Επικαιρότητα ΒΕΑ, 20/6-22/6/09

• Από 1ης Ιουλίου αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα και τα τέλη για κινητά.
Καύσιμα, κινητά με τέλη σύνδεσης, καρτοκινητά, ακίνητα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και υψηλά εισοδήματα θα βρεθούν στο φοροεισπρακτικό στόχαστρο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να εισπράξει βεβαιωμένα έσοδα.
Με βάση τις ισχύουσες φορολογίες, 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών όχι μία αλλά δύο φορές το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Ως το τέλος του μηνός ολοκληρώνεται η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2008 και τον Σεπτέμβριο θα λάβουν οι ίδιοι τα εκκαθαριστικά του 2009.

• Μπαράζ φορολογικών διασταυρώσεων σε ακίνητα, δάνεια και ασφάλιστρα.
Σειρά διασταυρώσεων σε ακίνητα, δάνεια, εισοδήματα και ΦΠΑ ξεκινά μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει συσταθεί ειδική ομάδα με αποκλειστικό αντικείμενο την υποβολή και επεξεργασία προτάσεων για τη διενέργεια διασταυρώσεων φορολογικών δεδομένων των φορολογουμένων.
 
• Κατηγορηματικά αντίθετη στην ελαστική εργασία τάσσεται η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ενώ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη ενίσχυσης και εμβάθυνσης ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας.
Μιλώντας σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News η Φάνη Πάλλη Πετραλιά επισημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να αποδεχτούν μία σφιχτή πολιτική, αρκεί να είναι πεπεισμένοι ότι στο τέλος θα αποδώσει.

• Την δυνατότητα καταγγελιών μέσω internet ή τηλεφωνικά για υποθέσεις φοροδιαφυγής παρέχει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ).
Στόχος του μέτρου είναι η άσκηση πίεσης προς τους επιτηδευματίες, για έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Η ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών βρίσκεται στον νέο ηλεκτρονικό κόμβο της ΥΠΕΕ
www.ypee.gr
Καταγγελίες μπορούν να γίνουν και τηλεφωνικά στον αριθμό 210-3401113.
Η αξιολόγηση των καταγγελιών θα γίνεται από την Επιτροπή Μελέτης και Αξιολόγησης Πληροφοριών της ΥΠΕΕ.

• «Ανοίγουν» 26 κλειστά επαγγέλματα από 1-1-2010. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών θα γίνει με νομοσχέδιο που καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομίας ενσωματώνοντας την σχετική κοινοτική Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Στο νομοσχέδιο, σε αντίθεση με την Κοινοτική οδηγία  θα ορίζονται οι τομείς και οι υπηρεσίες που θα παραμείνουν κλειστές.
Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο επέρχονται ριζικές αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Δημόσιος Τομέας στην Ελλάδα.
– Συστήνεται το Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης μέσω του οποίου θα διεκπεραιώνονται όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την εργασία ενός αλλοδαπού στην Ελλάδα.
– Δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα Εσωτερικής Αγοράς το οποίο θα αποτελέσει το «εργαλείο» επικοινωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική επιβεβαίωση και ανταλλαγή των στοιχείων των επαγγελματιών (σύνδεση δημόσιων τομέων, συλλογικών φορέων κ.λ.π.).
– Μελετάται ρύθμιση για την κατάργηση των αδειών άσκησης επαγγέλματος.
Αναλυτικά οι 26 επαγγελματικοί τομείς που θα ανοίξουν αναφέρονται στην εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ 21-6-09.

• Σε λαμπρή τελετή τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης το Σάββατο 20/6 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και 300 περίπου επίσημων προσκεκλημένων από όλο τον κόσμο.
Με τα φώτα όλου του κόσμου στραμμένα στην Ελλάδα δόθηκε το σαφές μήνυμα της άμεσης επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα όπου ανήκουν.

Πηγή: ΒΕΑ