Εφορία καλεί 300.000 μικρομεσαίους Στο τραπέζι παράταση για περαίωση και αποστολή νέων σημειωμάτων

Την πεπατημένη των ρυθμίσεων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα ακολουθήσει και η νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο τραπέζι του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου βρίσκονται εισηγήσεις- οι οποίες εξετάζεται να υιοθετηθούν- που αφορούν παράταση της προθεσμίας για την περαίωση των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων οικονομικών ετών όπως και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Πρόκειται για προθεσμίες που έληξαν στα τέλη του 2008 και τώρα εξετάζεται να παραταθούν για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του έτους, καθώς αναζητούνται με κάθε τρόπο επιπλέον έσοδα που θα κρίνουν και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Έως 600 ευρώ για κάθε χρήση
Όσον αφορά την περαίωση, εξετάζεται να αποσταλούν ειδοποιητήρια σε 300.000 μικρομεσαίους οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου. Πρόκειται για επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 9 εκατ. ευρώ. Θα καλούνται να ενταχθούν στη ρύθμιση και να κλείσουν έτσι τις ανέλεγκτες υποθέσεις των ετών 2000- 2006. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απειλούνται ουσιαστικά με ελέγχους από την εφορία για τα ανέλεγκτα χρόνια. Για το κλείσιμο κάθε χρήσης η Εφορία ζητά από 200 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων του φορολογουμένου. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά τους μικρομεσαίους που έχουν κάνει αυτοπεραίωση για τις χρήσεις αυτές.

Ελάχιστη δόση 500 ευρώ
Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ακόμη και του συνόλου των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ.

Εισήγηση για το αφορολόγητο
Το τρίτο ζήτημα αφορά την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του οποίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις το καλοκαίρι για τον άδικο χαρακτήρα του μέτρου αλλά και για την εισπρακτική λογική του. Ήδη σχετικές εισηγήσεις έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών από κύκλους της αγοράς αλλά και από υπηρεσιακούς παράγοντες. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση έχει τον χρόνο να αποσύρει το μέτρο έως και τον Μάρτιο, προτού αρχίσει η κατάθεση των δηλώσεων από όσους έχουν εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα. Σημειώνεται ότι το μέτρο ισοδυναμεί με πρόσθετο φόρο 1.050 ευρώ γι΄ αυτούς τους φορολογουμένους και είχε μεγάλο πολιτικό κόστος τόσο στον τέως υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη όσο και στην κυβέρνηση.

Τα Νέα 12/01/2009