ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ [14/07/2008]

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ SIEMENS
Στο φορολογικό έλεγχο της εταιρείας Siemens προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζα συγκροτούνται, άμεσα, Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου τα οποία καλούνται, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2008, να έχουν ολοκληρώσει: 

*τη διενέργεια τακτικού (οριστικού) φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων της Siemens

*τον επανέλεγχο των ελεγμένων χρήσεων της εν λόγω επιχείρησης από τη χρήση 1/10/1996 – 30/9/1997 και μετά. 

Παράλληλα, θα διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) στο υπουργείο για τυχόν δωροδοκία – δωροληψία εφοριακών υπαλλήλων. Επισημαίνεται ότι έργο των Ειδικών Συνεργείων Ελέγχου θα είναι η σύνταξη όλων των εκθέσεων του τακτικού φορολογικού ελέγχου και επανελέγχου, αλλά και η αποστολή αυτών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την περαιτέρω διαδικασία έκδοσης των οικείων φύλλων ελέγχου, πράξεων προσδιορισμού του φόρου, των λοιπών καταλογιστικών πράξεων, διοικητικής επίλυσης των σχετικών φορολογικών διαφορών και βεβαίωσης των καταλογιζομένων διαφορών φόρων, πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων, εισφορών και προστίμων.

ΑΠΕΣΤΑΛΗ Η 7Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ
Μέσο συμπληρωματικό φόρο 1.856 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες 156.680 φορολογούμενοι, που θα παραλάβουν από την Εφορία τους χρεωστικό εκκαθαριστικό. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε την αποστολή και της 7ης «παρτίδας» 550.265 εκκαθαριστικών, ενώ μέχρι σήμερα έχει επεξεργαστεί 3.080.158 δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι ο μέσος φόρος είναι 1.884 ευρώ και το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα 16.448,7 ευρώ. Από την τελευταία εκκαθάριση στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν 208,7 εκατομ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα το "κέρδος" του υπουργείου Οικονομίας από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό του 1,1 δισ. ευρώ.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Αύξηση κατά 7,5% παρουσίασαν τα έσοδα του δημοσίου τον προηγούμενο μήνα, καθώς ανήλθαν στα 4.373 εκατομ. ευρώ έναντι 4.068 εκατομ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οι εισπράξεις του δημοσίου να αυξηθούν κατά 1.336 εκατομ. ευρώ ή 5,7%, αφού εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία 24.806 εκατομ. ευρώ, έναντι 23.470 εκατομ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007. Ειδικότερα, τον Ιούνιο τα συνολικά έσοδα από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία ανήλθαν στα 3.936 εκατομ. ευρώ, έναντι 3.681 εκατομ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,9% ή 255 εκατ. ευρώ. Ο υπόλογος συμψηφισμού αυξήθηκε κατά 12,9% και ανήλθε στα 437 εκατομ. ευρώ, έναντι 387 εκατομ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ΦΠΑ των Δ.Ο.Υ. αυξήθηκε κατά 4,7% ή 38 εκατομ. ευρώ και ανήλθε στα 840 εκατομ. ευρώ, έναντι 802 εκατομ. ευρώ πέρυσι.

ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Την υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ στο μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της Αθήνας (συνολικού μήκος περίπου 2 χλμ), ανακοίνωσε ο Δ/νων Σύμβουλος του Οργανισμού σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα έργα προβλέπουν τη διαμόρφωση των καλυμμένων τμημάτων των υπογειοποιημένων γραμμών ως χώρων πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ. και την διάθεσή τους σε κοινή χρήση και την κατάργηση των επικίνδυνων ισόπεδων διαβάσεων που υπάρχουν σήμερα, με τη δημιουργία ικανού αριθμού ασφαλών διελεύσεων για πεζούς και αυτοκίνητα. Με την ολοκλήρωση του έργου η περιοχή από τις Τρεις Γέφυρες ως το Ρουφ, συμπεριλαμβανομένου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών θα αναβαθμιστεί σημαντικά, σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα, ενώ η χώρα μας θα αποκτήσει ένα σημαντικό έργο υποδομής στον τομέα των Σιδηροδρόμων, το οποίο είναι το πιο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς