Εφορία: Πρόστιμα για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς δηλώσεις

Εφορία: Πρόστιμα για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς δηλώσεις

Πρόσθετους φόρους που φτάνουν μέχρι και 200% επί του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμη ή ανακριβή φορολογική δήλωση ή δεν θα υποβάλουν καθόλου δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων και για τους φορολογούμενους που το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους λήγει σε 60, 70, 80 ,90 και 00, ενώ όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά έχουν προθεσμία μέχρι τις 24 Ιουνίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του.

Οι «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενοι πληρώνουν σημαντικές χρηματικές ποινές, εφόσον τους… εντοπίσει η εφορία πριν από την παραγραφή (στην πενταετία) του έτους φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

Συγκεκριμένα το ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει για τους ασυνεπείς φορολογούμενους τα εξής:

1. Αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα ο φορολογούμενος αντιμετωπίζει πρόσθετο φόρο 1% ανά μήνα καθυστέρησης επί του οφειλόμενου φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε. Ο πρόσθετος φόρος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 100%.

2. Αν υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση και δεν προκύπτει επιπλέον καταβολή φόρου ή προκύπτει πληρωμή μέχρι 27 ευρώ (οφειλή μέχρι 27 ευρώ αμελείται), τότε δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

3. Αν η δήλωση διαπιστωθεί ότι είναι ανακριβής, ανεξαρτήτως αν υπάρχει ή όχι πρόθεση του φορολογούμενου, τότε υπόκειται σε πρόσθετο φόρο 2% ανά μήνα καθυστέρησης και μέχρι 200% επί του οφειλόμενου φόρου του οποίου θα απέφευγε την πληρωμή.

4. Αν δεν υποβληθεί καν δήλωση ο πρόσθετος φόρος φτάνει στο 2,5% επί του φόρου που θα απέφευγε να πληρώσει και μέχρι 200%.

5. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για καταβολή επιβάλλεται πρόστιμο από 117 ? 1.170 ευρώ, το οποίο κατά τη διοικητική επίλυση (συμβιβασμό) περιορίζεται στο 1/3 του ποσού.

6. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν ο φορολογούμενος παραλείψει να αναγράψει κάποια στοιχεία στη φορολογική του δήλωση, τα οποία (στοιχεία) δεν επηρεάζουν το φορολογητέο εισόδημα και φυσικά δεν παρεμποδίζουν την ελεγκτική διαδικασία.

7. Ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει ότι η εφορία δεν μπορεί να επιβάλει συγχρόνως πρόσθετο φόρο και πρόστιμο για την ίδια φορολογική παράβαση.

8. Σε ανακριβή δήλωση δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν η διαφορά κύριου ή συμπληρωματικού φόρου, τέλους ή εισφοράς φτάνει μέχρι τα 27 ευρώ.

9. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν ο φορολογούμενος δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης και πάραυτα την υποβάλλει εκπρόθεσμα για να του επιστραφεί φόρος.

Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει ότι πάντοτε υπάρχει η εναλλακτική οδός της συμπληρωματικής και της ανακλητικής δήλωσης για τυχόν παραλείψεις κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης.

Πηγή: ΒΕΠ