ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [03/07/2008]

ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
Επιπλέον 4.414 επενδυτικά σχέδια επιχορηγούνται με 198 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε το υπουργείο Οικονομίας. Σημειώνεται ότι αυτά τα σχέδια είναι επιπλέον των 10.079 επενδυτικών σχεδίων συνολικής δημόσιας δαπάνης 460 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη εγκριθεί. Έτσι, συνολικά εγκρίνονται 14.493 επενδυτικές προτάσεις, ύψους δημόσιας δαπάνης 659 περίπου εκατ. ευρώ, με τις οποίες προβλέπεται η δημιουργία 19.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας. 

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ 
Αλλάζουν από φέτος οι κανόνες συμπλήρωσης των αρχείων των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων, για την περίοδο συναλλαγών από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2007, αλλά και για τις επόμενες. Οι νέοι κανόνες που καθόρισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προβλέπουν ότι στο εξής οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν δηλώσεις με αναλυτικές γραμμές (πελατών ή προμηθευτών), όπου ο Α.Φ.Μ. του συναλλασσόμενου θα εμφανίζεται δύο φορές, αρκεί η ένδειξη υπόχρεου να είναι διαφορετική στις δύο αυτές γραμμές. Έτσι, μπορεί κάποιος να δηλώσει έναν πελάτη του ή έναν προμηθευτή του σε δύο γραμμές, αρκεί τη μια όπου το πεδίο υπόχρεος έχει την τιμή 0 (υπόχρεος) και τη δεύτερη όπου το πεδίο υπόχρεος έχει την τιμή 1 (μη υπόχρεος). 

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ 
Συνδυασμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά έντυπα, με το συσχετισμό των στοιχείων (εισοδήματα, δαπάνες, ζημίες, καθαρά κέρδη) που δηλώνονται στις δηλώσεις Φ.Π.Α., στα έντυπα Ε1 και Ε3 της φορολογικής δήλωσης και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών, αρχίζει άμεσα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρώτη κίνηση των στελεχών της Γ.Γ.Π.Σ. μάλιστα θα είναι η διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών επιχειρηματικής αμοιβής, αφού τα ποσά που δηλώνονται ως επιχειρηματική αμοιβή από νομικά πρόσωπα, με το έντυπο Ε5, πρέπει να δηλώνονται, ως εισόδημα και από τα φυσικά πρόσωπα στα οποία αφορούν, με το έντυπο Ε1. Οι συγκεκριμένες διασταυρώσεις εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων. 

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΙΟΒΕ 
Eπιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμό πιθανώς και κάτω του 3,5% προβλέπει για το 2008 το ΙΟΒΕ, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 4,3% σε ετήσια βάση. Στην τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος που δημοσιοποιήθηκε χθες, επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται πλέον σαφώς από τη διεθνή κρίση και το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στην άνοδο της κατανάλωσης δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο, οπότε είναι προφανές ότι πρέπει να αναζητηθούν οι νέες πηγές που θα στηρίξουν την αναπτυξιακή διαδικασία τα επόμενα χρόνια. 

ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 
Aυξήσεις μέχρι και 30% στο πάγιο περιλαμβάνει η απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, με την οποία αυξάνονται τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μέσο όρο 7% από 1ης Ιουλίου. Η κατανομή των αυξήσεων, κυμάνθηκε σε επίπεδα κάτω του 7% για τα οικιακά τιμολόγια, και από 6%-10% για τα επαγγελματικά και βιομηχανικά τιμολόγια. Με την απόφαση «θεσπίζεται» και το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο», το οποίο όμως θα ισχύσει το φθινόπωρο, με την έκδοση ειδικής υπουργικής απόφασης. 

ΕΣΕΕ: ΖΗΤΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 
Την επαναφορά του μέτρου περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων ζητά από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Mε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομίας, η ΕΣΕΕ ζητά την εφαρμογή του μέτρου της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων για τα έτη έως 2007 λόγω του μεγάλου αριθμού συσσώρευσης στις ΔΟΥ, και υπενθυμίζει ότι παρόμοιο μέτρο είχε ισχύσει το έτος 2004 και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τις επιχειρήσεις.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΥΓΩΝ 
Η προθεσμία μέχρι την οποία μπορεί να υποβληθεί η κοινή δήλωση των συζύγων καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία των εισοδημάτων που περιλαμβάνονται σ' αυτή (μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέρια επαγγέλματα κ.α.) και ανεξάρτητα από το σύζυγο στον οποίο ανήκουν. Η διευκρίνιση αυτή δόθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί με βάση το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. του συζύγου, στο όνομα του οποίου υποβάλλεται η δήλωση.