα από εκκλήσεις γονέων στο Λονδίνο τέθηκε σε εφαρμογή από το νοσοκομείο πρόγραμμα για θεραπεία εθισμένων στο διαδίκτυο.

  • – Στην Β. Κορέα εκτελέστηκε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος εξ αιτίας αποτυχίας του στην νομισματική μεταρρύθμιση.

  • – Ψηφίστηκαν επί της Αρχής το Σ/Ν του Υπ. Δικαιοσύνης για την επιλογή δικαστικών λειτουργών κορυφαίων θέσεων και την επαναφορά του «αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων».

  • – Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς με ανακοίνωση του εφιστά την προσοχή σημαινόντων προσώπων της Ελληνικής κοινωνίας ότι έχει εμφανιστεί και πάλι πρόσωπο «εισαγγελέας μαϊμού» που χρησιμοποιεί το όνομα του και την ιδιότητα του ως Σανιδάς (επίτιμος εισαγγελέας) και ζητάει οικονομική συνδρομή για φιλανθρωπικούς λόγους.

Πηγή: ΒΕΑ