Επικαιρότητα ΒΕΑ 3-3-2011

  • – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2006/123/ΕΚ προβλέπει η ΚΥΑ των ΥΠ. ΕΣΩΤ.-ΥΠΟΙΚ.-ΥΠΑΑΝ με θέμα προσαρμογή Διατάξεων Αρμοδιότητας Γ.Γ. Εμπορίου στην Οδ. 123/ΕΚ σχετικά με υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Μεταξύ άλλων

  • ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
  • ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η Οικονομοτεχνική Μελέτη ως προαπαιτούμενου της χορήγησης άδειας.
  • Διατηρείται το σύστημα χορήγησης αδειών στους επαγγελματίες του τομέα υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών.

Μέσω του συστήματος αδειοδότησης υπαίθριου εμπορίου και λαϊκών αγορών εξυπηρετούνται λόγοι δημόσιου συμφέροντος που σχετίζονται με κοινωνική πολιτική κ.λπ.

  • – Η Alpha Bank υπέγραψε σύμβαση με το Ευρ. Ταμείο Επενδύσεων για συμμετοχή της στο μηχανισμό του Jeremie (αφορά δάνεια για νεοσύστατες, έως 3 έτη λειτουργίας, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού ποσού 60 εκ. €)

Ποσό χρηματοδότησης/ανά επιχείρηση έως 100.000 €.

Συγχρηματοδότηση Alpha Bank – ΕΣΠΑ

Επιτόκιο κυμαινόμενο σήμερα έως 3,95% (δεδομένου ότι το μέρος της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ είναι άτοκο).

Επιλέξιμες δαπάνες: αγορά, επισκευή επαγγελματικής στέγης, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, κεφάλαια κίνησης, που σχετίζονται με ανάπτυξη π.χ. αγορά Α' υλών, αγαθών, υπηρεσιών.

  • – Το Γερμανικό Υπ. Συμβούλιο υιοθέτησε Σ/Ν, βάσει του οποίου οι Γερμανικές Τράπεζες θα καταβάλλουν φόρο για χρηματοδότηση μελλοντικών πακέτων διάσωσης χωρών -μελών ευρωζώνης, ακόμη και αν έχουν ζημιές.

  • – Η Standard & Poors προειδοποίησε για μείωση της πιστοληπτικής ικανότητος της χώρας μας και της Πορτογαλίας λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον Μηχανισμό Στήριξης στην τελική του μορφή και την επίδραση που θα έχει . Ο οίκος ανακοίνωσε τη διατήρηση του καθεστώτος παρακολούθησης για την χώρα μας και την Πορτογαλία. Μετά από αυτά η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 12%, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η έκδοση ελληνικών εντόκων γραμματίων εξαμήνου την ερχόμενη Τρίτη.

  • – Στην Πορτογαλία, στα μέσα Φεβρ. η απόδοση των δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο 7,64%. Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν υπάρχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας – διαχειριστής κεφαλαίων της Γαλλίας περιμένει ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας και Ιρλανδίας τις επόμενες εβδομάδες. Η Standard & Poors θεωρεί ότι η αξιολόγηση της Πορτογαλίας δεν μπορεί να υποβαθμιστεί περισσότερο από 2 μονάδες.

  • – Η δημόσια διαβούλευση που θέτει η ΡΑΕ, σκοπό έχει να αξιολογηθούν θέματα που απασχολούν τους επενδυτές, αναφορικά με τη διασύνδεση των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής. Απευθύνεται στο σύνολο των εμπλεκόμενων και κυρίως επενδυτών, οι οποίοι μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν στις διαδικασίες σύνδεσής τους με τη ΔΕΗ. Οι παρατηρήσεις γίνονται επώνυμα έως 3/3/2011, εκτός και εάν ο συμμετέχων ζητήσει ανωνυμία.

  • – Ο Cedefop προβλέπει για την αγορά εργασίας ότι 2,5 εκ. θέσεις εργασίας θα απολεσθούν έως το 2020 στον πρωτογενή τομέα στην Ε.Ε και 1,5 εκ θέσεις στην μεταποίηση (Ε.Ε 27 + Ελβετία + Νορβηγία).

