Επικαιρότητα ΒΕΑ 4-10-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                         Αθήνα, 4-10-2011

Επικαιρότητα

  • ­ Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε χθες στην Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, ο οποίος θα εκτελεστεί με «καταλύτη» την ύφεση. Η κυβέρνηση, με συνολικά μέτρα 19 δισ. ευρώ, τη διετία 2011 -2012 επιχειρεί να καλύψει, αφενός, τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις (που οδήγησαν φέτος σε υπέρβαση του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 0,7% του ΑΕΠ) και, αφετέρου, να προχωρήσει σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή το 2012 με μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 8,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 6,8% του ΑΕΠ.

Σε ένα δυσμενές περιβάλλον, με την ύφεση να εκτιμάται στο 5,5% το 2011 και στο 2,5% το 2012, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή μέτρα 19,4 δισ. ευρώ, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνει τα συμπληρωματικά μέτρα 7,1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν μέτρα ύψους 5,931 δισ. ευρώ για το 2011 και 6,052 δισ. ευρώ για το 2012, τα οποία είχαν ληφθεί στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου.

  • ­ Την ανεργία 16,4% το 2012 προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, με την ύφεση να επηρεάζει όλα σχεδόν τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

  • ­ Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητάει η τρόικα από την κυβέρνηση με στόχο την περαιτέρω μείωση των κατώτατων μισθολογικών απολαβών. Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης με εκπροσώπους της τρόικα τού ζητήθηκε να δρομολογηθεί μέσω της αποδοχής των κοινωνικών εταίρων η άρση του πλαφόν στον κατώτατο μισθό και για συμφωνία μειώσεων, κατά τα πρότυπα των επιχειρησιακών συμβάσεων, σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσει η κυβέρνηση μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση.

  • ­ Αναβάλλονται οι αποφάσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, καθώς η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη προς το τέλος του Οκτωβρίου και ως εκ τούτου ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 13 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

  • ­ Την απόφασή του να επισπευσθεί η πλήρης απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών και στην ουσία να διακοπεί η τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής, που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης στους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης με τους οποίους είχε συνάντηση χθες.

  • ­ Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας βρίσκονται πλέον οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς ο ρυθμός της πιστωτικής συρρίκνωσης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα επιταχύνθηκε σε -1,3% τον Αύγουστο, από -1,2% τον Ιούλιο και 0,0% τον Δεκέμβριο του 2010.

  • ­ Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ που συνεδρίασε επί επτά ώρες χθες στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Ευάγγελου Βενιζέλου, χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μέτρα» που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011 και το 2012.

  • ­ Κωλυσιεργία τραπεζών σε αιτήματα του ΣΔΟΕ για " άνοιγμα" των καταθέσεων υπόπτων για φοροδιαφυγή, κατήγγειλε ο προϊστάμενος Δ/νσης Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Ν. Λεκάκης, μιλώντας το πρωί στο MEGA.

  • ­ Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση επένδυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση του χρυσού της Χαλκιδικής άναψε με τη συμφωνία συμμετοχής της κρατικής εταιρίας επενδύσεων του Κατάρ στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», η οποία επιβεβαιώνει παράλληλα το ενδιαφέρον του Κατάρ για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα όπως το επεσήμανε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο εμίρης Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • ­ Άνοδο 7,8% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Αύγουστο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2010 προς 2009.

  • ­ Σε καταλήψεις υπουργείων προχωρούν από το πρωί μέλη της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία. Υπό κατάληψη τελούν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Πολιτισμού. Απεργία αύριο σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

  • ­ Χωρίς κρατική επιχορήγηση κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που δεν έστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών οικονομικά στοιχεία για το μήνα Αύγουστο.

  • ­ Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα στις 19 Οκτωβρίου ημέρα γενικής απεργίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ- αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ.

  • ­ Τρόπους διευκόλυνσης, για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ -κυρίως για εκείνους που πληρώνουν με διακανονισμό το ηλεκτρικό ρεύμα- εξετάζει η κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.

  • ­ Διψήφιο είναι το ποσοστό αύξησης των τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας και το Σεπτέμβριο, κι ενώ έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για την επόμενη περίοδο. Τη στρατηγική για την σεζόν 2011-12 παρουσιάζει τη Δευτέρα ο υπουργός Π. Γερουλάνος.

Πηγή: ΒΕΑ