Επικαιρότητα ΒΕΑ 3-11-2010

  • – Ο ρυθμός χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον μήνα Σεπτ. έμεινε αμετάβλητος.

Επιβραδύνθηκαν τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Η Τ.Ε προσβλέπει ότι αναμένεται να ασκηθεί θετική επίδραση από την παροχή επί πλέον εγγυήσεων 25 δισ. €, προκειμένου οι τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από το Ευρωσύστημα μέσω έκδοσης ομολόγων.

Σχετικά με τις ΜΜΕ ο διοικητής σημειώνει ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, οδηγούν σε αναβολή των επενδυτικών σχεδίων τους.

Η έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων Ιουλίου 2010 καταγράφει μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων ιδίως από τις ΜΜΕ το β΄τριμ. 2010/β΄τριμ. 2009 για πρώτη φορά από την αρχή του 2009.

Παράλληλα οι τράπεζες αυστηροποιoύν κριτήρια και όρους χρηματοδότησης, αυξάνουν επιτόκια και θέτουν αυστηρότερες απαιτήσεις εξασφαλίσεων.

  • ­ Καλλικράτης στις Εφορίες:

Η μείωση των Περιφερειών, αποτελεί οδηγό για την δημιουργία και 7 Περιφερειακών Φορολογικών Κέντρων (ΠΕΦΟΚ), στα οποία ανήκουν Εφορίες, Τελωνεία κ.λ.π με νέο μοντέλο διοίκησης και σχεδιασμό του ελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Τα ΠΕΦΟΚ θα έχουν υπό την εποπτεία τους όλους τους προϊσταμένους των εφοριών, ελεγκτικών κέντρων και τελωνείων της Περιφέρειάς τους.

  • ­ Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εφάπαξ καταβολής τους με πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έληξε 29/10. Για τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει αίτηση σε αυτό δίνεται η δυνατότητα εκ του Νόμου για εξόφληση του χρέους έως 5/11/2010.

Πάντως τα προγράμματα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις είναι δυναμικά και όποιος δεν εντάχθηκε έως 29/10/2010, έχει δικαίωμα υπαγωγής σε πρόγραμμα ρύθμισης της επιλογής του, όταν το επιλέξει.

  • ­ Σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για την περαίωση τονίζονται τα εξής:
  • Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι προαιρετική.
  • Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν από τη ΓΓΠΣ και θα αφορούν όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις από το 2000 έως και το 2009, εξαιρουμένων όσων έχουν προβεί σε αυτοπεραίωση και δεν έχουν ενταχθεί στο δείγμα ελέγχου.
  • Για κάθε χρήση, ανεξαρτήτως ακαθάριστων εσόδων, υπάρχει ελάχιστο ποσό καταβολής προκειμένου ο φορολογούμενος να υπαχθεί στη ρύθμιση εάν επιθυμεί και να γίνει κατάργηση της φορολογικής εκκρεμότητας για τις χρήσεις που θα επιλέξει να υπαχθεί.
  • Ο φορολογούμενος, εφόσον συμφωνεί, μπορεί να περαιώσει επιλεκτικά όσες χρήσεις αποφασίσει, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συνεχόμενες από την παλαιότερη μέχρι την πιo πρόσφατη.
  • Η αποδοχή των όρων της ρύθμισης διά της καταβολής, σύμφωνα με το μηχανογραφικό δελτίο, της πρώτης δόσης ή του συνολικού ποσού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα.
  • Εφόσον το ποσό που απομένει μετά την προκαταβολή εξοφληθεί μέσα στον χρόνο καταβολής της α' δόσης, παρέχεται έκπτωση 10% επ' αυτού. Η α' δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την αποδοχή της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό.
  • Εφόσον επέλθουν μεταβολές στο εκκαθαριστικό από τη ΔΟΥ και ο φορολογούμενος συμφωνήσει με τις μεταβολές, η πληρωμή της προκαταβολής πρέπει να γίνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2010 και γίνεται στην αρμόδια ΔΟΥ.
  • Εφόσον από την επανεξέταση του εκκαθαριστικού στη ΔΟΥ δεν προκύψουν τροποποιήσεις, η πληρωμή της προκαταβολής γίνεται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2010 σε τράπεζα. (ΕΞΠΡΕΣ, Αργυρώ Μαυρούλη).

  • ­ Ο ΥΠΟΙΚ. υπενθυμίζει στους Υπουργούς ότι η επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2009 στο 2010, όπως περιγράφεται στο Μνημόνιο, είναι αδιαπραγμάτευτη, ανεξάρτητα από την αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων 2009, από την Eurostat και τονίζει την σημασία της περαιτέρω περικοπής σε λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες.

