Πλήρης αποκρατικοποίηση EVN – Μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου ΕΟΝ

Πλήρης αποκρατικοποίηση EVN – Μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου ΕΟΝ

Σε δημοπρασία για την πώληση του ποσοστού 33%, που ακόμη διατηρεί στις εταιρείες EVN Bulgaria Elektrorazpredelenie και EVN Bulgaria Elektrosnabdyavane θα προχωρήσει το βουλγαρικό δημόσιο στις 21 Δεκεμβρίου 2011. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί μέσω του βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Αξιών και οι προς πώληση μετοχές θα είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους για περίοδο 60 ημερών, η οποία, όμως, θα υπολογίζεται από τις 6 Δεκεμβρίου. Οι αγοραστές θα λάβουν κοινές μετοχές των δύο συνιστωσών της EVN και θα έχουν το δικαίωμα ψήφου, λήψης μερισμάτων και προϊόντος εκκαθάρισης (σε περίπτωση εκκαθάρισης της εταιρείας). Σε περίπτωση που το ενδιαφέρον από τους επενδυτές δεν είναι το αναμενόμενο, δεν αποκλείεται η διάρκεια της δημοπρασίας να παραταθεί.

Σημειώνεται ότι η EVN (web: http://www.evn.bg/) είναι ένας από τους τρεις διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία και δραστηριοποιείται στη νοτιοανατολική Βουλγαρία. Το 66% των μετοχών της ανήκει σε εταιρεία αυστριακών συμφερόντων. Οι άλλοι δύο διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας, η EON (http://www.eon-bulgaria.com/english/index.htm) και η CEZ (http://www.cez.bg/en/home.html), δραστηριοποιούνται στη βορειοανατολική και δυτική Βουλγαρία αντίστοιχα. Προσφάτως, η γερμανική εταιρεία που έλεγχε την EON πώλησε το ποσοστό της (66%) στην τσεχική Energy Pro (έναντι τιμήματος € 133 εκατ.), η οποία είναι ήδη παρούσα στη Βουλγαρία και λειτουργεί 8 υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που την έχουν καταστήσει το μεγαλύτερο παραγωγό υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Traich Traikov, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Αυστριακοί ιδιοκτήτες της EVN και οι Τσέχοι ιδιοκτήτες της CEZ σκοπεύουν να προβούν σε αντίστοιχη κίνηση πώλησης των μεριδίων τους στις ως άνω εταιρείες. Σε ό,τι αφορά ειδικά την πώληση της ΕΟΝ, ο κ. Traichov υπογράμμισε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή για την Ενέργεια και τα Ύδατα την εγκρίνει και εκδώσει τη σχετική άδεια. Παράλληλα, ο κ. Traichov ανέφερε πως, με αφορμή τη συγκεκριμένη πώληση, ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, ώστε στο εξής να απαιτείται υπουργική έγκριση για μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων ζωτικής σημασίας για το βουλγαρικό λαό.           

Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου
Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β'