Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Εμιράτων ξεκίνησαν δυναμικά με αυξανόμενο ενδιαφέρον συνεργασίας

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Εμιράτων ξεκίνησαν δυναμικά με αυξανόμενο  ενδιαφέρον συνεργασίας    

Η Ελληνική επικράτεια διαπίστωσε τελευταίως θετικές εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , άνοιγμα για καινούριες συνεργασίες  και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών . Το αποκορύφωμα αυτών των εξελίξεων είναι το άνοιγμα της πρεσβείας των Εμιράτων στην πρωτεύουσα της Ελλάδας  την Αθήνα, παρουσία πολλών επισήμων , Αράβων πρεσβευτών, μέλη του Ξένου Διπλωματικού Σώματος στην Ελλάδα , του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου , επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.

Το άνοιγμα της πρεσβείας των Εμιράτων  ήταν αποτέλεσμα της κορύφωσης των διμερών σχέσεων του ενδιαφέροντος που υπάρχει  μεταξύ των δύο χωρών και που αποδεικνύεται με τις συνεχόμενες επίσημες επισκέψεις και αποστολές επιχειρηματιών με την σημαντικότερη εξ αυτών την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2006 τον οποίον συνόδευαν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες .

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της νέας πρεσβείας στην Ελλάδα θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της πορείας των διμερών σχέσεων και θα προωθήσει τη συνεργασία των εμπορικών συναλλαγών και των μικτών επενδύσεων . Ο Πρέσβης των Εμιράτων στην Ελλάδα κος. Abdel Hadi El Hajah τόνισε στην ομιλία του με την ευκαιρία των εγκαινίων της πρεσβείας , ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φίλη προς τους Άραβες και μία γέφυρα που ενώνει την Ευρώπη και τις Βαλκανικές χώρες με τον Αραβικό κόσμο . Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το Προξενικό τμήμα της Πρεσβείας θα αρχίσει τις εργασίες του όσον αφορά στις εκδόσεις των αδειών εισόδου ( VISA),  θεωρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων  σύντομα σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσε ο κος. Adel Marzouqi ο Πρόξενος των Εμιράτων στην Ελλάδα.
Επιπλέον,  στα όσα προαναφέραμε , δύο σημαντικοί παράγοντες βοήθησαν ώστε να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και η ταξιδιωτική κίνηση και ο τουρισμός. Οι παράγοντες αυτοί  είναι το άνοιγμα της απευθείας αεροπορικής γραμμής μεταξύ της πρωτεύουσας Αμπουντάμπι και της Αθήνας με τον επίσημο αερομεταφορέα των Εμιράτων το ITIHAD , και ο οποίος διαφημίστηκε στην Ελλάδα πολύ στα πλαίσια τις διαφημιστικής καμπάνιας και των υπηρεσιών που προσφέρει στους ταξιδιώτες από και προς το Αμπουντάμπι και προς άλλους προορισμούς όπως Αυστραλία, και Νοτιοανατολική Ασία . Η αεροπορική εταιρία     ITIHAD άρχισε με τρεις πτήσεις την εβδομάδα με μελλοντική εντατικοποίηση να γίνει μία πτήση ημερησίως. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται πολύ καλή και ωφελεί την ταξιδιωτική κίνηση και τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης έγινε η έναρξη της απευθείας αεροπορικής γραμμής μεταξύ της πρωτεύουσας της Αθήνας με το Εμιράτο της Sharjah μέσω του αερομεταφορέα της αεροπορικής εταιρείας ALARABIA , όπου ο κος. Sultan Bin Ahmad Al Qasmi , Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της Sharjah εγκαινίασε την πρώτη απευθείας αεροπορική πτήση προς ένδειξη εξερεύνησης και σύνδεσης με νέες αγορές , θεωρώντας την Ελλάδα μία φυσική πύλη του Αραβικού κόσμου με κατεύθυνση και άνοιγμα προς τις αγορές της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αυτή η αεροπορική γραμμή είναι ένα βήμα του Εμιράτου της   Sharjah για τη δραστηριοποίηση της οντότητάς της παγκοσμίως  σε μορφωτικό και τουριστικό επίπεδο , καθώς επίσης και σαν οικονομικός σταθμός για εκπόνηση έργων  αφού θεωρείται σημείο συνάντησης και ξεχωριστός δρόμος για συνεργασίες στην περιοχή.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Αναπτύξεως κος. Mohamed ElKhazmi στα πλαίσια του 1ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ το 2006 , και στα πλαίσια της υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων  Εμπορίου & Βιομηχανίας της Αθήνας και της Sharjah , είχε επισημάνει την αναγκαιότητα της λειτουργίας της αεροπορικής σύνδεσης  με την Ελλάδα και  δη την Αθήνα  μέσω Αραβικών αερογραμμών . Επίσης ο κος. ElKhazmi είχε αναφερθεί και πριν το 2006 στα πλαίσια επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής στο Αμπου Ντάμπι , την οποία διοργάνωσε το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο,  στην αναγκαιότητα της απευθείας σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και ΑμπουΝτάμπι για την διευκόλυνση της ταξιδιωτικής μεταφοράς , την  αύξηση της τουριστικής κίνησης και τη κοινή συνεργασία μέσω της αεροπορικής εταιρείας   ITIHAD.

Εμείς θεωρούμε ότι τέτοια σημαντικά βήματα θα έχουν θετικές επιρροές σύντομα και μελλοντικά , και οι θετικότερες από αυτές θα είναι η αύξηση των επίσημων επισκέψεων , όπως παλαιότερα η επίσκεψη που πραγματοποίησε η Α.Ε. κα. Lubna AlQasmi η Υπουργός εξωτερικού Εμπορίου των Εμιράτων στην Αθήνα , καθώς και η επιχειρηματική αποστολή από τα Εμιράτα που επισκέφθηκε την Αθήνα το Νοέμβριο του 2008 στα πλαίσια του  2ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ που διοργάνωσε το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο .

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των Εμιράτων και της Ελλάδος σημείωσαν σημαντική αύξηση τα δύο τελευταία χρόνια ήτοι οι εξαγωγές των Εμιράτων προς την Ελλάδα για το 2008 ήταν της τάξεως των 88.407 εκ.δολαρίων ενώ το 2007 ήταν μόλις 59.786 εκ.δολ. επομένως υπήρχε μία αύξηση 47% . Οι δε εισαγωγές των Εμιράτων από την Ελλάδα αυξήθηκαν το 2008  και ήταν της τάξεως των 319.653 εκ.δολάρια ενώ το 2007 ήταν μόνο 274.428 εκ.δολάρια  δηλ. αύξηση 16% .

Το πρώτο τετράμηνο του2009 σημειώθηκε μείωση στις εμπορικές συναλλαγές συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2008.

ΑΡΑΒΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ
www.arabgreekchamber.gr