Επιμελητήριο Χαλκιδικής Newsletter

                                                        

Newsletter

 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·        Μείωση κατώτατων μισθών αναδρομικά από 14 Φεβρουαρίου 2012   

 Αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά αναφορικά με τις μειώσεις στους μισθούς, σύμφωνα με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Από τις 14/2 θα αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση στα κατώτατα διαμορφωμένα όρια μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν κατά την 1-1-2012, κατά 22% (και 32% για τους νέους έως 25 ετών), ενώ καμία σύμβαση δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ένα έτος, γεγονός που σηματοδοτεί και την κατάργηση των συμβάσεων αορίστου χρόνου.  Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο μνημόνιο στις συμβάσεις εργασίας το υπουργείο επισημαίνει ότι θα εξειδικευθούν περαιτέρω με ερμηνευτικές εγκυκλίους το επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί ότι η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Για το επίμαχο θέμα κλαδικών συμβάσεων που έχουν ήδη λήξει, δίνεται δυνατότητα 3 μηνών (έως τις 14 Μαΐου) για διάλογο εργαζόμενων-εργοδοτών για την υπογραφή νέας σύμβασης. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό εξακολουθούν να ισχύουν μόνον ο βασικός μισθός ή το βασικό ημερομίσθιο και τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, εφόσον αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν. Κάθε άλλο προβλεπόμενο σ’ αυτές επίδομα παύει αμέσως να ισχύει, όπως για παράδειγμα το επίδομα γάμου. Οι συγκεκριμένες μειώσεις όμως, είναι βέβαιο ότι  επηρεάζουν τις αποζημιώσεις απόλυσης και συνταξιοδότησης (ν. 2112/20).

·        Ύψους 223 εκατ. ευρώ το  «Μαύρο Χρήμα» που δεσμεύτηκε το  2011

 Το ποσό των 223.982.146 ευρώ δέσμευσε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μέσα στο 2011, από τα οποία τα 73.324.918 ευρώ αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το ίδιο διάστημα ερευνήθηκαν 4.618 υποθέσεις, ενώ 162 περιπτώσεις για τις οποίες στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  

·        Φόρος 15% στις επιχειρήσεις και στα μερίσματα

 Ριζικές αλλαγές στην φορολογία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο μεταξύ των οποίων και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τα κόμματα βρίσκεται και η πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα με παράλληλα μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%.

·        Φόρος 20% στα ενοίκια των ακινήτων

 Αυτοτελής θα είναι η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ και συγκλίνουν όλοι. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση την φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

·        Ρύθμιση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων προωθεί η κυβέρνηση

 Σχέδιο για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρηματίες προωθεί η κυβέρνηση. Η ρύθμιση -που αναμένεται ότι για τις επιχειρήσεις μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2012 και για τα νοικοκυριά αργότερα- θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τη μείωση του ύψους της μηνιαίας δόσης μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς και περίοδο χάριτος σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ στη συνέχεια θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του κεφαλαίου και των τόκων. 

  • Νέες προθεσμίες αναμένονται για τις φορολογικές δηλώσεις

 Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλες τις κατηγορίες των φορολογούμενων, αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν ακόμη έτοιμο να υποδεχτεί τις νέες φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδηματιών άρχιζαν από την 1η Μαρτίου 2012.   

  • Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IFT BELGRADE 2012

Επιτυχημένη η επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε από 22 μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2012 στo Βελιγράδι στα πλαίσια συμμετοχής του  στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IFT 2012. Συμμετείχαν στην αποστολή 60 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, όπου ο νομός Χαλκιδικής συμμετείχε στο ενιαίο περίπτερο του ΕΟΤ. Τα μέλη της αποστολής πραγματοποίησαν επαφές με τουριστικούς πράκτορες της Σερβίας και αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις από τη συμμετοχή τους.

 ·        Αυξήθηκαν 9,4% οι εξαγωγές, ενώ μειώθηκαν 13,2% οι εισαγωγές το 2011 ΑΥΞΗΣΗ της αξίας των εξαγωγών κατά 9,4%, μείωση της αξίας των εισαγωγών κατά 13,2% και υποχώρηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 28,2%, σημειώθηκε το 2011 σε σχέση με το 2010. Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και δεν συμπεριλαμβάνουν τα πετρελαιοειδή.

 ·        Πρόσκληση για ανανέωση εξαγωγικών επωνυμιών Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού,  το έτος  2009, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών. Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε ανανέωση και επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει, από 2-1-2012 έως 31-3-2012, να υποβάλουν Αίτηση Ανανέωσης στο  μητρώο του Επιμελητηρίου. Επισημαίνεται ότι όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπρόθεσμα στην ανανέωση της εξαγωγικής τους επωνυμίας μέχρι 31-3-2012 διαγράφονται από το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων.

·        Πρόσκληση για ανανέωση αδειών Ασφαλιστικών Συμβούλων & Πρακτόρων & Συντονιστών Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Ασφαλιστικούς Πράκτορες και Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων  των οποίων η άδεια τους λήγει στις 31/12/2011, ότι θα πρέπει να προβούνε στην ανανέωση της  έως 31/03/2012. Επισημαίνεται ότι  όσοι Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές  δεν προβούν εμπρόθεσμα στην ανανέωση της άδειας τους μέχρι 31/03/2012 διαγράφονται από τα Ειδικά Μητρώα Ασφαλιστικών Συμβούλων, Συντονιστών  ή  Πρακτόρων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειάς τους, στο τμήμα μητρώου του Επιμελητηρίου .

Πηγή: Επιμελητήριο Χαλκιδικής