ΤΟ ΒΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

ΤΟ ΒΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

            Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας  επανέρχεται στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή χαρακτηρίζοντας ως πολύ αυστηρό το ποινολόγιο και μάλιστα σε περιόδους όπου το οικονομικό κλίμα είναι βαρύ, οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων δυσβάσταχτες και η όποια αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις  λόγω συνθηκών θα πρέπει να διακρίνεται από τις μόνιμες τακτικές φοροδιαφυγής των κατά συνείδηση φοροφυγάδων.

            Ειδικότερα σημειώνεται ότι οι παρεχόμενες διευκολύνσεις στην καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις (40% τουλάχιστον με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο σε δύο μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση κατά 2%, οι οποίες και δεν μπορεί να είναι κατώτερες των 300€ εκάστη) με την προσαύξηση που επιβάλλεται προσδίδουν στο κράτος μία τοκογλυφική συμπεριφορά (12% ετήσιο επιτόκιο) η οποία δημιουργεί εύλογη αντίδραση την συγκεκριμένη περίοδο όπου οι φορολογούμενοι πιέζονται παντοιοτρόπως.

            Παράλληλα θεωρείται πολύ υψηλό το ποσόν εξαγοράς ποινής και μετατροπής αυτής για πλημμελήματα (ελάχιστο ποσό εξαγοράς ανά ημέρα 20€ αντί 3€ που ισχύει σήμερα και ανώτατο ποσόν100€), παρότι η αδυναμία μετατροπής και αναστολής εκτέλεσης ποινής για περιπτώσεις περαιτέρω υποτροπής κρίνεται στη σωστή κατεύθυνση από το ΒΕΑ.

            Το ΒΕΑ θεωρεί ότι το μίνιμουμ ποσό χρεών που επισύρει ποινή φυλάκισης όπως αυτό καθορίζεται στο σχέδιο νόμου (5.000€) θα πρέπει να αυξηθεί καθώς και το μίνιμουμ διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης (από 1000€) θεωρούμε ότι θα πρέπει να μειωθεί.

            Πολύ υψηλά κρίνονται τα ανώτατα ποσοστά πρόσθετων φόρων π.χ. (έως και 60% για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και έως 120% για υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης).

            Το ΒΕΑ ακόμη επισημαίνει για το ζήτημα της περιοδικότητας της κατάθεσης συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων, (18 μήνες σήμερα) υπάρχει ανάγκη να περιοριστεί στο τρίμηνο, ακόμη και αν δημιουργεί πρόσθετο φόρτο εργασίας στις επιχειρήσεις, ώστε να δίδεται η δυνατότητα άμεσου ελέγχου και έγκαιρου εντοπισμού πλαστών στοιχείων, να εμποδίζεται έγκαιρα η λειτουργία κυκλωμάτων που δρουν ανεξέλεγκτα και να προστατεύονται οι επιχειρήσεις αντίστοιχα, οι οποίες πολλές φορές πέφτουν θύματα της άγνοιάς τους και των σκοπιμοτήτων τρίτων. (Σήμερα με τα ισχύοντα, ένα τιμολόγιο ημερομηνίας 1-1-09 μπορεί να ελέγχει 30-6-10).

            Σημειώνεται ακόμα ότι οι διαδικασίες  αυτόφωρου για μη απόδοση ΦΠΑ από το πρώτο € αποτελούν πολύ αυστηρό μέτρο, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθεί με την σκοπιμότητα της παράβασης και την εν γένει παραβατικότητα και υποτροπή της επιχείρησης.

            Το ΒΕΑ καταλήγοντας σημειώνει ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί μεγάλη πληγή για τα έσοδα του δημοσίου. Για την καταπολέμησή της όμως προέχει η οργάνωση στων ελεγκτικών μηχανισμών και η επιβολή ποινών που θα συνδέονται με την βαρύτητα των φορολογικών παραβάσεων και το βαθμό υποτροπής των επιχειρήσεων.

            Βασικός παράγοντας επιτυχίας των επιδιώξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, θα πρέπει να είναι η καλλιέργεια της φορολογικής συνείδησης και εμπιστοσύνης και η στάση της ίδιας της πολιτείας στις δικές της υποχρεώσεις.

            Το ΒΕΑ σημειώνει ότι το φορολογικό πλαίσιο πρέπει να είναι σταθερό και να διαπνέεται από πνεύμα δικαιοσύνης αλλά και απαραίτητης ευαισθησίας λόγω της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.(Τα τελευταία 4 χρόνια επαναλαμβανόμενα Σ/Ν για το φορολογικό δυσκολεύουν ακόμη και τους ειδήμονες να γνωρίζουν τα ισχύοντα).

Πηγή: BEA