Μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ

Μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να προσθέσει άλλα 150 εκατ. ευρώ στην «1η Δράση ενίσχυσης ΜΜΕ», που αφορά τους τομείς μεταποίησης – τουρισμού – εμπορίου- υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Γιώργος Πετράκος.

Σε επίσκεψή του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο κ. Πετράκος τόνισε ότι το πρόγραμμα είχε αρχικό προϋπολογισμό 1,050 δισ. ευρώ, ο οποίος περιορίστηκε στο μισό, αλλά εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης (περισσότερες από 45.000 αιτήσεις) θα ενισχυθεί. Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμη η τελική λίστα των επενδυτικών σχεδίων, που θα επιχορηγηθούν, οπότε και θα αποπληρωθούν οι επενδύσεις. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε τράπεζες του προγράμματος Jeremie, μέσω του οποίου θα χορηγούνται χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις.

Ο στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξει η φιλοσοφία των ενισχύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντικαθιστώντας την απευθείας επιχορήγηση με ευνοϊκή δανειοδότηση, με επιτόκια χαμηλότερα του 4%, την οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων.

Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ακόμη ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Πετράκος τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι 6,95 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και την αποπληρωμή υποχρεώσεων από το Γ΄ ΚΠΣ και Ταμείο Συνοχής. Επίσης δεν απέκλεισε το κονδύλι των 2,5 δισ. ευρώ να φτάσει και τα 5 δισ. ευρώ, με τις εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού.

Πηγή: www.imerisia.gr