Επικαιρότητα ΒΕΑ 20-22/2/2010

  • – Στις 24/2 γενική απεργία έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ. Συμμετέχουν στην απεργία η ΟΤΟΕ, η ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων, οδοντιατρικός σύλλογος, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ΟΜΕ-ΟΤΕ, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς, στον τύπο, τις συγκοινωνίες, τις μεταφορές, την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

  • – Πρωτοβουλία της Υπ. Οικ. Αντ. & Ν. αποτελεί το νέο ταμείο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» το οποίο θα χρηματοδοτεί μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια και θα εποπτεύεται από την Τ.Ε η οποία θα έχει εκτός από εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο.

Στο ταμείο θα συμμετέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού δεν θα έχει όμως την μορφή αμιγώς επενδυτικής τράπεζας.

Η Διοίκηση του ταμείου θα ορίζει κλάδους προτεραιότητας που θα χρηματοδοτούνται μέσω ιδιωτικών κυρίως κεφαλαίων από το νέο αυτό ταμείο.

Οι επενδύσεις θα αναχρηματοδοτούνται κυρίως με χρεόγραφα που θα εκδίδονται από το ίδιο το Ταμείο στις διεθνείς αγορές.

Ταξίδι-αστραπή στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποίησε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αναπτυξιακής συνεργασίας και η πιθανή συμμετοχή του Εμιράτου στο υπό σύσταση Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας και να συγκληθεί η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

  • – Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο Νομάρχης Αθήνας κος Γ. Σγουρός κατά παντός υπευθύνου με αφορμή καταγγελίες για διαφθορά στο ΚΤΕΟ Ελληνικού.

  • – Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους από 1/3-15/3/2010 (ανάλογα με τα ψηφία ΑΦΜ) και οι μισθωτοί από 4/5-2/6/2010.

Αλλαγές στο Ε1 εντοπίζονται σε 12 κωδικούς κυρίως στον πίνακα δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν το φόρο (εκπίπτουν εξ ολοκλήρου έξοδα ιατρικά και δικηγορικά, μεγαλύτερη έκπτωση επίσης θα δοθεί σε όσους πήραν στεγαστικό δάνειο από 1-1-2009 για απόκτηση 1ης ή δευτερεύουσας κατοικίας).

Για πρώτη φορά αναγράφεται στο Ε1 αριθμός κινητού και δίδονται στοιχεία δημοτολογίου.

  • – Στην ανανέωση συνεργασίας με στόχο την συμμετοχή των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF στον Προαστιακό (Αθήνας-Θεσ/νίκης) προχωράει ο ΟΣΕ στο πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσής του.

  • – Στην Αθήνα αναμένονται σήμερα οι ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αρχίσει η παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας. Ταυτόχρονα, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των επιπλέον οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν από το ορόσημο της 16ης Μαρτίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα επιπλέον μέτρα να μην απορριφθούν ως ανεπαρκή στις 16 Μαρτίου (όταν θα υποβληθεί η πρώτη «Έκθεση Πεπραγμένων» από την Αθήνα, στο Συμβούλιο Ecofin) και για τον λόγο αυτό θα υπάρξουν εντατικές διαβουλεύσεις με τους κοινοτικούς παράγοντες, ώστε τα μέτρα να αποφασιστούν σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα, σε περίπου δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και της φορολογίας των καυσίμων, ενώ ακόμη ένα μέτρο που αναμένεται να ληφθεί είναι η επιβολή φόρου πολυτελείας σε ορισμένα αγαθά και αυτοκίνητα.

Στο τραπέζι, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόταση για μεγαλύτερη περικοπή των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων έως 20%. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

  • – Πολιτική και όχι οικονομική στήριξη και πίστωση χρόνου για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, είναι τα ζητούμενα για τη χώρα, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε συνέντευξή του στο BBC ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευρεία στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή επιπλέον μέτρων, αν χρειαστεί.

Στην Αθήνα από σήμερα μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια ώρα, όχι στις απεργίες λέει το 75% των πολιτών σε έρευνα της ΜΑΡΚ.

Έξι στους δέκα θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το 74% δηλώνει ευθέως ότι καθυστέρησαν να ληφθούν.

Ένας στους δύο θεωρεί ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

  • – Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της ευρωζώνης θα παράσχουν από κοινού βοήθεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κράινμπάουμ δήλωσε: «Πρόκειται καθαρά για εικασίες».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η από κοινού βοήθεια των χωρών της Ευρωζώνης θα αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις και ότι στη Γερμανία θα αναλογεί ένα ποσό της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ(ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

  • – Τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης αποφάσισαν το βράδυ της Κυριακής κατόπιν μαραθώνιας συνεδρίασης οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Αποκαθίσταται η τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα.

Η απεργία των τελωνειακών είχε κριθεί το Σάββατο παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ενώ υπήρξε και «ρήγμα» στην κινητοποίηση σε Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη.

Την Παρασκευή είχε διασπαστεί το απεργιακό μέτωπο των τελωνειακών και είχαν ξεκινήσει οι εκτελωνισμοί καυσίμων στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Β.Ελλάδας, καθώς και στην Κρήτη.

Εξαιτίας της απεργίας στην Αττική και αλλες περιοχές της χώρας τα πρατήρια στέγνωσαν από αμόλυβδη και σούπερ αμόλυβδη, καθώς και από πετρέλαιο θέρμανσης. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

  • – Ταξίδι-αστραπή στο Αμπού Ντάμπι πραγματοποίησε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αναπτυξιακής συνεργασίας και η πιθανή συμμετοχή του Εμιράτου στο υπό σύσταση Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας και να συγκληθεί η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

  • – Tις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση τριών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 260.000 νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση άλλων 10.000 ανά έτος έως το 2013. Στόχος είναι να αναχαιτιστεί η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η οποία τον Νοέμβριο του 2009 ξεπέρασε το φράγμα του 10%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ.

Πρόκειται για την υλοποίηση των πολιτικών με φορείς των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τρίτου τομέα της οικονομίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, που ενεργοποιούνται ή μπορούν να ενεργοποιηθούν για την καλύτερη δυνατή παροχή και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Πιο αναλυτικά, τα προγράμματα, αφορούν:

1. Την προώθηση απασχόλησης για νέους και μακροχρόνια ανέργους:

– Σύνολο θέσεων 60.000 ανά έτος (ως το 2013 στις ιδιωτικές εταιρίες – επιχειρήσεις).

– Νέοι – νέες 18-30 ετών με μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) από 2 ως 4 έτη.

– Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών με μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) από 2 ως 4 έτη.

Ειδικότερα, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει το 2010 στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο είχε προαναγγείλει πριν τις εκλογές. Πρόκειται για μία 4ετή δράση που αφορά ανέργους ηλικίας μέχρι 30 ετών, που θα προσλαμβάνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, δηλαδή το 2010, θα διατεθούν περίπου 45 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιδοτηθούν κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές των 10.000 ανέργων. Εκτιμάται από το Yπουργείο Εργασίας ότι το πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου 5.000-6.000 επιχειρήσεις, καθώς θα μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι 2 άτομα ανά επιχείρηση. Τον δεύτερο χρόνο επιδότησης, θα προσληφθούν άλλοι 10.000 άνεργοι, ενώ για τους 10.000 του πρώτου χρόνου προβλέπεται ότι θα επιδοτηθούν κατά 75% των ασφαλιστικών τους εισφορών, τον τρίτο χρόνο κατά 50% και τον τέταρτο χρόνο η επιδότηση θα είναι κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές.

2. Την αποτροπή απολύσεων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνολογικής παραγωγικής και οικονομικής προσαρμογής: Στοχευμένη «διάσωση – διασφάλιση» καταρχήν 10.000 θέσεων εργασίας ανά έτος ως το 2013 με την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων που θα αφορούν επιχειρήσεις που εκπονούν ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προσαρμογής. Το πρόγραμμα εγκρίνεται από τριμερή επιτροπή στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα προσαρμογής για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, περιλαμβάνει ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση (2 ημέρες την εβδομάδα ή μία εβδομάδα τον μήνα) και επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) για εργαζομένους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

3. Θέσεις απασχόλησης για κοινωνική ή κοινωφελή εργασία για μακροχρόνιους ανέργους και ειδικές ομάδες.

Στοχευμένη προώθηση απασχόλησης καταρχήν για 5.000 δικαιούχους ανά έτος ως το 2013:

– Φορέας υλοποίησης ο ΟΑΕΔ που καταγράφει, μοριοδοτεί και κατατάσσει σε πίνακες στη βάση κριτηρίων προτεραιότητας τόσο τους μακροχρόνια ανέργους όσο και τις ειδικές ομάδες.

– Απασχολούνται σε ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

– Οι ΟΤΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα απασχολούν μακροχρόνια ανέργους που απέχουν από το όριο συνταξιοδότησης από 2 ως 4 έτη.

– Οι ΟΤΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις καταβάλλουν μόνο τον βασικό μισθό τον προβλεπόμενο από την ΕΓΣΣΕ και τις ασφαλιστικές εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τις καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

– Στις μη κυβερνητικές οργανώσεις το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι για το πρόγραμμα αυτό έχει υποβληθεί πρόταση προς το Yπουργείο Εσωτερικών για έγκριση του συστήματος μοριοδότησης και πινακοποίησης των δικαιούχων, απόλυτα συμβατό με τις αρχές που θέτει το ΑΣΕΠ. (ΕΞΠΡΕΣ Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