Επικαιρότητα ΒΕΑ 2-4/7/2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 4-7-2011

Επικαιρότητα 2-4/7/2011

  • – Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ενέκριναν το Σάββατο το βράδυ -μετά από τηλεδιάσκεψη πλέον των δύο ωρών- την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό της ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ , εκ των οποίων τα 8,7 δισ. ευρώ προέρχονται από την Ε.Ε. Οι υπουργοί έδωσαν τις απαραίτητες εγγυήσεις στο ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει και τυπικά για την καταβολή του μεριδίου του, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, στις 8 Ιουλίου.

Η διαμόρφωση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

  • – Για σημαντικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας των Ελλήνων κάνει λόγο σε συνέντευξη του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Focus» ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή τεχνοκρατών από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, οι οποίοι θα συμβάλουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων καθώς και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις.

  • – Η γαλλική πρόταση για μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους ενδέχεται να οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, προειδοποιεί η Standard & Poor's σε σημερινή ανακοίνωσή της.

  • – "Η συνεχής ανακύκλωση γνωστών πληροφοριών, που κάθε ημέρα εμφανίζονται ως νέες, δημιουργεί μία αίσθηση αβεβαιότητος που καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα και σχόλια περί "χιονοστιβάδας" νέων μέτρων.
  • – Μεταξύ 16% και 17% θα κυμανθεί φέτος η ανεργία στη χώρα μας, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 3,9%, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

  • – Συστάσεις για μείωση της φορολογίας της εργασίας και στενή διασύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη – μέλη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται με την οικονομική διακυβέρνηση και ειδικά με το ευρωπαϊκό εξάμηνο.

  • – Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο, άμεσα αξιοποιήσιμο πακέτο δημόσιων ακινήτων, από τη λίστα των περίπου 350 ακινήτων της δημόσιας περιουσίας που παρέδωσαν στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων, οι τράπεζες οι οποίες ενεργούν ως σύμβουλοι αποκρατικοποίησης του δημοσίου, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

  • – Μεγαλύτερη αντίσταση από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αναμένεται να προβάλει φέτος ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του EITO, η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ, με δεδομένη την οικονομική κρίση, θα υποχωρήσει το 2011 5,3% έπειτα από πτώση 9,8% το 2010. Για το 2012 ο EITO κάνει λόγο για οριακή πτώση 0,5%.

  • – Τέθηκε από χθες σε λειτουργία, στο σύστημα του νέου TAXISnet, η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της προσωρινής δήλωσης απόδοσης φόρου και τελών χαρτοσήμου. Η συγκεκριμένη δήλωση, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται για ποσά που παρακρατούνται από αμοιβές που θεωρούνται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, από μισθούς και συντάξεις, καθώς και από αμοιβές για υπηρεσίες ελευθέριου επαγγέλματος.

  • – Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει σήμερα με πανεπιστημιακούς η υπουργός Παιδείας, στους οποίους θα παραδώσει το τελικό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ μεθαύριο αναμένεται να συναντηθεί και με το διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Αύριο, συνεδριάζουν στο υπουργείο Παιδείας εκτάκτως και οι Πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

  • – Με την έναρξη υλοποίησης 4 νέων προγραμμάτων εντός του Ιουλίου ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας θα προσπαθήσει να ανακόψει τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, δημιουργώντας 30.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων ανέρχεται σε 283,6 εκατ. ευρώ.

  • – Στην απελευθέρωση της αγοράς βιοκαυσίμων με την παροχή της δυνατότητας πρόσβασης τρίτων στις αποθήκες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, στοχεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία με γνωμοδότησή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συστήνει την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

  • – Συνεχή επιδείνωση καταγράφουν καθημερινά οι συνθήκες ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, η ανισορροπία μεταξύ ημερών πληρωμής και ημερών είσπραξης αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με την «Εξπρές». Την ίδια στιγμή επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες εκτός Ελλάδας βρίσκονται αποκλεισμένες από τις διεθνείς πιστώσεις, καθώς οι ξένες τράπεζες έχουν σταματήσει τη χρηματοδότησή τους, επικαλούμενες τη γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΒΕΑ