Επικαιρότητα ΒΕΑ 27/4/2012

           

                                                                                  Αθήνα  27/4/2012

Επικαιρότητα

-Με κύριο θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεδριάζει σήμερα στις 2:30 μ.μ. υπό τον Πρωθυπουργό Λούκα Παπαδήμο το υπουργικό συμβούλιο.

-Παρατείνεται έως την 1η Ιουνίου η προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011, με στόχο οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις θετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

-Αλλάζει άρδην το εργασιακό καθεστώς στη χώρα με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το Α' τρίμηνο το 2012 να παρουσιάζουν μείωση 20,93% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή  πολλαπλασιάζονται οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία αφού κατόπιν σχετικών ελέγχων επιβλήθηκαν πρόστιμα περίπου 1 εκατ. ευρώ.

-Εντείνονται οι διαβουλεύσεις, κυρίως σε επίπεδο Κομισιόν, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για χορήγηση χρονικής παράτασης στις μνημονιακές χώρες, προκειμένου να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

– Η "ΑΝΑΠΤΥΞΙΟΛΟΓΙΑ" που δημιουργήθηκε στην ΕΕ με αφορμή την αναμενόμενη επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του που έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας των Μέρκελ- Σαρκοζί,  οδηγεί σε νέες εξελίξεις στην Ευρώπη των «17» και «27».

-Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο έχει εγκριθεί από 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέρριψε τις επικρίσεις ότι η Ευρώπη δεν λαμβάνει μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη.

-Αρνητικές συνέπειες εξακολουθεί να έχει η κρίση της ευρωζώνης στην πορεία των οικονομικών των μεγάλων τραπεζών της περιοχής, με τη γερμανική Deutsche Bank και την ισπανική Santander να εμφανίζουν σημαντική υποχώρηση των κερδών Α' τριμήνου, ενώ αρνητική ήταν η πορεία και της βρετανικής Barclays.

-Σε ετήσια καταγραφή της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων που διαμένουν στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

-Άρχισαν και επισήμως, στη Λευκωσία, οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας «Euro-Asia Interconnector», μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 2.000 MW, το οποίο στόχο έχει να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια των εμπλεκόμενων χωρών αλλά και να συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

-Δραματική αλλά καθυστερημένη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης την προειδοποίηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος «για έκρηξη φτώχειας,  απολύσεων και  ανεργίας, αύξησης φόρων και μείωσης μισθών».

-Την υιοθέτηση νέου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αναλυτική έκθεση αξιολόγησης τριών πιθανών σεναρίων, ενώ φαίνεται να προκρίνει τον λεγόμενο «Μηχανισμό Εγγυημένων Διαφορικών Τιμών» (Feed In Premium). Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναμόρφωση του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να έχει καταλήξει στον νέο μηχανισμό έως τον Ιούνιο.

-Απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα συνοδεύονται με κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων καθώς και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού & Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

-«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας επιχειρήσεων και της εξωστρέφειας της οικονομίας πρέπει να είναι ο κύριος μοχλός και η κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές».

-Αύξηση 6,4% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο Εγχώριας και Εξωτερικής Αγοράς) του μηνός Μαρτίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2011.

-Λίστα με 120 Έλληνες φορολογούμενους που εμφανίζονται να έχουν αγοράσει σκάφος στην Ολλανδία απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών οι ολλανδικές αρχές, στο πλαίσιο της βοήθειας προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πηγή: ΒΕΑ