Σβήνουν από τον χάρτη οι μικρές επιχειρήσεις

Μεγάλες ανατροπές στον πυρήνα της οικονομίας
Σβήνουν από τον χάρτη οι μικρές επιχειρήσεις
 

Με αφανισμό απειλούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, γεγονός που ήδη προκαλεί μεγάλες ανατροπές στον πυρήνα της οικονομίας. Ο συνολικός αριθμός τους- φτάνουν τις 800.000- λιγοστεύει με γεωμετρική πρόοδο από την επιδημία λουκέτων που φέρνει η βουτιά του τζίρου στην αγορά και η έλλειψη δανείων από τις τράπεζες.

Στελέχη του χώρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι το σπάσιμο της «ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας» θα προκαλέσει εκτός των άλλων σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις, καθώς απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση διαρκείας που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο αναπόφευκτος αφανισμός πολλών εξ αυτών, θα προκαλέσει ριζικές και δομικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία η οποία και θα αποκτήσει πιο συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 96% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων ενώ απασχολούν περίπου 2 εκατ. εργαζομένους.

Ο χαμηλός έως και μηδενικός τζίρος που έχουν ως αιτία τη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων καταναλωτών σε συνδυασμό και με την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης, επιταχύνουν τους ρυθμούς αποσύνθεσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πηγή: tanea.gr