Οδικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ από 1.1.2021

 Οδικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ από 1.1.2021

Προς ενημέρωση των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ του Ην. Βασιλείου και της ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση έχει αναρτήσει αναλυτικό οδηγό, που αφορά σε:

-αναγκαία έγγραφα,

-νέες διαδικασίες ελέγχου στα συνοριακά σημεία εισόδου

– νέους κανόνες διαχείρισης της κυκλοφορίας με κατεύθυνση τα λιμάνια.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τους μεταφορείς ΕΕ:

Άδεια

Οι μεταφορείς της ΕΕ πρέπει να διαθέτουν άδεια από τη χώρα εγκατάστασής τους και να φέρουν ανά πάσα στιγμή αντίγραφο της Κοινοτικής άδειας (Community license).

Καμποτάζ

Οι μεταφορείς της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν ενδομεταφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τεκμηρίωση οδηγού και οχήματος

Οι μεταφορείς της ΕΕ που δραστηριοποιούνται προς, από ή μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να φέρουν απόδειξη ασφάλισης για το όχημα και το ρυμουλκούμενό τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίζεται η πράσινη κάρτα ή άλλη απόδειξη ασφάλισης αυτοκινήτων.

 

Διασυνοριακές ευθύνες κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων

Έμπορος: O έμπορος έχει την ευθύνη για την υποβολή της τελωνειακής διασάφησης καθώς και της παροχής των αναγκαίων εγγράφων προς τη μεταφορική εταιρεία και τον οδηγό. Αυτό μπορεί να γίνει απευθείας ή μέσω τρίτου μέρους, για παράδειγμα μεταφορικής εταιρείας, εταιρείας logistics ή τελωνειακού πράκτορα.

 

Εταιρεία μεταφορών: Η μεταφορική εταιρεία υποχρεούται να διασφαλίσει ότι ο οδηγός της διαθέτει όλες τις απαραίτητες τελωνειακές πληροφορίες και έγγραφα.

 

Η μεταφορική εταιρεία πρέπει επίσης να επιβεβαιώσει ότι οι οδηγοί της γνωρίζουν ποιά  έγγραφα πρέπει να παρουσιάζουν σε κάθε στάδιο του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων:

– σε καθ’ οδόν ελέγχους πριν από την αναχώρηση – ότι είναι σε ετοιμότητα για τη συνοριακή διέλευση

– σε λιμένες ή τερματικούς σταθμούς τρένων

– στα τελωνεία

 Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.