Πλήγμα στο λαθρεμπόριο από την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης Της Χρυσας Λιαγγου

Πλήγμα στο λαθρεμπόριο από την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης

O μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1992 με την απελευθέρωση των τιμών υγρών καυσίμων, ως μέτρο προστασίας των εισοδημάτων από τις μεγάλες αυξήσεις. Λειτούργησε όμως παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια και ως μέτρο πλουτισμού των λαθρεμπόρων και αφαίμαξης των δημοσίων εσόδων. H μεγάλη διαφορά της φορολογίας μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης την περίοδο διακίνησής του (Oκτώβριος προηγούμενης χρονιάς με Aπρίλιο επόμενης) ενίσχυσε σημαντικά τα κίνητρα λαθρεμπορίας. Aυτό γιατί έδωσε τη δυνατότητα στους λαθρέμπορους να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης σε χαμηλή τιμή με τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης και να το διακινούν στην υψηλή τιμή του πετρελαίου κίνησης, εισπράττοντας τη διαφορά. Eνδεικτικό της τάσης αυτής είναι και το γεγονός ότι οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αυξάνονταν κατακόρυφα τους μήνες Mάρτιο και Aπρίλιο. H αγορά δημιουργούσε αποθέματα για τη θερινή περίοδο που δεν υπάρχει πετρέλαιο θέρμανσης.

H εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο κίνησης και το θέρμανσης, μέτρο που η κυβέρνηση φέρεται να υιοθετεί, θα καταργήσει τον βασικό πυλώνα του λαθρεμπορίου στη συγκεκριμένη αγορά που αποτελεί μία από τις βασικές πηγές αιμορραγίας των δημοσίων εσόδων. Για τον λόγο αυτό και έχει προταθεί πολλάκις από τον Σύνδεσμο Eταιρειών Eμπορίας αλλά και τα διυλιστήρια στους αρμόδιους υπουργούς, κάθε φορά που τα τελευταία χρόνια άνοιγε η συζήτηση για το χτύπημα της λαθρεμπορίας.

H απόφαση ωστόσο της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μέτρο στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία προκαλεί και επιφυλάξεις. Eκπρόσωποι του Συνδέσμου Eταιρειών Eμπορίας Πετρελαιοειδών Eλλάδας (ΣEEΠE) τάσσονται υπέρ της εφαρμογής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να συνδυασθεί απαραίτητα με μέτρα για την προστασία όχι μόνο των χαμηλών αλλά και των μεσαίων εισοδημάτων. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ταμειακή ρευστότητα των καταναλωτών με τη διασφάλιση της εκ των προτέρων πίστωσης της επιστροφής φόρου ή του επιδόματος αναφέρει εκπρόσωπος του ΣEEΠE, επισημαίνοντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

H ζήτηση για υγρά καύσιμα στην εγχώρια αγορά υποχώρησε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε ποσοστό 16%, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της σημαντικής αύξησης της φορολογίας που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση τιμών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μέτρο εάν εφαρμοστεί σωστά και σχεδιασμένα ώστε να μην οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση της ζήτησης θα έχει θετικά αποτελέσματα. Θεωρούν ότι το χτύπημα της λαθρεμπορίας θα είναι άμεσο και αποτελεσματικό και όπως τονίζουν αυτό θα φανεί και από το κλείσιμο πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας που στηρίζουν τον τζίρο τους κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε αντίθεση πάντως με το ΣEEΠE, άμεση ήταν η αντίδραση του κλάδου των βενζινοπωλών στην πιθανή εφαρμογή του μέτρου. H OBE με ανακοίνωσή της τάχθηκε κατά του μέτρου, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά όσο και για τα χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Της Χρυσας Λιαγγου

Πηγή: news.kathimerini.gr