ΚΕΝΥΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ_ Ιούλιος – Αύγουστος 2019

Κένυα και Νότιο Σουδάν σε πορεία ενίσχυσης της συνεργασίας τους

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κένυας, κος Uhuru Kenyatta, και η Α.Ε. ο Πρόεδρος του Ν. Σουδάν, κος Salva Kiir Mayardit.

Η Κένυα και το Νότιο Σουδάν κατέληξαν σε συμφωνία με σκοπό να εμβαθύνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η Κένυα ανακοίνωσε το σχέδιό της να πραγματοποιήσει μεγάλη εμπορική έκθεση στη Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν. Επίσης, η Κένυα δήλωσε πως διαθέτει για τις ανάγκες του Νότιου Σουδάν μία σημαντική έκταση γης 10 εκταρίων εντός της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης της Naivasha (εν είδει «ξηρού λιμένος») ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων και κόμβος μεταφορών. Επιπλέον, οι δύο αυτές χώρες της Ανατολικής Αφρικής συμφώνησαν να συστήσουν μια κοινή επιτροπή συνόρων για τη διαχείριση των κοινών συνόρων τους.
 
Οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών ανακοινώθηκαν την 1η Ιουλίου 2019 με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Κένυα της Α.Ε. του Προέδρου του Νότιου Σουδάν, κυρίου Salva Kiir Mayardit. Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κένυας, κύριος  Uhuru Kenyatta, διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η Κένυα προωθεί με ταχείς διαδικασίες την ολοκλήρωση των έργων LAPSSET, συμπεριλαμβανομένων των διακρατικών οδικών αρτηριών, του πετρελαιαγωγού και του λιμανιού Lamu, μεταξύ άλλων, για τη σύνδεση των δύο χωρών.
 
Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο του 2019, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Κένυας, KCB, ενίσχυσε τις επενδύσεις του στο Νότιο Σουδάν ανοίγοντας εκ νέου υποκαταστήματα στην πλούσια σε πετρέλαιο αυτή χώρα της Ανατολικής Αφρικής εισάγοντας, μάλιστα, και τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών μέσω κινητής τηλεφωνίας.

 

 

Μία ακόμη πρωτιά  για την Κένυα  


Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κένυας, κος Uhuru
Kenyatta, εγκαινιάζει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Αφρικής.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κένυας, κύριος Uhuru Kenyatta, εγκαινίασε την 19η Ιουλίου 2019 το αιολικό πάρκο της λίμνης Turkana, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής, με εγκατεστημένη ισχύ 310 MW καθαρής, αξιόπιστης και χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο έργο-μαμούθ, μαζί με τα μεγάλα έργα ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία, θέτει σταθερά την Κένυα στη λίστα των χωρών που ηγούνται παγκοσμίως στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως δήλωσε κύριος Kenyatta το αιολικό πάρκο της Turkana είναι μια απόδειξη της απόφασης της Κένυας για αξιοποίηση καθαρών πηγών ενέργειας καθώς η χώρα έχει ανακοινώσει διεθνώς τη δέσμευσή της για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
 
Η εγκατεστημένη ισχύς της Κένυας αυξήθηκε από τα 1.768 MW (Μάρτιος 2013) στα 2.712 MW (Ιούλιος 2019).
 
Άλλη μία απόδειξη της προσήλωσης της Κένυας στη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας αποτελεί η απόφαση, τον Ιούλιο του 2019, ενός δικαστηρίου της χώρας να μπλοκάρει για περιβαλλοντικούς λόγους τον πρώτο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενός σχεδίου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστήριζαν Κινέζοι επενδυτές.
 
Ο κος Kenyatta διαβεβαίωσε τον κατασκευαστικό κλάδο ότι, χάρη στο χαμηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εκκίνησης ενός σχεδίου μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%, το οποίο θα εφαρμοστεί μέσω συστήματος εκπτώσεων. Περαιτέρω περικοπές, μέχρι το τέλος του έτους, θα επεκταθούν στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και της χαλυβουργίας.

 

 

Κένυα και Παγκόσμια Τράπεζα σε σταθερή τροχιά συνεργασιών

Ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κος Hafez Ghanem, με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κένυας, κο Uhuru Kenyatta.

Ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αφρική, κύριος Hafez Ghanem, διαβεβαίωσε, τον Ιούλιο του 2019, την Κυβέρνηση της Κένυας για το ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας The Big 4 Agenda. Ο κύριος Ghanem δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύεται να στηρίξει την Κένυα τόσο από τεχνική άποψη όσο και από οικονομική επισημαίνοντας, παράλληλα, την τεράστια σημασία του προγράμματος για παροχή προσιτής υγειονομικής περίθαλψης προς όλους. Τόνισε, επίσης, το ενδιαφέρον της Τράπεζας για συνεργασίες με την Κυβέρνηση της Κένυας στους τομείς της αναπτυξιακής πολιτικής, των υποδομών, της έξυπνης γεωργίας για το κλίμα και της ψηφιακής οικονομίας.
 
Από την έως τώρα συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Κυβέρνηση της Κένυας έχουν υλοποιηθεί έργα τα οποία επηρεάζουν θετικά τη ζωή των Κενυατών.

 

 

 

 

Νέα ώθηση στην Μπλε Οικονομία

Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων της Ναυτικής Ακαδημίας Bandari.

Οι προσπάθειες της Κένυας για ανάδειξη της Μπλε Οικονομίας ως βασικού παράγοντα του μετασχηματισμού της χώρας έλαβαν σημαντική ώθηση με τα εγκαίνια, την 8η Ιουλίου 2019, της Ναυτικής Ακαδημίας Bandari στην Κομητεία Μομπάσα. Η Ναυτική Ακαδημία θα αποτελεί κέντρο αριστείας στον τομέα της θαλάσσιας εκπαίδευσης και έρευνας έχοντας ως στόχο να διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από την Μπλε Οικονομία, κάτι στο οποίο η Κυβέρνηση της χώρας δίνει αμέριστη προσοχή. Για να επιτύχει το στόχο της, η Ακαδημία πρόκειται να συνεργαστεί με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κένυας αλλά και να αδελφοποιηθεί με την Ακαδημία Εκπαίδευσης της Mediterranean Shipping Company (MSC), που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας.
 
Εκτιμάται ότι η Μπλε Οικονομία, αν αξιοποιηθεί σωστά, έχει τη δυνατότητα να εισφέρει έως και 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην οικονομία της Κένυας και να δημιουργήσει πάνω από 52.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια.