Επικαιρότητα ΒΕΑ 30/5 – 2/6/09

Επικαιρότητα, 30/5-1/6/09

– Στο μηδέν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον μήνα Μάιο (09/08).
Ο αρνητικός πληθωρισμός όμως ή αποπληθωρισμός αποτελεί σύμπτωμα ύφεσης της πραγματικής οικονομίας, απειλεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων και οδηγεί σε χρεοκοπία όσους παραγωγούς αγαθών και υπηρεσιών δεν θα αντέξουν στην υποχώρηση των τιμών.
Παράλληλα οδηγεί σε διόγκωση της ανεργίας.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κος Παπαδήμας δήλωσε πρόσφατα ότι δεν φοβάται τον αποπληθωρισμό και προς το τέλος του έτους θα ανακάμψει το επίπεδο τιμών.

– Το Αμερικανικό ΑΕΠ το Α΄ τρίμηνο συρρικνώθηκε λιγότερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 5,2%. Οι πωλήσεις λιανικής στην Γερμανία αυξήθηκαν καθώς και οι τιμές στέγης στη Βρετανία.
Συμπέρασμα: ανταποκρίνεται θετικά η παγκόσμια οικονομία.

– Αρχίζει η περίοδος υλοποίησης δράσεων κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 1-25 άτομα στο πλαίσιο του ΛΑΕΚ, που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ.

– Με στόχο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος τους σχεδιάζεται το πρόγραμμα ενίσχυσης ελευθέρων επαγγελματιών (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, λογιστές, οικονομολόγοι) που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν με επιδότηση τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Στην χώρα μας εργάζονται 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη του 20% αυτών. (ήτοι 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες).

– Ο ΙΟΒΕ στη πρώτη τριμηνιαία έκθεση για την Ελληνική Οικονομία προβλέπει για το 2009 μικρή αύξηση του ΑΕΠ 0,5%.
Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που η κρίση ανέδειξε με οξύ τρόπο.
Επομένως προκύπτει η ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες (ελλείμματα δημοσίου, υψηλό χρέος, αναποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου, εσωστρέφεια, χαμηλή ανταγωνιστικότητα κλπ).

– Το συνολικό ποσό του αφορολόγητου αποθεματικού που χρησιμοποιήθηκε σε παραγωγικές επενδύσεις επιχειρήσεων στο διάστημα 3 ετών από τον χρόνο σχηματισμού του αφορολόγητου αποθεματικού, μεταφέρεται σε αύξηση κεφαλαίου των επιχειρήσεων αυτών και απαλλάσσεται  από τον φόρο εισοδήματος.
Δεν παρακρατείται φόρος κατά την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών εφόσον προβλέπεται ειδική αντιμετώπιση από τις διατάξεις σχηματισμού τους, 
(1012466/10154/Β00 12/ΠΟΛ 1061/6-5-09 εγκύκλιος  ΥΠΟΙΟ)    

– Από το ΥΠΑΝ προσδιορίστηκε plafond για τις αυξήσεις των διδάκτρων (3,32%) των μη απελευθερωμένων τάξεων των ιδιωτικών σχολείων τη σχολική χρονιά 2009-10.

– Στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν σχετική άδεια λειτουργίας επιβάλλεται ΕΤΑΚ με μειωμένο συντελεστή 0,33% για τα έτη 2009 και 2010.

– Οι δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες μέχρι χθες, καλούσαν τον ενδιαφερόμενο να προσκομίσει διάφορα δικαιολογητικά προκειμένου να διεκπεραιώσουν υπόθεση του, καλούνται πλέον να αναζητούν τα δικαιολογητικά οι ίδιες απαλλάσσοντας τον πολίτη από μετακινήσεις και ενίοτε οικονομική επιβάρυνση.
(αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών σε όλο το φάσμα του δημοσίου, το νέο μέτρο του ΥΠ. ΕΣΩΤ.).

– Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των επισφαλειών δανείων το α΄ τρίμηνο (στοιχεία των Τραπεζών).
– Οι νεώτερες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΟ ανεβάζουν το χρέος κατά 13,3 δις. € πάνω από τον στόχο. Έτσι υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος τροφοδοτούμενο από ελλείμματα του προϋπολογισμού.

– Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφορικά με την απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης (Handling) σε 34 αεροδρόμια της χώρας.

– Με αργούς ρυθμούς μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ελλάδα.
Το 2007 ήταν αυξημένες σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας 1990, που χρησιμοποιείται ως βάση για την συμμόρφωση της χώρας στις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου ΚΙΟΤΟ.
Η συμφωνία σε Κοινοτικό επίπεδο επιτρέπει στην Ελλάδα να αυξάνει τις εκπομπές  συνολικά κατά 25% μέχρι το 2012 σε σχέση με το 1990.
Όμως το 2007 η χώρα μας κάλυψε το 23,2% της αύξησης που δικαιούται.
Εάν συνεχιστούν οι ρυθμοί των τελευταίων ετών θα υπάρξει προσφυγή της Κομισιόν στο Εθνικό Δικαστήριο κατά της χώρας και εισήγηση για πρόστιμο.

– Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κινείται επιβραδυνόμενος  προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παράλληλα διαπιστώνεται ότι τα κονδύλια του σχεδίου ενίσχυσης ρευστότητας δεν απορροφήθηκαν στο σύνολό τους.
Ο ΥΠΟΙΟ συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Εποπτείας για ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

– Ο Πρόεδρος της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ δηλώνει ότι οι μεταχρονολογημένες επιταγές αποτελούν πρωτοτυπία της Ελληνικής Οικονομίας – έχουν μετατραπεί από μέσο πληρωμής, σε μέσον παροχής πίστης και εγγύησης – πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο για σταδιακό περιορισμό τους, μέχρι εξαφάνισης και αντικατάστασης τους με θεσμούς όπως factoring – εντολές μεταφοράς κεφαλαίων κ.α.

– Για τα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας αναμένεται μετά την προδημοσίευση και η επίσημη προκήρυξη.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει από 15/6 έως 30/6. Ο πλήρης φάκελος πρέπει να υποβληθεί έως 10-7-09.

– 31/5 ήταν η Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Στη χώρα μας από 1-7-09 η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης σε κλειστούς χώρους.

                                     

Επικαιρότητα 2-6-2009

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου του ΒΕΑ, τηλ: 210 3637850, 210 3680761, 210 3680888).

– Προγράμματα για οικιακούς καταναλωτές, προβλέπει αντικατάσταση κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας (που δεν είναι INVERTER και έχουν ενεργειακή κλάση «Α και Β») με νέες με επιδότηση 35% της αξίας της νέας συσκευής, με ανώτατο όριο 500 €/συσκευή και μέχρι 2 συσκευές ανά δικαιούχο.
Η πιστοποίηση αντικατάστασης των παλαιών συσκευών θα γίνεται μετά την αποξήλωση τους και την τοποθέτηση των νέων.
Τα παλαιά θα προωθούνται με ΔΑ στην εταιρεία «ανακύκλωση ΑΕ» – η οποία και θα δίνει το πράσινο φως για να εισπράξει το κατάστημα από το ΥΠΑΝ την επιδότηση. Οι λιανοπωλητές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα από 5/6 (μέσω ιστοσελίδας και οι καταναλωτές από 8/6. Θα ακολουθήσει κατά τον ΥΠΑΝ και αντίστοιχο πρόγραμμα για αντικατάσταση ψυγείων και καταψυκτών.
Κλιματιστικά που επιδοτούνται είναι 9000-24000 BTU inverter, κλάσης Α για συσκευές έως 16000 BTU και inverter κλάσης Α/Α, Α/Β, Β/Α, Β/Β για συσκευές πάνω από 16000 BTU και τύπου τοίχου ή δαπέδου.
Η επιδότηση παρέχεται στον πωλητή.

