ΠΣΕ: Τρεις προτάσεις για επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

ΠΣΕ: Τρεις προτάσεις για επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Τρεις προτάσεις «άμεσα εφαρμόσιμες και χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου προϋπολογισμού» για την άρση της παράτασης επιστροφής ΦΠΑ κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες της για τη νέα παράταση» και πρότεινε τα ακόλουθα:

α) Να δίνεται η δυνατότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις να συμψηφίζουν το δικαιούμενο Φ.Π.Α. από εξαγωγές με άλλες οφειλές τους προς το Δημόσιο ή άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου. Σήμερα, σύμφωνα με τις Διατάξεις του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ, αναφέρεται ότι «η εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο από φόρους, τέλη, πρόστιμα κλπ, μπορεί να γίνει και με συμψηφισμό στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου έχει χρηματική απαίτηση κατ’ αυτού». Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο συμψηφισμός αφορά «βεβαιωμένο χρέος και οφειλές εκκαθαρισμένες και αποδεικνυόμενες από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή από δημόσιο έγγραφο». Τότε και μόνον ο «συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ».

Όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, «η αναμονή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων ακυρώνει όμως την ίδια την ουσία του συμψηφισμού και τον καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρο και με υψηλό κόστος. Προτείνουμε, ειδική ρύθμιση για τους Έλληνες Εξαγωγείς, με την οποία ο συμψηφισμός να ενεργείται και πάλι αυτεπάγγελτα από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, με βάση τα στοιχεία που διατηρούν οι ΔΟΥ και αποτελούν δημόσια έγγραφα».

β) Να δανειοδοτούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις άτοκα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ στο ύψος του οφειλομένου σε αυτές Φ.Π.Α.

γ) Να χρηματοδοτούνται από τις Τράπεζες έναντι εκχώρησης του οφειλομένου σ’ αυτές Φ.Π.Α., τον οποίο στη συνέχεια οι Τράπεζες θα εισπράτουν από το Δημόσιο.

Πηγή: www.naftemporiki.gr