ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΣΕΕ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΟΑΕΕ

 

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 42 – 105 63 ΑΘΗΝΑ

                                                                                    Αθήνα, 28 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΣΕΕ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΟΑΕΕ

  • Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, με σύστημα κοινωνικά δίκαιο και θέσπιση επιπλέον ουσιαστικών και αντικειμενικών κριτηρίων όπως π.χ. το ύψος του ετήσιου τζίρου αντί του καθαρού εισοδήματος.
  • Εξισορρόπηση των υφισταμένων ανισοτήτων στην απονομή σύνταξης των τέως ταμείων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ), οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν και υπό το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο. Πλήρης εξορθολογισμός του άδικου και στρεβλού καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, το οποίο, με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, βελτιώθηκε μόνο οριακά.
  • Εκσυγχρονισμός και ορθολογική διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΕ: Δημιουργία κέντρου μηχανογραφικού συστήματος με πλήρη διασύνδεση των περιφερειακών υπηρεσιών και προφανή σκοπό την άρση της ελλειμματικής ενημέρωσης, της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων και την ταχύτερη απονομή σύνταξης.
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
  • Μείωση του χρόνου παραγραφής των απαιτήσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από ασφαλιστικές εισφορές στην 5ετία. Σήμερα ισχύει το απαράδεκτο καθεστώς, οι μεν απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης κατά των ασφαλισμένων τους, για μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές να παραγράφονται μετά 20 χρόνια, ενώ οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων για καταβληθείσες και μη οφειλόμενες εισφορές προς τον ΦΚΑ παραγράφονται μετά 10 χρόνια όπως στο ΙΚΑ.
  • Επέκταση των επιδομάτων τοκετού και λοχείας στις ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ.
  • Γενική αποποινικοποίηση της μη καταβολής εισφορών στον Οργανισμό. Διατήρηση μόνο των αστικών μέσων δικαστικής συνδρομής, όπως ισχύει για όλα τα άλλα Ταμεία.
  • Εναλλακτικό καθεστώς για τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους με οικονομικές δυσχέρειες: Προκειμένου να λάβουν την σύνταξη που τους αναλογεί, να καταβάλλουν ποσοστό 10% επί των εισφορών που οφείλουν και το υπόλοιπο ποσό να ρυθμίζεται με μηνιαίες δόσεις, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτονται και με παρακράτηση ποσοστού επί της σύνταξης σε ένα λογικό επίπεδο.
  • Για τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους που έχουν παρελθοντικές εκκρεμότητες, να καταβάλλουν το 10% των οφειλών τους ως προκαταβολή, να συνυπολογίζονται τα αναδρομικά τους από την υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και το υπόλοιπο να παρακρατείται από την κύρια σύνταξη με μηνιαίες δόσεις λογικού επιπέδου.
  • Η ρύθμιση για την αυτασφάλιση των ασφαλισμένων άνω των 55 ετών πρέπει να επανεξεταστεί και να μην υπάρχει καμία υποχρέωση του εργοδότη μετά την καταγγελία της σύμβασης.
  • Άμεση αντιμετώπιση του σημαντικού ελλείμματος ελεγκτών ιατρών και φαρμακοποιών και γενικότερη βελτίωση των ανεπαρκών παροχών υγείας του ΟΑΕΕ.
  • Διεύρυνση της εκπροσώπησης της ΕΣΕΕ στην σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ, από 2 που είναι σήμερα σε 3 εκπροσώπους. Περαιτέρω θεσμοθέτηση θέσεων 2 Αντιπροέδρων στο ΔΣ του ΟΑΕΕ, οι οποίοι θα προτείνονται από την ΕΣΕΕ και από την ΓΣΕΒΕΕ.
  • Διεύρυνση της εκπροσώπησης των συνταξιούχων ασφαλισμένων στο ΔΣ του ΟΑΕΕ από 1 σε 2. Ένας θα προέρχεται από τον εμπορικό κλάδο και ένας από τον επαγγελματοβιοτεχνικό.
  • Πρόβλεψη συμμετοχής στην επιτροπή επιλογής του Διοικητή του ΟΑΕΕ και του Γενικού Γραμματέα της ΕΣΕΕ (τώρα προβλέπεται μόνο η συμμετοχή του Προέδρου).
  • Έναρξη διαλόγου μεταξύ ΕΣΕΕ και ΟΑΕΕ για την ουσιαστική ισχυροποίηση των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του Οργανισμού, οι οποίες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, αποτελώντας εναλλακτικές και φθηνές λύσεις για τον ασφαλισμένο, ενώ έχουν μειώσει σημαντικά τον όγκο των διοικητικών προσφυγών που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

————————————

Πηγή: ΕΣΕΕ