– Έντονη συρρίκνωση της οικονομίας της ΕΕ κατά 4% το 2009 και 0,1% το 2010 προβλέπει η Προεδρία της ΕΕ .
Παράλληλα η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2009 και ακόμη 1,5% το 2010.
Η συρρίκνωση πιστώσεων και δανείων προς τις επιχειρήσεις είναι από τα δυσκολότερα ζητήματα της κρίσης.
Τα περισσότερα μέτρα των κρατών μελών εστιάζουν στην βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση (χαλάρωση περιορισμών, χρήση εγγυήσεων, επιδοτούμενα δάνεια, ταχύτερη απόσβεση κεφαλαίου, πρόσθετη χρηματοδότηση, ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ, ταχύτερη πληρωμή κρατικών ομολόγων περικοπή φόρων κ.λ.π).
Η βιομηχανική παραγωγή στην ΕΕ τον Φεβρ. 09 μειώθηκε κατά 17,5% (Φεβρ.09/Φεβρ.08). Με χειρότερα πληττόμενους τους κλάδους αυτοκινήτου και κατασκευών. Έτσι τα ευρωπαϊκά μέτρα στοχεύουν στην τόνωση της ζήτησης και διατήρησης των θέσεων εργασίας.

– Στο 0,7 % ο Πληθωρισμός μηνός Μαΐου 09 (σύμφωνα με πρώτα στοιχεία της ΕΣΥΕ).

– Η ΔΕΗ και Χαλυβουργική δημιουργούν μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση φυσικού αερίου (49% ΔΕΗ 51% Χαλυβουργική και με το management) στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής.

– Το Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών υπό την προεδρία του ΥΠΟΙΟ αποφάσισε την εξάμηνη παράταση (έληγε 19/5) στην εφαρμογή του μέτρου που αφορά ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας των εμπορ. τραπεζών με 5 δισ. € με αντάλλαγμα την έκδοση ειδικών προνομιούχων μετοχών.
Μέχρι στιγμής από τα 5 δισ. έχουν αντληθεί τα 3,8 δισ. €. (Τα 5 δισ. αποτελούν μέρος του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας  τραπεζών των 28 δισ.) 

– Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπ. Απασχ. και ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ.
Οι ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα με πάνω από 5000 κατοίκους υποχρεούνται να προσλάβουν για το ποσοστό 70% των θέσεων, που τους διατίθενται, επιδοτούμενους ανέργους και σε ποσοστά 30% μη επιδοτούμενους ανέργους για 36 συνεχείς μήνες.
Η κατανομή των θέσεων έγινε από την ΚΕΔΚΕ με κριτήρια την ένταση της ανεργίας ανά Νομό, τη σχέση του τοπικού εισοδήματος σε σχέση με τον Εθνικό Μέσο Όρο και τις διαρθρωτικές ιδιαιτερότητες, της παραγωγικής βάσης της κάθε περιοχής.

– Μειωμένα είναι κατά 2% τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών από τις αρχές του χρόνου οπότε και εφαρμόστηκε το ενιαίο εισιτήριο (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ).
Η Διοίκηση του ΟΑΣΑ επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην πάταξη λαθρεπιβίβασης με νέο σώμα ελεγκτών.

– Σε φάση σταθεροποίησης η ελληνική μεταποίηση. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI για την ελληνική μεταποίηση τον Μάιο, βάσει της αντίστοιχης έρευνας την οποία πραγματοποιεί η εταιρία Markit.
Ταυτόχρονα η υποχώρηση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες ήταν αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στοιχείο το οποίο θεωρείται ως «απόδειξη» ότι η ελληνική μεταποίηση έχει εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίησης.

Επικαιρότητα 3-6-2009

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου του ΒΕΑ, τηλ: 210 3637850, 210 3680761, 210 3680888).

– Ο συνολικός δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου έφθασε από την αρχή του έτους στα 55 δισ. € μετά και τη χθεσινή έκδοση 10 ετών ομολόγων ύψους 8 δισ. €.
Το επιτόκιο των οποίων διαμορφώθηκε στο 5,52% (έναντι 6,13% έκδοση του Μαρτίου) δηλ. 187 μονάδες πάνω από το αντίστοιχο Γερμανικό.

– Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη τον Απρ. 09 έφθασε το ρεκόρ 10 ετίας 9,2% (από 8,9% Μάρτ. 09) παρά τα πακέτα που διέθεσαν οι κυβερνήσεις. Στο δε σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε στο 8,6% Απρίλ. 09 από 8,4% Μάρτ. 09.
Μέσα σε 1 χρόνο (Απρ. 09/Μάρτ.08) 4,6 εκ. Ευρωπαίοι έχασαν τη δουλειά τους.
Σημειωτέον ότι η ανεργία των νέων κάτω των 25 φθάνει στο 18,7% (ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό στη Σουηδία 25,2%).

– Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1.557.778 δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει μέσος φόρος 1.935 € και μέσο εισόδημα δηλωθέν 17.194 €.

– Η Γαλλία θέτει θέμα χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ζητάει επιμήκυνση του χρόνου επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

– Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν κηρύξει απεργία στις 10-6-09.

– Οι Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων με προσφυγή τους στη δικαιοσύνη ζητούσαν ακύρωση αποφάσεων των Νομαρχιών για επιβολή ωραρίου και ζητούσαν απελευθέρωσή του για όλο το 24ωρο.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας που εξέτασε το θέμα έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι διατάξεις που επιβάλλουν περιορισμούς στο ωράριο των βενζινάδικων.

– Η Μελέτη του ΚΕΠΕ κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση για τον σχεδιασμό ενεργών πολιτικών απασχόλησης με βάση τις τοπικές αγορές εργασίας (667) και όχι τον διαχωρισμό της επικράτειας σε 13 περιφέρειες και 54 Νομούς δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί (Περιφέρειες) είναι ιδιαίτερα ανομοιογενείς ως αγορές εργασίας με αποτέλεσμα τα οριζόντια μέτρα να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

– Διεθνές συνέδριο με θέμα «κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενεργειακών αποθεμάτων και το Ίδρυμα για το παιδί. Πολιτικοί και επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι σε διεθνές επίπεδο πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, πριν οι επιπτώσεις γίνουν μη αναστρέψιμες.

– Στους 20 μεγαλύτερους συνεδριακούς προορισμούς το 2008 εισέρχεται η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την 19η θέση με 123 συνέδρια από την 21η θέση που είχαμε το 2007.
(Η Αθήνα στη 15η θέση με 72 συνέδρια).

– Μετά από 17 χρόνια ξανάρχισαν αεροπορικά δρομολόγια μεταξύ Λιβύης Ελλάδος (Αθήνα-Τρίπολη και Βεγγάζη) με 2 πτήσεις εβδομαδιαίως από τις Λιβυκές αερογραμμές.
Αναμένεται ανάπτυξη εμπορικών τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων των 2 χωρών.
 
–  Στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι τράπεζες που επιστρέφουν τις επιδοτήσεις που έλαβαν ως βοήθεια από την κυβέρνηση.

                                   

Επικαιρότητα 4-6-2009

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου του ΒΕΑ, τηλ: 210 3637850, 210 3680761, 210 3680888).

– Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προβλέπει νέο πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί από το ΥΠΟΙΟ, το οποίο προς το παρόν εγκρίθηκε από την ΕΕ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της πιστωτικής στενότητας (αλλά δεν αντιμετώπιζαν δυσχέρειες πριν την 1-7-08) και προβλέπει εγγύηση δανείων από το δημόσιο και επιδότηση επιτοκίου για επενδυτικά δάνεια και δάνεια σε κεφάλαια κίνησης που θα συναφθούν έως 31-12-2010.
Πρόσβαση στο πρόγραμμα θα έχουν οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους υπό προϋποθέσεις.
Αναλυτικότερα:
ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ στο 90% του δανείου για επιχειρηματικά δάνεια που δεν ξεπερνούν το ετήσιο μεικτό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Ο χρονικός ορίζοντας παροχής εγγύησης είναι 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 1 χρόνο.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ
Με χρονικό ορίζοντα έως 31-12-2012
Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις:
• Που δεν ήταν προβληματικές έως 1-7-08
• Που δεν προέβησαν μέχρι 31-12-2010 σε μείωση αριθμού θέσεων εργασίας.
       Σχετική απόφαση ΥΠΟΙΟ αναμένεται.

– Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το Α΄ τρίμηνο 09 έναντι 08 σημείωσε υποχώρηση κατά 4,8%. (επίσημη ανακοίνωση σήμερα).

 

Πηγή: ΒΕΑ