  • ­ Αντιδράσεις από την ΓΣΕΕ πυροδότησε το ενδεχόμενο οι επιχειρησιακές συμβάσεις να κατισχύουν των Συλλογικών και της εκάστοτε ΕΓΣΣΕ.

  • ­ Το πρόβλημα με τη Siemens έχει οδηγήσει σε εμπλοκή τις επεκτάσεις του Μετρό.

Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να παραδοθούν οι σταθμοί δυτικών προαστίων, έως καλοκαίρι 2008 και νοτίων προαστίων, έως άνοιξη 2010.

Η πολιτική ηγεσία όμως αρνείται να συνεχίσει συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρεία, όσο εκκρεμεί η υπόθεση που  σκανδάλου και οι εργασίες λόγω της εμπλοκής της Siemens, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Έχει φρενάρει η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά.

Δεν έχουν παραδοθεί οι σταθμοί της επέκτασης προς Ελληνικό, Ηλιούπολη, Άλιμο, Ελληνικό καθώς και του Περιστερίου, Ανθούπολη, μετά τον Αγ. Αντώνιο και Χαϊδάρι, μετά το Αιγάλεω καθώς και ο σταθμός Αγ. Παρασκευής.

  • ­ Το ΥΠ.ΥΓ. θέτει σε δημόσια διαβούλευση πρόταση για αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών του ΕΣΥ.

Υπάρχουν τρεις δυνατές επιλογές:

  • Η ανάθεση των προμηθειών σε ιδιωτικό φορέα εποπτευόμενο από το ΥΠ.ΥΓ.
  • Η συγκρότηση ΑΕ δημοσίου
  • Η ΣΔΙΤ μέσω ΑΕ του δημοσίου και υποστήριξη των logistics (αποθήκευση και διανομή από τον ιδιωτικό τομέα).

Ο ΥΠ.ΥΓ σημειώνει ότι καταρχήν προτείνεται η ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα (α΄ λύση), αφού πρώτα η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Η ΕΠΥ θα προσδιορίζει τα υλικά, που χρειάζονται τα νοσοκομεία (κατά 80%).

Την προμήθεια-αποθήκευση-διανομή θα κάνει η ανάδοχος εταιρεία.

Το 20% αφορά φθηνά υλικά γάντια, γάζες κ.λπ. και θα τα αναλαμβάνουν τα ίδια τα νοσοκομεία.

  • ­ Οι φαρμακευτικές δαπάνες του ΟΑΕΕ με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έπεσαν στο ήμισυ, max 12 εκ. € το 2010 έναντι 25 εκ. € το 2009.

  • ­ Από τον Σεπτ. το δολάριο έχασε 8% της αξίας του, έναντι καλαθιού νομισμάτων (1 € =1,40 $).

  • ­ Ιστορικό ρεκόρ για την Ιρλανδία το spread των 10ετών ομολόγων έναντι των Γερμανικών( 497 μ.β.) ενώ τα 10ετή Ελληνικά (σε 837 μ. β) έναντι των Γερμανικών.

  • ­ Εκστρατεία ενημέρωσης επιχειρήσεων μελών του, κάνει το ΕΒΕΑ ώστε να συμβάλλουν στο έργο της Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

  • ­ Αναστέλλεται με εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ. και απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η μεταφορά αλληλογραφίας/δεμάτων στο εξωτερικό για ένα 48ωρο προκειμένου να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος. Συναγερμός έχει σημάνει μετά το μπαράζ παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων, με αποδέκτες πρεσβείες ξένων χωρών, το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη Europol και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. (ΕΞΠΡΕΣ, Αργυρώ Μαυρούλη).

  • ­ Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, με την επιλογή των συμβούλων που θα συνδράμουν το Δημόσιο στην προσπάθεια αυτή. Το βασικό ζήτημα που τίθεται για την εταιρία, και για το οποίο αναμένεται η εισήγηση των συμβούλων, είναι ο χειρισμός του δικαιώματος προαίρεσης (option) που κατέχει η ΔΕΗ για την εξαγορά ποσοστού έως και 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ, η οποία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της πρώτης. Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει (επί διοίκησης Π. Αθανασόπουλου) να ασκήσει το δικαίωμα αυτό, δηλαδή να αποκτήσει συμμετοχή στη ΔΕΠΑ. Ωστόσο εξετάζονται και ζητήματα ανταγωνισμού που πιθανόν θα ανέκυπταν στην περίπτωση αυτή, καθώς η ΔΕΠΑ είναι προμηθευτής φυσικού αερίου και των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. (ΕΞΠΡΕΣ, Αργυρώ Μαυρούλη).

Πηγή: ΒΕΑ