Επικαιρότητα ΒΕΑ 7-4-2011

  • – Προθεσμία 10 ημερών για να παρουσιάσει μέτρα ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ τα οποία θα καλύπτουν την απόκλιση της υστέρησης από το έλλειμμα του 2010 και το 2011 και θα διαμορφώνουν στην τελική μορφή του το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την περίοδο 2012 -2014 δίνει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

  • – Κατηγορηματικά διέψευσε η κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τα οποία εντάθηκαν χθες, με αφορμή νέο δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times».

  • – Σε πλήρη διάψευση, για μία ακόμη φορά, δημοσιευμάτων τα οποία φέρουν την Ελλάδα να βρίσκεται σε διαβούλευση με την Κομισιόν προκειμένου να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.

  • – Επιδεινώνονται δραματικά οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας, λόγω των σεναρίων αναδιάρθρωσης με κίνδυνο εκτόξευσης στα ύψη των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, που θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα, το ύψος των οποίων θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στο υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους η χθεσινή άνοδος μέχρι και 2 εκατοστιαίες μονάδες των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας.

  • – Αίτημα για οικονομική βοήθεια απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των τελευταίων μηνών.

  • – Σε δημόσια διαβούλευση, έως τις 2 Μαΐου, έδωσε, χθες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το νέο Κανονισμό Αδειών Παραγωγής ΑΠΕ και Σταθμών Συμπαραγωγής.

  • – «Οι στρόφιγγες είναι ανοιχτές. Η δεξαμενή δεν έχει ρευστό». Με τη φράση αυτή απάντησε ο πρόεδρος της Ελληνικής ΄Eνωσης Τραπεζών Β. Ράπανος στις επικρίσεις εκείνων που, με αφορμή τη ρύθμιση για την παροχή επιπλέον εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, τις κατηγορούν ότι δεν ανοίγουν τις στρόφιγγες για να πέσουν χρήματα στην αγορά.

  • – Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, πιστή εφαρμογή της αυστηρής μισθολογικής πολιτικής στις ΔΕΚΟ και ξεκαθάρισμα των υποχρεώσεων των 235 οργανισμών που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών (θέτοντας σε αμφισβήτηση τα όποια στοιχεία παρουσιαστούν για δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010), ζητεί η τρόικα.

  • – Ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που ανακοίνωσε ο ειδικός γραμματέας Μιχάλης Χάλαρης. Η υπογραφή νέων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 45,08% σε σχέση με το 2010, ενώ 11,65% λιγότερο είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

  • – Την εγκατάσταση 220.000 «έξυπνων μετρητών» σε μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης προωθεί πιλοτικά η ΔΕΗ με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες των δικτύων για τηλεμέτρηση και χρονομεταβλητές χρεώσεις.

  • – Kατά 2,5 δισ. ευρώ υποχώρησε η εγχώρια καταθετική βάση κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, με το σύνολο των εκροών στο πρώτο δίμηνο να διαμορφώνεται στα 6,5 δισ. ευρώ.
  • – Οι λογιστές – ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιώτες ελεγκτές και οι φορολογικοί ή φοροτεχνικοί σύμβουλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν περιπτώσεις ενδεχόμενης φοροδιαφυγής ή δωροδοκίας ή λαθρεμπορίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά μόνο περιπτώσεις ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων (ξέπλυμα χρήματος) που προέρχονται από τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με απόφαση που αφορά την αποστολή αναφορών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

  • – Το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης κοινού για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, την «Ιριδα», εγκαινίασε χθες η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπουργείου, επί της οδού Πειραιώς 40. Οι πληροφορίες που παρέχονται από την Ιριδα μεταξύ άλλων αφορούν τα εξής θέματα: αμοιβή εργασίας, χρονικά όρια εργασίας, προστασία της μητρότητας, ατομική σύμβαση εργασίας, ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών που αντιμετωπίζουν εργατικές διαφορές με εργοδότες, παραπομπή των πολιτών στα αρμόδια καταστήματα ΙΚΑ για την υποβολή καταγγελιών στις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας, ενημέρωση του ασφαλισμένου για τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, ενημέρωση και καθοδήγηση των ασφαλισμένων σχετικά με το νέο μέτρο των χρόνων ασφάλισης, βασικές έννοιες και εργαλεία για τη διαδοχική ασφάλιση, πληροφορίες για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος κτλ.

  • – Απλήρωτοι ακόμη (σχεδόν 5 μήνες) οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις εκλογές (Δημοτικές & Περιφερειακές).

  • – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη σύσταση εθνικών δικτύων μεντόρων για τις γυναίκες επιχειρηματίες σε 15 τουλάχιστον χώρες που θα αποτελέσουν το δίκτυο.

Καλούνται να συμμετέχουν φορείς που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη επιχειρήσεων και στην προώθηση γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Πηγή: ΒΕΑ