Την οικονομική ανακούφιση των εμπορικών επιχειρήσεων από τα τελευταία επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ζητά η ΕΣΕΕ, με την ενεργοποίηση του άρθρου 73 του ν. 3746/2009

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42, 105 63 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Την οικονομική ανακούφιση των  εμπορικών επιχειρήσεων από τα τελευταία επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ζητά η ΕΣΕΕ, με την ενεργοποίηση του άρθρου 73 του ν. 3746/2009».

Μετά από τις σοβαρές καταστροφές που υπέστησαν για μία ακόμη φορά οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας από τις πρόσφατες συμπλοκές κυρίως στο Σύνταγμα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, η οποία κοινοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας. Με την επιστολή αυτή, η ΕΣΕΕ ζητά την ενεργοποίηση του ν. 3746/2009,  βάσει του οποίου προβλέφθηκαν μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008. 

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο άρθρο 73 του ν. 3746/2009 είναι: άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, έμμεση οικονομική ενίσχυση από 10.000 έως 200.000 ευρώ, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης και χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και τρίμηνη αναστολή πληρωμών δανειακών δόσεων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και όλων των υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα συγκεκριμένα μέτρα βοήθησαν τότε σημαντικά τις περισσότερες επιχειρήσεις να γλιτώσουν το οριστικό κλείσιμο και στη συνέχεια να ανακάμψουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν ανταγωνιστικά.  Οι διατάξεις του νόμου αυτού κρίθηκαν τόσο επιτυχημένες, ώστε η ισχύς τους επεκτάθηκε σε ανάλογα περιστατικά, που έλαβαν χώρα εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2009.  Μάλιστα, προβλέφθηκε η δυνατότητα διαχρονικής εφαρμογής των διατάξεων αυτών, μέσω έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Οι ζημιές που υπέστησαν πολλά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας από τις συμπλοκές της περασμένης εβδομάδας είναι πανομοιότυπες με αυτές των ετών 2008 και 2009 και όλες οι επιχειρήσεις του κέντρου είναι πληγωμένες, άλλες έχοντας χάσει εμπορεύματα και έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές εντός και εκτός του χώρου λιανικής τους, ενώ όλες είναι αντιμέτωπες με σημαντικές απώλειες καλοκαιρινού-τουριστικού τζίρου, καθώς επίσης με αχρείαστα επιπλέον  έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.  Ισχύει, δηλαδή, και πάλι αυτή η ιδιότυπη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που καθιστά επιτακτική την ενεργοποίηση του νόμου και την άμεση οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για να μην «θρηνήσουμε» περισσότερα λουκέτα στο κλασσικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, όπου οι ζημιές από τις καταστροφές ήρθαν να προστεθούν σε αυτές από το σχεδόν μόνιμο κλείσιμο του κέντρου από τις συνεχείς κινητοποιήσεις, που σιγά-σιγά το μεταμορφώνουν σε μία έρημη, επιχειρηματικά, περιοχή.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ απαντά στα ερωτήματα των επιχειρηματιών εμπόρων ότι, εάν δεν βοηθηθούν οικονομικά, σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούν πάντοτε να αποζημιωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο, αφού υπάρχει η δυνατότητα να διεκδικηθούν αποζημιώσεις για καταστροφές στα καταστήματα, σύμφωνα με τους νόμους (άρθρο 105 ΕισΝ Αστικού Κώδικα) και τη νομολογία των δικαστηρίων (ΑΠ 1616/1981, ΔιοικΕφΑθηνών 2966/1997, ΔιοικΠρωτΠειραιά 1044/1999). Το κράτος έχει δέσμια  ευθύνη αποζημίωσης όταν δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του να εξασφαλίζει στους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους συνθήκες δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η ΕΣΕΕ κατανοώντας απόλυτα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν άμεσα τη σχετική Υπουργική Απόφαση και να επανενεργοποιήσουν το νόμο και τις σχετικές προθεσμίες για την υπαγωγή στις διατάξεις του, με τις αυτές ευεργετικές ρυθμίσεις και ιδιαίτερα με την 3μηνη αναστολή πληρωμών δόσεων, ληξιπρόθεσμων και μη οικονομικών υποχρεώσεων, όλων των επιχειρήσεων του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας.

 Επιδίωξη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων είναι να βοηθηθούν οχι μόνο οι συγκεκριμένες 34 επιχειρήσεις που κατά δήλωσή τους υπέστησαν υλικές ζημιές σε τζαμαρίες, βιτρίνες, ρολά και πόρτες αλλά να ξεπεράσουν το νέο σοκ των καταστροφών, όλες οι επιχειρήσεις του κέντρου, ώστε να αναπληρώσουν τις οικονομικές ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν και να διατηρήσουν για άλλη μια φορά την  απαραίτητη σε χιλιάδες εργοδότες και εργαζομένους  βιωσιμότητά τους.

Οι Μικρομεσαίοι του ελληνικού εμπορίου νιώθουμε και δικαιολογούμε απόλυτα την αγανάκτηση, θεωρούμε όμως αδικαιολόγητη την τυφλή βία και την  καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Οι πολεμικές εικόνες της Αθήνας των καπνογόνων και των καταστροφών δεν μας αξίζουν και  αδικούν κατάφορα τη χώρα μας. 

Πηγή: ΕΣΕΕ