  • – Αναμένονται προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με πόρους από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και το ΕΠΑΝΑΔ. Θα περιλαμβάνουν επιδοτούμενη απασχόληση και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για 5 μήνες. Αφορούν 55.000 θέσεις με προϋπολογισμό 280εκ €.

Τα προγράμματα καλύπτουν π.χ. φροντίδα ηλικιωμένων, οδική ασφάλεια μαθητών κ.α ενέργειες κοινωφελούς χαρακτήρα που θα υλοποιηθούν με συμπράξεις στις οποίες σχεδιάζεται να μετέχουν και ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ, ΟΤΑ, Πανεπιστήμια κ.α.

Από το ΥΠ. ΕΡΓ. & Κοιν. Ασφ. προωθείται Σ/Ν για την κοινωνική οικονομία που αφορά στη δημιουργία συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων για δημιουργία και στήριξη θέσεων εργασίας που έχουν σχέση με το αντικείμενο.

  • – Καλά είναι τα νέα από τους γουνοποιούς της Καστοριάς, που αύξησαν τις πωλήσεις τους το 2010 κατά 20% και συνεχίζουν το 2011 με καλούς οιωνούς.

  • – Με αποφ. του Υφ. Οικ. αναπροσαρμόζονται οι τιμές του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων σε περιοχές εντός σχεδίου της Κοινότητας Ψυχικού, Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού και Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής.

  • – Δικαιότερες χρεώσεις στην μετακίνηση με αστικές συγκοινωνίες Αθήνας θα φέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα λαμβάνει υπόψη την διανυόμενη απόσταση, τον χρόνο μετακίνησης και θα έχει μειωμένη τιμή αργιών ή Σαββατοκύριακου. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ θα τεθεί σε διαβούλευση Σύντομα.

Μέτρα κατά της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων παίρνει ο ΟΑΣΑ με την βοήθεια της Αστυνομίας (οι σχετικές απώλειες εσόδων εκτιμώνται σε 20εκ. € ετησίων για τις συγκοινωνίες).

–     Συναίνεση από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης για μέτρα συνολικού ύψους 22 δισ. που θα απαιτηθούν την περίοδο 2012 -2015 (14 δισ. από περικοπές δαπανών και 8 δισ. από νέα έσοδα) ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

      Στις συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για επόμενη τετραετία. Υπενθυμίζεται ότι στο διάλογο δεν προσήλθαν η Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ,ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου τους έστειλε χθες νέα επιστολή για να προσέλθουν στη συνάντηση. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Αυστηρότερη αναμένεται να είναι σήμερα η ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον επίσημο στόχο της. Ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ καλείται να παρουσιάσει τη στρατηγική της τράπεζας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, που έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου, απειλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Στην ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ οφείλεται, σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ με θέμα «Κόστος εργασίας, περιθώρια κέρδους και ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1995-2009», η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, υπό τις παρούσες συνθήκες, o υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και απέδωσε την άνοδο των τιμών στους φόρους που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι, όπως είπε, οφείλονται στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Σε πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από το 2012, προσβλέπει η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, η δημοσιονομική προσαρμογή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ το 2012, σε 3% το 2013, σε 5,5% το 2014 και 6% το 2015. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Κατά 30% έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες τα λουκέτα, ο συνολικός τζίρος για το 2010 έχει υποστεί μία μείωση περίπου 7,5 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εργοδότες στο εμπόριο μειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 κατά 11%, οι αυτοαπασχολούμενοι σχεδόν κατά 4% και η κρίση φαίνεται ότι σαρώνει ακόμη και τα πολυκαταστήματα. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

–     Στην επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που είχε υπογραφεί στις 27 Ιουλίου 2010, με τους όρους αμοιβής και εργασίας των καθηγητών όλων των ειδικοτήτων σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης στον Νομό Αττικής προχώρησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. (Α. Μαυρούλη, Δημοσιογράφος)

Πηγή: ΒΕΑ