Επικαιρότητα ΒΕΑ 7-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 7-7-2011

Επικαιρότητα

  • – Νέες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης χρέους εξετάζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πιστωτές της χώρας, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη συνάντηση κορυφαίων τραπεζιτών στο πλαίσιο του Institute of International Finance (IIF) χθες στο Παρίσι. Παράλληλα, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για δημιουργία ευρωομολόγου αλλά και ειδικού ταμείου για την προσέλκυση ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

  • – Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα όμως σημείωσε και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εκ μέρους της Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει τελική απόφαση για την παροχή επιπλέον στήριξης στην Ελλάδα.

  • – Το Σεπτέμβριο η οριστικοποίηση της νέας στήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Η Ευρωζώνη με αφορμή την αναίτια προχθεσινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο «Moody's» προχωρεί σε ρήξη με τους οίκους αξιολόγησης.

  • – Η ελληνική κρίση αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία παραχώρησε χθες, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ προχωρά στην εκταμίευση.

  • – Την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 1,50%, αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει σήμερα στη Φραγκφούρτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

  • – Οι ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσουν αρωγό των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την κρίση, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής ΄Eνωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος.

  • – Έκκληση στα πολιτικά κόμματα αλλά και στην κοινωνία έκανε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, η πολιτική αντιπαράθεση να μην έχει χαρακτηριστικά βίας όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό.

  • – Τη σύνδεση μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης, που προκύπτει από την αξιολόγηση των υπαλλήλων και όχι βάσει κάποιων τυπικών προϋποθέσεων, ένα από τα κύρια στοιχεία του Νέου Μισθολογίου για το Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί πιθανόν εντός του επόμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.

  • – Η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στην έρευνα υδρογονανθράκων στο 20%, ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και η υιοθέτηση των διαδικασιών της «ανοιχτής πρόσκλησης» και των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων» είναι οι βασικές καινοτομίες του νομοσχεδίου που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, με το οποίο ιδρύεται εθνικός φορέας υδρογονανθράκων με την μορφή της ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ.

  • – Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν ρευστότητα για την κάλυψη άμεσων αναγκών και για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

  • – Απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της επιχείρησής τους στο επόμενο εξάμηνο παρέμειναν τον Ιούνιο οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι -ωστόσο- σε ποσοστό 15% (έναντι 8% τον Μάιο) χαρακτήρισαν «καλή» την τρέχουσα γενική κατάσταση της εταιρίας τους. Η απαισιοδοξία για το μέλλον αποτυπώθηκε και στη μηδενική πρόθεση των επιχειρηματιών για πραγματοποίηση προσλήψεων στο εγγύς μέλλον, την ίδια στιγμή που πάνω από δύο στους δέκα (ποσοστό 23% έναντι 30% τον Μάιο) εξακολούθησαν και τον Ιούνιο να εξετάζουν το ενδεχόμενο απολύσεων.

  • – Εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία»και «Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων – Πετρόλα Α.Ε.» με απορρόφηση της δεύτερης εταιρίας από την πρώτη.

  • – Περίπου 800 ελληνικές εταιρίες «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με ρεπορτάζ του βουλγαρικού ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού bTV.

  • – Την οικονομική στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Πηγή: ΒΕΑ