Επικαιρότητα ΒΕΑ 26/4/2012

       

                                                                                  Αθήνα  26/4/2012

Επικαιρότητα

-Στη δέσμευση λογαριασμών και καταθέσεων θα προχωρούν άμεσα οι ελεγκτικές αρχές και χωρίς προηγούμενη ακρόαση του φορολογούμενου για τον οποίο έχουν στοιχεία ότι φοροδιαφεύγει, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Την ανωτέρω εντολή έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου (υπ' αριθμ. ΠΟΛ.1103/20.4.2012) στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής.

-Στο 96,9% διαμορφώθηκε το τελικό ποσοστό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) μετά την εκπνοή και της τελευταίας προθεσμίας για ομολογιούχους που αρνούνταν να υπαχθούν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

-Συνάντηση με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο είχε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Ιωάννης Μουρμούρας.

-Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο προσαρμογών στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, για την τόνωση της ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Wall Street Journal.

-Στη συνεχιζόμενη πτώση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ κατά 12,7% σε ετήσια βάση εντοπίζεται το βασικό πρόβλημα στην είσπραξη των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο εφετινό 3μηνο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων στην περίπτωση που η ύφεση ξεπεράσει φέτος το 4,7% αφήνει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πρόκειται δηλαδή για ξεχωριστό «πακέτο» παρεμβάσεων από τις περικοπές δαπανών 11,6 δισ. ευρώ του υπό κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2013-2014) και των φορολογικών μέτρων 3 δισ. ευρώ που θα εξειδικευτούν με το σχετικό νομοσχέδιο.

-Στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση επί του συνολικού εργατικού κόστους βρίσκεται η Ελλάδα, με τους πολίτες να έχουν χάσει σε ένα χρόνο το ένα τέταρτο των εισοδημάτων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ, τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων υποχώρησαν το 2011 κατά 25,3% εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και της επιβολής έκτακτων φόρων και εισφορών.

-Οι αυξημένες πλέον πιθανότητες επικράτησης του Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα πληθαίνουν καθημερινά οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων για ανάληψη δράσης με στόχο την ανάπτυξη.

-Νέα απειλή δέχθηκαν σήμερα τα ΑΑΑ της Ολλανδίας, καθώς ο οίκος Fitch -μετά από ανάλογη προειδοποίηση της Moody's- εκτίμησε ότι η πίεση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα γίνεται εντονότερη όσο κρίνεται λιγότερο πιθανό το σενάριο μείωσης του ελλείμματός της κάτω του 3% του ΑΕΠ.

-Υποχώρηση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων προκύπτει για τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας κατά τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα η μέση τάση αύξησης σε 12μηνη βάση να προσαρμόζεται, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στα επίπεδα του 6,4%, έναντι αύξησης 9,7% το 2011.

-Στη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, η οποία συνεδριάζει σήμερα στις 15.00, αναμένεται να κριθεί η τύχη των ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που μέχρι στιγμής είναι στον αέρα, ενώ απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου.

-Υποχρεωτική αργία χαρακτηρίσθηκε και φέτος η Πρωτομαγιά, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη.

-Μέχρι τις 26 Μαΐου οι δικαιούχοι της Αγροτικής Εστίας μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις για τις δωρεάν 8ήμερες διακοπές, 3ήμερες εκδρομές και βιβλία, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΟΓΑ.

-Η ενίσχυση του θεσμού της bad bank και οι εναλλακτικές λύσεις για την Atebank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναμένεται να συζητηθούν στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο, καθώς τα βασικά ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστούν μετά τις εκλογές.

-Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αναμένεται να προκαλέσει η 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν δύο ναυτεργατικά σωματεία για την Πρωτομαγιά, παραβλέποντας την ειλημμένη απόφαση της ΠΝΟ για τετράωρη στάση εργασίας.

-Το 76% των νέων πιστεύει ότι η μετανάστευση αποτελεί την ιδανική λύση στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα η οποία διεξήχθη από την Focus Bari για λογαριασμό του Παντείου Πανεπιστημίου.

-Παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2012 των προσωπικών εταιριών για μετά τις εκλογές ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την προθεσμία υποβολής τους έως τις 30/4/2012.

-Ανοιχτή θα παραμείνει για δύο ακόμη εβδομάδες η πύλη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για διορθώσεις στις δηλώσεις ακινήτων Ε9 των προηγούμενων ετών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας νέας μικρής παράτασης.  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, θα παραμείνει ανοιχτή η ειδική εφαρμογή ώστε χιλιάδες πολίτες να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία στο έντυπο Ε9, στη διαδικτυακή διεύθυνση www.gsis.gr (υπηρεσίες προς πολίτες), με τους ειδικούς κωδικούς πρόσβασης που έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία ΤΑXISnet.

Πηγή: ΒΕΑ