Επικαιρότητα ΒΕΑ 24-2-2011

 

  • – Αρχίζει τη λειτουργία του, το Ταμείο Jeremie (ανακυκλούμενων πιστώσεων)

Α) με έναρξη δανειοδοτήσεων ύψους 120 εκ. € (60 εκ. € από ΕΣΠΑ και 60 εκ. € από Τράπεζες) για υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από το 2007 έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Ευρ. Ταμείου Επενδύσεων). Τράπεζες που συνεργάζονται είναι η Εθνική και η Alpha Bank.

Ποσά δανείων έως 100.000€. Αφορά επιχειρήσεις μικρές (έως 50 άτομα προσωπικό)

                                                Νεοϊδρυθείσες (3 χρόνια λειτουργίας) ή υπό ίδρυση

Περίοδος δανείου 36-72μ. συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος

Επιτόκιο κάτω από 3%

Σκοπός δανείου: επένδυση ή επέκταση

Β) Ακολουθεί μέχρι τέλη Μαΐου το πρόγραμμα μικροπιστώσεων προϋπολογισμού 60 εκ. € (30 εκ.€  δημ. δαπάνη και 30 εκ.€  από τράπεζες)

Ποσά δανείων έως 25.000€ (αφορά  πολύ μικρές επιχειρήσεις)

Δεν έχουν οριστεί οι Τράπεζες

Γ) Πρόγραμμα «Ψηφιακή σύγκλιση» προϋπολογισμού 180 εκ. €, (90 εκ. € από ΕΣΠΑ και 90 εκ.€  από τράπεζες)

Ποσά δανείου (έως 500.000€ αφορά ΜΜΕ, έως 250 ατόμων προσωπικού)

Σκοπός δανείου: επενδύσεις σε Πληροφορική-Επικοινωνίες αλλά και για επιχειρήσεις που επενδύουν σε ανάπτυξη και καινοτομία.

Αναμένεται το Φθινόπωρο

Δ) Αναμένονται προκηρύξεις 30 εκ. € για προϊόντα επιχειρηματικού κεφαλαίου στοχευμένα σε επιχειρήσεις πληροφορικής και επικοινωνιών, που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα.

  • – Η ΕΚΤ η οποία έχει υποχρεωθεί να στηρίξει τις αγορές χρέους και να παρατείνει τα μέτρα για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ενόψει της συνάντησης του Μαρτίου, απέστειλε σχέδιο 10 σημείων προς τους ηγέτες της Ευρώπης προς αποφυγή νέας κρίσης. Ασκεί δε πίεση για εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών, ζητώντας να καταργηθούν «παραθυράκια» που αφήνουν περιθώρια σε χώρες παραβάτες των κανονισμών περί δημοσιονομικών ελλειμμάτων, να ξεφύγουν των κυρώσεων.

  • – Ευρωπαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πιστωτές ενδεχομένως να αναγκαστούν να παραγράψουν το 30% της αξίας των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα και ίσως η χώρα τελικά αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή (spingel).

–     H τετραμηνιαία έκθεση του ΚΕΠΕ για τις οικονομικές εξελίξεις, συνολικά για το 2011 προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% (με το πρώτο εξάμηνο 2011 να παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συρρίκνωση 5,1%), έναντι 3% που προβλέπει το μνημόνιο. Οι λόγοι της συρρίκνωσης είναι η νέα μείωση της κατανάλωσης και των επενδύσεων, των οποίων οι προοπτικές προβλέπεται να παραμείνουν αρνητικές.

  • – Ο Διοικητής της Τ.Ε θεωρεί αναπόφευκτες τις συγχωνεύσεις, σημείωσε ότι χρήματα πρέπει να δοθούν στο τραπεζικό σύστημα για να είναι έτοιμο στο ενδεχόμενο πιστοληπτικών υποβαθμίσεων, τη στιγμή που οι τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές.

Επίσης προεξόφλησε ότι τα κόκκινα δάνεια θα μεγαλώνουν και το κλίμα θα αντιστραφεί όταν η χώρα περάσει σε ανάπτυξη.

Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή «κούρεμα» θα προκαλούσε επιπτώσεις στις τράπεζες που κρατούν ομόλογα δημοσίου (45 δις € ομόλογα κρατούν οι τράπεζες και 25 δις €. τα Ασφαλιστικά Ταμεία).

  • – Οι εισπράξεις από φόρο μισθωτών υπηρεσιών τον Ιαν. 2011/Ιαν. 2010 μειώθηκαν κατά 28,2% λόγω μείωσης εισοδημάτων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και μείωση της απασχόλησης.

–     Η γερμανική κυβέρνηση και η καγκελάριος, Aνγκελα Μέρκελ, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και της αναπροσαρμογής του επιτοκίου, εντάσσοντας την όποια διευθέτηση στο πλαίσιο μιας «συνολικής λύσης», για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και εμμέσως με το γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Ελέγχους στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενώ υπήχθησαν στην περαίωση δεν είχαν υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ θα πραγματοποιήσει η εφορία. Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλεται το μισό πρόστιμο των προσαυξήσεων που προβλέπεται για την εκπρόθεσμη καταβολή των δηλώσεων, ενώ θα διενεργείται και έλεγχος σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Στο 20% του ΑΕΠ αντιστοιχεί η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε., Μιχάλη Χάλαρη. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Ιδρύεται, μετά από τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Οικονομική Αστυνομία. Στο πλαίσιο του ιδίου διατάγματος αναβαθμίζεται και αναδιοργανώνεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Πάνω από τα 1,60 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πανελλαδικές τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Στα 271 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η απόκλιση στα καθαρά έσοδα τον Ιανουάριο έναντι του μηνιαίου στόχου που είχε τεθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2011, σε δημοσιονομική βάση, σημειώθηκε πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 578 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Στο προσκήνιο παραμένουν οι διεργασίες στο τραπεζικό σύστημα παρά την απόρριψη από την Alpha Bank. Αυτό που αναζητά η αγορά είναι πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα και ποιες θα είναι οι κινήσεις των βασικών παικτών. Στο πλαίσιο αυτό, έντονη φημολογία έφερε την Eurobank να προσεγγίζει την Alpha Bank και να λειτουργεί ως ο τρίτος πόλος, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική». (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