Χρηματοδοτική υποστήριξη της Παρευξείνιας Τράπεζας για έργα στη Βουλγαρία

Χρηματοδοτική υποστήριξη της Παρευξείνιας Τράπεζας για έργα στη Βουλγαρία

 

            Διήμερη επίσκεψη στη Σόφια (10-11.03.2011) πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας (Black Sea Trade & Development Bank), κ. Andrey Kondakov, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα προτίθεται για την περίοδο 2011 – 2014 να παράσχει στη Βουλγαρία χρηματοδότηση ύψους € 40 – 50 εκατ. ετησίως. Η χρηματοδότηση, δηλαδή, για την περίοδο αυτή μπορεί να ανέλθει έως τα € 200 εκατ., ποσό που συνιστά διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας στη χώρα.

Στα 11 χρόνια από την ίδρυσή της, η Παρευξείνια Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 23 σχέδια στη Βουλγαρία συνολικής αξίας € 211 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνολικού της χαρτοφυλακίου. Όπως τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, κα Boryana Pencheva, πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδοτικής βοήθειας μεταξύ των ιδρυτικών κρατών της Τράπεζας.

Ο κ. Kondakov τόνισε ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, η Στρατηγική για τη Βουλγαρία έως το 2014, την οποία καταρτίζει η Παρευξείνια Τράπεζα, προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων σε τομείς προτεραιότητας, όπως η ενέργεια (ιδιαίτερα ο τομέας της ενεργειακής απόδοσης), οι οδικές υποδομές, η διαχείριση αποβλήτων και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάθε έργο που θα εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενισχύεται με ποσό από € 3 έως 40 εκατ.

Η Παρευξείνια Τράπεζα αποτελεί ως γνωστόν διεθνή χρηματοδοτικό οργανισμό, ο οποίος συστήθηκε το 1997 με ιδρυτικά μέλη την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία και έχει από την ίδρυσή της έως σήμερα υποστηρίξει 220 έργα στα κράτη-μέλη της συνολικής αξίας πάνω από € 2 δισ., σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η μεταποίηση και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.  

Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου

Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