Επικαιρότητα ΒΕΑ 24-11-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                         Αθήνα,24-11-2011

Επικαιρότητα

  • ­ Δρομολογούνται πλέον σε κοινοτικό επίπεδο οι διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, μετά την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς, προς τους επικεφαλής της Ε.Ε., του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με την οποία υπογραμμίζει τη στήριξη της Ν.Δ. στη νέα κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

  • ­ Νέα μέτρα για την εδραίωση μιας αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, πιστεύοντας ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία ανάπτυξης, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει και τη γενική εποπτεία της εφαρμογής τους. Πρότεινε, επίσης, και τρεις επιλογές για την έκδοση «ομολόγων σταθερότητας» ή ευρωομολόγων, αλλά για αργότερα και με πολλά «αν» και «ενδεχομένως». Πρόκειται για την «Πράσινη Βίβλο», με «νέες πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης, οικονομικής διακυβέρνησης και σταθερότητας», που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο Ολι Ρεν.

  • ­ Ριπές σε όλες τις αγορές της Ευρωζώνης έστειλε η «παταγώδης αποτυχία» της γερμανικής δημοπρασίας, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η κρίση χρέους, που έχει ήδη φθάσει στον «πυρήνα» του ευρώ, αρχίζει να απειλεί ακόμη και το Βερολίνο, την ώρα που οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης συνεχίζουν να ερίζουν σε μια μακροπρόθεσμη διαρθρωτική λύση.

  • ­ Την υπογραφή όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε νωρίτερα χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι δεν αρκεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για να καταβληθεί η έκτη δόση. Αισιόδοξος πάντως ότι όλα τα κόμματα θα κάνουν άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα, ό,τι χρειάζεται, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

  • ­ Στοχευμένη, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη πολιτική για την περιστολή δαπανών συστήνει στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, αντί των οριζόντιων και «ισοπεδωτικών» λύσεων που εφαρμόζονται, δεν φέρνουν αποτέλεσμα και αφήνουν άθικτους του μηχανισμούς που παράγουν ελλείμματα.

  • ­ Την έξοδο από το ευνοϊκό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (BAE) καλούνται να διαχειριστούν περίπου 185.000 εργαζόμενοι, των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται από τη νέα λίστα. Παράλληλα, εντάσσονται στη νέα λίστα 17.000 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, η λίστα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 166.000, αφού οι εργαζόμενοι που είναι στο καθεστώς τώρα ανέρχονται σε 531.000, ενώ με τη νέα λίστα είναι 365.000. Η αλλαγές στα ΒΑΕ έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Νοεμβρίου τρέχοντος έτους. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στο καθεστώς έως το 2015 ανέρχονται σε 80.000.

  • ­ Σύντομα θα παραλάβει το υπουργείο Οικονομικών το πρώην βιομηχανικό κτίριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης επί της οδού Θηβών 196-198 στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή δημοσιεύματα, το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 15.766,59.

  • ­ Την έντονη αντίθεσή του στις συνεχείς συλλήψεις επιχειρηματιών για οφειλές προς το Δημόσιο «χωρίς προηγούμενη στοιχειώδη εξέταση της αιτίας της καθυστέρησης καταβολής των συγκεκριμένων οφειλών» εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Νέα σύλληψη στη Θεσσαλονίκη για οφειλές 403.644,02 ευρώ.
  • ­ Τα πρόστιμα ύψους 15 εκατ. ευρώ του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων (ΠΟΠΕΚ), υποστηρίζοντας ότι τα πρόστιμα σωστά διεγράφησαν με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, επειδή ακριβώς επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

  • ­ Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα ισχύσουν τα νέα αυξημένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη ΔΕΗ. Οι αυξήσεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το 10% και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα φθάσουν μεσοσταθμικά το 15%. Η κατάρτιση των νέων τιμολογίων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση προκειμένου να υπάρξει σταδιακά και έως το 2013 πλήρης αποτύπωση του κόστους παραγωγής στις τελικές τιμές καταναλωτή.

  • ­ Πρότυπο μοντέλο κοινής διοίκησης δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα λειτουργήσει πειραματικά για έξι μήνες, προτίθεται να καταθέσει με τη μορφή τροπολογίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

  • ­ Σε δίωρη στάση εργασίας (από 12.00 έως 14.00 και από 14.00 έως 16.00) προχωρά σήμερα η ΟΛΜΕ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ.

  • ­ Δραματική επιδείνωση καταγράφει, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του 2011, με τον διοικητή Γ. Προβόπουλο να συστήνει νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και άμεσες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αναλυτικά ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε τον Ιούνιο του 2011 στο 12,8% του συνόλου, από 10,5% στο τέλος του 2010. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου δημιουργήθηκαν νέα «κόκκινα» δάνεια της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται πλέον στα 32,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΒΕΑ