Επικαιρότητα ΒΕΑ 24-3-2011

  • – Άνοιξε κύκλος της πρόσληψης συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις με την πρόσληψη των γραφείων που θα αναλάβουν τα εγχειρήματα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και την… αξιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

  • – Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθιέρωση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης όλων των αποβλήτων της επικράτειας, εισαγωγή των ειδικών εθνικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων και θέσπιση της συμμετοχής του κοινού στην κατάρτιση και έγκριση αυτών περιλαμβάνει σχέδιο νόμου, που ενσωματώνει οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσιάστηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

  • – Με πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ρυθμίσει μείζονες εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα όπως η ίδρυση φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η αναγόρευση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ελλάδας – Ιταλίας σε έργα εθνικής σημασίας και η ίδρυση τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου.

  • – Τα φάρμακα σε επίπεδο προϊόντων και τα τρόφιμα-ποτά σε επίπεδο κλάδου κατέχουν τις πρωτιές για το 2010, όπως καταγράφει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στην ετήσια ανακοίνωση των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων. Στη λίστα, τα φάρμακα που προορίζονται για λιανική πώληση βρίσκονται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση, με αξία εξαγωγών 555 εκατ. ευρώ περίπου.

  • – Λίστα με μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες καταρτίζει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο προαναγγέλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ απειλεί ακόμη και με «λουκέτο» τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους. Την ίδια ώρα, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ για την ανεργία, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις στο τέλος του 2011 θα φτάσει στο 22%!

  • – Η Συντονιστική Επιτροπή των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή των εργοληπτικών επιχειρήσεων όλης της χώρας από τις δημοπρασίες από τη Δευτέρα 28 του μηνός έως και την Τρίτη 12 Απριλίου, οπότε και θα επανεξετάσει τη στάση της με πιθανότητα μετατροπής της αποχής σε διαρκείας, έως ότου επιλυθούν τα επείγοντα αιτήματα του κλάδου, που τον οδηγούν σε αδιέξοδο.

  • – Από τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου, ξεκινά η διαδικασία κατάθεσης -αποκλειστικά στα ΚΕΠ- των αιτήσεων με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται από τα ΚΕΠ και από τα γραφεία του ΟΕΚ για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

  • – Έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα εκφράζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θεωρεί πως η ρύθμιση δεν καταργεί τα εμπόδια στην άσκηση των επαγγελμάτων, ενώ τα πραγματικά οφέλη στον ανταγωνισμό, από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με αυτό τον τρόπο, θα φανούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου

  • – Τουλάχιστον τρεις μήνες από σήμερα θα χρειαστεί το Υπουργείο Οικονομικών για να ολοκληρώσει την τελική εκκαθάριση του ΕΤΑΚ και να αποστείλει τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσουν τον φόρο του 2009. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν εκκαθαριστεί 1.680.000 δηλώσεις Ε9 που αφορούν τα ακίνητα προκειμένου να υπολογιστεί το ΕΤΑΚ του 2009.

  • – Μέχρι και το 18% είναι πιθανό να αγγίξει το ποσοστό της ανεργίας στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη τα προγράμματα στήριξης 10.000 ανέργων της ευρύτερης περιοχής, ύψους 52 εκατ. ευρώ.

  • – Κλειστό για τους οδηγούς θα είναι το κέντρο της Αθήνας σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω της μαθητικής και της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου.

  • – Επικρίσεις κατά των τραπεζών και προβληματισμοί εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το ζήτημα της παροχής ρευστότητας στην αγορά. Αφορμή στάθηκε νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διοχετεύοντας στη συνέχεια τη ρευστότητα στην αγορά.

  • – Διεύρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ, που είναι έως 30% φθηνότερο από το οικιακό, εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικαλούμενη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Αργυρώ Μαυρούλη

        Δημοσιογράφος

Πηγή: ΒΕΑ