ΜΕΝΟΥΜΕ ΗΜΑΘΙΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΗΜΑΘΙΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

100615_ekd_ima_01_s_F7409.jpg         Με το  σύνθημα μένουμε «Ημαθία Συμφέρει», το Επιμελητήριο Ημαθίας σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας και το Δήμο Βέροιας απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς  φορείς ( Εμπορικούς Συλλόγους, Επαγγελματοβιοτεχικές Οργανώσεις), να συμμετέχουν στην εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο Ημαθίας την Τέταρτη  9 Ιουνίου 2010.   

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η στήριξη της Ημαθιώτικης αγοράς και η προβολή- προώθηση των ντόπιων αλλά και ελληνικών προϊόντων.

         Τους παρευρισκόμενους καλοσώρισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η στήριξη των τοπικών προϊόντων της Ημαθίας, αλλά και εν γένει των ελληνικών προϊόντων. «Πρέπει να βρούμε μια λύση έτσι ώστε να επιβιώσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ουσουλτζόγλου και πρόσθεσε, «το 65-70% των προϊόντων των σούπερ μάρκετ είναι εισαγόμενα, δηλαδή δεν παράγονται στην χώρα μας, με συνέπεια τα κέρδη να τα επωμίζονται οι μεσάζοντες. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή, να μην αγοράζουν οι καταναλωτές εισαγόμενα προϊόντα έτσι ώστε να κυκλοφορήσει το χρήμα».

100615_ekd_ima_02_s_F7625.jpgΚαταλήγοντας ο κ. Ουσουλτζόγλου  προέτρεψε τους καταστηματάρχες του Νομού Ημαθίας να μην πηγαίνουν  στην δουλειά τους  με τα αυτοκίνητα, τα οποία κλείνουν θέσεις παρκαρίσματος. «Αφήστε το κέντρο της πόλης» ελεύθερο, είπε χαρακτηριστικά.

         Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος το Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας κ. Δημήτρης Ταχματζίδης.

Ο κ. Ταχματζίδης ζήτησε από όλους να βοηθήσουν στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στην Ημαθία, αλλά σε όλη την Ελλάδα και τόνισε με την σειρά του την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς.

Παρουσιάζοντας,  τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Ταχματζίδης αναφέρθηκε  στην έκδοση αφίσας και φυλλαδίων όπου θα καταγράφονται οι επιχειρήσεις που θα έχουν  ποσοστό έκπτωσης καθώς επίσης και στην έκδοση μιας μικρής κάρτας προς τα μέλη έτσι ώστε να ξέρει ο καταναλωτής από πού μπορεί να ψωνίζει φθηνότερα. Οι επιχειρήσεις με την σειρά τους θα αναρτήσουν την αφίσα  στα μαγαζιά τους, ενώ ζήτησε και την βοήθεια  των ΜΜΕ, τα οποία θα προβάλλουν  την προσπάθεια μείωσης των τιμών και την προτίμηση της τοπικής αγοράς.

Στην τοποθέτησή της η  κ Ουσουλτζόγλου ενημέρωσε για τα μέτρα που έχει πάρει ή σχεδιάζει να πάρει ο Δήμος για την  διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς με την δημιουργία υποδομών, όπως η μείωση της τιμής στις θέσεις στάθμευσης, οι υποδομές που θα δημιουργηθούν  από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς επίσης και την διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες θα συγκεντρώσουν πολύ κόσμο και οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να στήσουν διαφημιστικά στάντ ή να πληροφορήσουν τον κόσμο για τις προσφορές τους. Η κα Ουσουλτζόγλου μίλησε για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της τόνωσης της αγοράς, ενώ έθεσε και το θέμα της μείωσης των ενοικίων για τα καταστήματα. Ακόμη επανέλαβε την πρότασή της για κοινό εισιτήριο στα μουσεία της Βεργίνας, του αρχαιολογικού και του Βυζαντινού της Βέροιας.

                                             ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο γραμματέας της νομαρχίας  κ. Γιανναβαρτζής δήλωσε ότι η διοίκηση  της νομαρχίας έχει ήδη κάνει πράξη το μήνυμα «Μένουμε Ημαθία Συμφέρει» και προτιμά την εγχώρια αγορά του νομού.

Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Αβραάμ Ευφραιμίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ότι μόνο η αγορά του ενδύματος  θα μπορεί να συμμετέχει με εκπτώσεις των προϊόντων.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά  φάνηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Αναστάσιος Κοντογουλίδης. Δήλωσε σύμφωνος στο να εφαρμοστούν μέτρα για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι καταναλωτές.

Στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Κοντογουλίδη κινήθηκε και η τοποθέτηση του  Προέδρου των Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Θωμά Ζιώγα.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι θα απαντήσει  όταν πραγματοποιήσει την συνέλευσή του.

Ο κ. Ευστράτιος Προύσαλης Πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, ενημέρωσε ότι στην Καβάλα έχουν μειωθεί ήδη κατά 30% οι τιμές των ενοικίων στα μαγαζιά.

Ερωτήματα  για το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα έθεσε ο κ. Μιχάλης Τρανίδης, Οικονομικός  Επόπτης του Επιμελητηρίου Ημαθίας. Συγκεκριμένα ο κ. Τρανίδης ρώτησε με ποιον τρόπο θα προφυλαχθούν  οι καταναλωτές από την εικονική έκπτωση, πως θα προφυλαχθούν οι υγιείς έμποροι από τους «κακούς» εμπόρους και πως θα υπάρξει ένας κοινός παρανομαστής για την μείωση των τιμών σε όλα τα καταστήματα.

Για την έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης μίλησε ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών κ Θωμάς  Χαρίσης, ενώ έβαλε επί τάπητος και το θέμα του παράνομου παρκαρίσματος.

Για τις μειωμένες τιμές που ήδη ισχύουν στον κλάδο των ηλεκτρολόγων στη Βέροια, μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκρολόγων κ. Σπύρος Τσιβαλίδης.

Θετικά σχολίασε την διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάουσας κ. Άγγελος Κάλλης, προτείνοντας τα μέτρα που θα ληφθούν  να μην ληφθούν βιαστικά.

Στην προσπάθεια που ξεκινάει θα συμμετέχει και ο Δήμος Πλατέος, όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Φώτης Δημητριάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η Ημαθία θα πρέπει να προσελκύσει και επενδυτές.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας τόνισε ότι ο στόχος είναι να μείνουν οι καταναλωτές στην Ημαθία και να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα.