Επικαιρότητα ΒΕΑ 23-11-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                Αθήνα, 23-11-2011

Επικαιρότητα

  • – Η επιστολή με τη δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που την απαρτίζουν, με την οποία θα δεσμεύονται στην πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου.

Τη σαφέστατη αυτή προειδοποίηση απηύθυνε χθες προς τη χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ανάλογη προειδοποίηση έκανε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

  • – "Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω στο θέμα της υπογραφής που ζητείται από τον κ. Σαμαρά", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ μένει στις πέντε θεσμικές και πλήρεις ενέργειες με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευθεί ο πρόεδρος του κόμματος στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

  • – Στην εργασιακή εφεδρεία οδηγούνται αυτόματα όσοι έχουν συμπληρώσει ή υπολείπονται, για πλήρη συνταξιοδότηση, το πολύ δύο χρόνια, τόσο για τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων ετών ασφάλισης όσο και για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας (όταν αυτό απαιτείται).

Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο, που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης που αφορά μόνιμους και αορίστου χρόνου, που υπάγονται στο κοινό ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι οποίοι συνταξιοδοτούνται όχι με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου, αλλά με βάση τις διατάξεις του οικείου ασφαλιστικού τους φορέα.

  • – Οι εντονότατες πιέσεις που δέχονται τα επιτόκια των ομολόγων των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, αναμένεται να επιταχύνουν τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση μιας συνολικής απάντησης των κυβερνήσεων, ενώ πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και μια «πράσινη βίβλο» με εναλλακτικά σενάρια εισαγωγής του ευρωομολόγου.

  • – Το ΔΝΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε η λειτουργία της "Γραμμής πρόληψης και ρευστότητας" με σκοπό να προλαμβάνεται εφεξής δραστικά η μετάδοση οικονομικών και πιστωτικών κρίσεων, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής της G20 στις Κάννες στη νότια Γαλλία.

  • – Τον πρόεδρο της Βουλής θα επισκεφθεί την Τετάρτη το μεσημέρι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, προκειμένου να του παραδώσει την ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης για τη νομισματική πολιτική του 2011.

  • – Σταθερή επιβάρυνση των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια και αύξηση του δείκτη καθυστερήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα καταγράφεται κάθε τρίμηνο του έτους.

  • – «Τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να εξετασθεί η πορεία υλοποίησης του Προϋπολογισμού για το 2012, που θα ψηφισθεί τις επόμενες ημέρες, και ανάλογα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα προσδιοριστούν οι ανάγκες ενόψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2013-2014», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ.

  • – Σε 24ωρη γενική απεργία την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενες για τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών παροχών που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012.

  • – Μειωμένη κατά 8,5% ήταν η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ τον Οκτώβριο του 2011, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος.

  • – Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα πολλών πολιτών.

  • – Υπό κατάληψη τελεί για μία ακόμη μέρα το κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ, παρά την εντολή που έχει δώσει ο εισαγγελέας για αποχώρηση των συνδικαλιστών από το κτήριο.

  • – Στη διακοπή του ΕΚΑΣ για 31.638 συνταξιούχους προχωρά το ΙΚΑ σύμφωνα με εγκύκλιο του Ιδρύματος. Η αρχή θα γίνει από τη σύνταξη Δεκεμβρίου, η χορήγηση της οποίας ξεκινά σταδιακά από σήμερα. 20.000 συνταξιούχοι χάνουν το επίδομα λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ δεν θα το παίρνουν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού.

  • – Τον Σεπτέμβριο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1.097 εκατ. ευρώ, κατά 154 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: ΒΕΑ