ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – NEWSLETTER No 21 (14.03.02012)

                                                        Newsletter

Τετάρτη,  14 Μαρτίου 2012

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

Μέσω ίντερνετ οι δηλώσεις μισθωτών πάνω από 15.000 ευρώ

Βασικός στόχος του μέτρου, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Χ. Θεοχάρης, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ηλεκτρονικών δηλώσεων στα 4 εκατ. από 2,7 εκατ. που ήταν πέρυσι, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι εφορίες από έναν μεγάλο φόρτο εργασίας. Το μέτρο δεν πρόκειται πάντως να έχει καθολικό χαρακτήρα, καθώς η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης θα διασυνδεθεί με κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις πρώτες σκέψεις, το υπουργείο προσανατολίζεται να θέσει ως εισοδηματικό πλαφόν τα 15.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τα 25.000 ευρώ για τους συνταξιούχους, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από αυτούς θα απευθυνθούν σε ιδιώτες φοροτεχνικούς καταβάλλοντας μία σχετική αμοιβή προκειμένου να συντάξουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση.

Κατάσχεση καταθέσεων, μισθών και συντάξεων για οφειλές στην Εφορία

Κατάσχεση καταθέσεων, μισθών και συντάξεων για οφειλές στην Εφορία προβλέπουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών. Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί "όριο προστασίας" για κατασχέσεις επί των καταθέσεων, σύμφωνα με οδηγό του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε. Βάσει του οδηγού, μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα "διασώζονται" από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ (μετά την αφαίρεση υποχρεωτικών εισφορών). Για μεγαλύτερα ποσά, επιτρέπεται κατάσχεση του 25% και πάλι όμως μέχρι του ορίου των 1.000 ευρώ. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης δεν λαμβάνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 300 ευρώ, πλην της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόστιμα του ΚΟΚ και οφειλές υπέρ ΟΤΑ. Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον η οφειλή, συμπεριλαμβανομένων τόκων ή προσαυξήσεων, ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά τις κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων, υπαγωγή σε ρύθμιση οδηγεί σε αναστολή εκτέλεσης του προγράμματος κατάσχεσης.

Έπεσε στο 2,1% ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου

Στο 2,1% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, κατερχόμενος από το προσοστό του 2,3% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, σήμερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Φεβρουαρίου, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους, προκύπτει αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 4,4% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2012, ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 1,5%, έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Στα 172 δισ. ευρώ η συμμετοχή στο PSI

Συνολικά 172 δισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων δήλωσαν συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους, δήλωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή θα φτάσει το 95,7% του συνόλου εφόσον ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, όπως προτίθεται να το κάνει. Συγκεκριμένα, στη διαδικασία συμμετείχαν κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 152 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό το ελληνικό δίκαιο. Από αυτούς, το 95% περίπου αποδέχτηκε την ενεργοποίηση των CACs για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων, ποσοστό υπεραρκετό για την ενεργοποίησή τους. Η εθελοντική συμμετοχή έφτασε στο 85,8%. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων, η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση για την αποδοχή της προσφοράς έως τις 23 Μαρτίου. Στη διαδικασία συμμετείχαν κάτοχοι ομολόγων ονομαστικής αξίας 152 δις ευρώ υπό το ελληνικό δίκαιο, ποσοστό 85,8% επί του σχετικού συνόλου των 177 δισ. ευρώ. Από αυτούς, το 95% περίπου αποδέχτηκε τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) για τη συγκεκριμένη κατηγορία ομολόγων, ποσοστό υπεραρκετό γα την ενεργοποίησή τους. Τα CACs εντάσσουν υποχρεωτικά στο «κούρεμα» ακόμα και αυτούς τους ομολογιούχους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Περασμένα μεγαλεία για τις κατασκευαστικές

Ο κατασκευαστικός κλάδος καταρρέει! Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφορούν το γ' τρίμηνο του 2011, ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές, δηλαδή στο σύνολο του κλάδου, συνεχίζει να συρρικνώνεται επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειωμένος κατά 9,4% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Αποτέλεσμα της συρρίκνωσης αυτής είναι μία στις τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες που υπήρχαν το 2004 να μην υπάρχει πια, ενώ τα τρία χρόνια χάθηκαν μιάμιση φορά περισσότερες θέσεις εργασίας απ' όσες δημιουργήθηκαν επί δέκα χρόνια στον κλάδο. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2004 – 2011 διαγράφηκαν από το Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων 176 εταιρείες 3ης έως και 7ης τάξης, επί συνόλου 712, εκ των οποίων οι 37 τον τελευταίο χρόνο.

