ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • 1. Απαλλαγή της φορολόγησης εισοδήματος για επιχειρήσεις με δραστηριοποίηση και έδρα σε χωριά μέχρι 1000 κατοίκων – αφορά επιχειρήσεις λιανικής – εξαιρούνται τουριστικές περιοχές.
  • 2. Ειδικό εθελοντικό σύστημα φορολόγησης εισοδήματος για επιχειρήσεις μέχρι 150,00 ευρώ αγορές – αφορά επιχειρήσεις λιανικής – που υπογράφουν τριετές συμβόλαιο με την ΔΟΥ να πληρώνουν σε 4 τριμηνιαίες δόσεις τον φόρο εισοδήματος που δεν μπορεί να είναι πλέον του 1% επί των αγορών.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν τηρούν βιβλία αλλά έχουν υποχρέωση της φύλαξης των τιμολογίων αγοράς και των τιμολογίων πώλησης. Τηρούν ταμειακή μηχανή με ετήσιο  Ζ και αποβάλλονται από το σύστημα εφόσον παρουσιασθεί παράβαση  ΚΒΣ στην διακίνηση του εμπορεύματος (αγοράς – πώλησης).

  • 3. Δηλώνουν τα μικτά – καθαρά οι επιχειρήσεις από 150,00 ευρώ μέχρι 1,000,000 ευρώ αγορές.

Αφορά επιχειρήσεις λιανικής που υπογράφουν τριετές συμβόλαιο με την ΔΟΥ να δηλώνουν στην φορολογική τους δήλωση Ε1 ως καθαρά κέρδη τα ΜΙΚΤΑ (πίνακες συντελεστών υπάρχουν) υπό την προϋπόθεση ότι θα τους αναγνωρίζεται μείωση εισοδήματος στον ΠΙΝΑΚΑ 7, παράγραφος 2 του Ε1: α) ενοίκια – τηλέφωνα – ΔΕΗ/ΟΤΕ, ύδρευση, αποχέτευση, μισθοί – εργατικά ασφαλιστικά ταμεία και 3% επί των αγορών για λοιπά έξοδα της επιχείρησης.

Τηρούν βιβλίο εσόδων – εξόδων και αποβάλλονται από το σύστημα με την πρώτη παράβαση της Διακίνησης εμπορεύματος (αγορές -πωλήσεις).

  • 4. Ο ΦΠΑ των παραπάνω περιπτώσεων καταβάλλεται σε 4 τριμηνιαίες δόσεις και υπολογίζεται με την μέθοδο του βιβλίου αγορών.