Ακριβότερη η βενζίνη κατά 12,5% φέτος, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΚΑ

Ακριβότερη κατά 12,5 % πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές τη βενζίνη εφέτος, σε σχέση με πέρυσι, όπως τονίζει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).Συγκεκριμένα, ο οδηγός ενός μεσαίου κυβισμού 1400 αυτοκινήτου, ο οποίος διανύει τον μήνα 1250 χιλιόμετρα με κατανάλωση 9 λίτρα / 100 χιλ με τιμή λίτρου 1,57 τον Μάρτη του ‘11 πλήρωνε 176,63 ευρώ. Τον ίδιο μήνα εφέτος με τιμή λίτρου 1,766 πληρώνει 198,68 ευρώ, δηλαδή 22,05 ευρώ περισσότερα ή ποσό 12,5% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα πάντα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην ΕΕ.

ΟΑΕΔ: Στα 359 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Μειωμένα κατά 22% είναι από Δευτέρα 12 Μαρτίου, τα 14 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με την Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία τίθεται σε εφαρμογή. Συγκεκριμένα, το επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο που προβλέπει το νέο μνημόνιο και θα ανέρχεται στα 359 ευρώ, ενώ τη μείωση του 22% θα υποστούν και τα εποχικά επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης – διακοπής εργασιών και το επίδομα μητρότητας. Ειδικά πάντως για το επίδομα ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να του προσδώσει στοιχεία ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Ξεκινά από τις 2 Απριλίου 2012 η εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS)

Με εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12/03/2012) ξεκινά από τις 2 Απριλίου 2012 η εφαρμογή του Συστήματος Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) στο πλαίσιο της παραγωγικής λειτουργίας του υποσυστήματος εξαγωγών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος Τελωνείων ICIS-net. Συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι ακόλουθες: 1)Η υποβολή εγγράφων στο Τελωνείο από τους συναλλασσόμενους, αντικαθίσταται από  την επικοινωνία δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλες τις φάσεις του καθεστώτος εξαγωγής.(2) Οι απαιτούμενες δηλώσεις των συναλλασσομένων που κατατίθενται στο τελωνείο (διασαφήσεις εξαγωγής) καθώς και αιτήματα όπως η ακύρωση ή η διόρθωση της διασάφησης εξαγωγής, θα κατατίθενται πλέον ηλεκτρονικά.(3) Οι αποφάσεις του τελωνείου (π.χ. απόφαση για έλεγχο, για άδεια παραλαβής για εξαγωγή, για έξοδο, επιβεβαίωση εξόδου), θα γνωστοποιούνται στον συναλλασσόμενο ηλεκτρονικά.(4) Η ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής πραγματοποιείται εντός καθορισμένων από τις διατάξεις προθεσμιών, πριν την αναχώρηση του μέσου μεταφοράς ή πριν την φόρτωση των εμπορευμάτων στο μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα.(5) Η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ τελωνείου και οικονομικού φορέα καταργεί την  υποχρέωση της δια ζώσης επικοινωνίας μεταξύ συναλλασσόμενου και τελωνειακού υπαλλήλου. Με την εφαρμογή των ανωτέρω διαδικασιών, το Υπουργείο Οικονομικών, διευκολύνει το εξαγωγικό εμπόριο, μειώνει τα περιθώρια απάτης και ενισχύει τις δυνατότητες προγραμματισμού και στόχευσης των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

Πρόσκληση για ανανέωση εξαγωγικών επωνυμιών

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που η εξαγωγική τους επωνυμία καταχωρήθηκε ή ανανεώθηκε στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων αυτού,  το έτος  2009, ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής των εξαγωγικών τους επωνυμιών. Οι επιχειρήσεις που υποχρεούνται σε ανανέωση και επιθυμούν να παραμείνει η επωνυμία τους καταχωρημένη στο Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων, πρέπει, από 2-1-2012 έως 31-3-2012, να υποβάλουν Αίτηση Ανανέωσης στο  μητρώο του Επιμελητηρίου. Επισημαίνεται ότι όσες επιχειρήσεις δεν προβούν εμπρόθεσμα στην ανανέωση της εξαγωγικής τους επωνυμίας μέχρι 31-3-2012 διαγράφονται από το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων.

Πρόσκληση για ανανέωση αδειών Ασφαλιστικών Συμβούλων & Πρακτόρων & Συντονιστών

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, Ασφαλιστικούς Πράκτορες και Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων  των οποίων η άδεια τους λήγει στις 31/12/2011, ότι θα πρέπει να προβούνε στην ανανέωση της  έως 31/03/2012. Επισημαίνεται ότι  όσοι Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές  δεν προβούν εμπρόθεσμα στην ανανέωση της άδειας τους μέχρι 31/03/2012 διαγράφονται από τα Ειδικά Μητρώα Ασφαλιστικών Συμβούλων, Συντονιστών  ή  Πρακτόρων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ανανέωση της άδειάς τους, στο τμήμα μητρώου του Επιμελητηρίου .