ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 4 Ιουνίου 2010

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: «ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΟΥΝ OΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»

Η παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού, αλλά και χονδρικού εμπορίου, με πλήθος κανονιστικές και εντέλει περιοριστικές διατάξεις, στερεί από τις επιχειρήσεις αυτές τη δυνατότητα να λάβουν πρωτοβουλίες – που σήμερα θα μπορούσαν να είναι σωτήριες – και να προσφέρουν καλύτερες και οικονομικότερες λύσεις στον Έλληνα καταναλωτή. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κ. Μίχαλος, σε εκδήλωση του επιμελητηρίου με θέμα ''Λιανεμπόριο και κρίση''. Τόνισε δε με έμφαση ''η εφαρμογή ενός απλού και σαφούς νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που να άρει όλα εκείνα τα εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων στις κλειστές ή ολιγοπωλιακές αγορές και να προβλέπει τη διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων για τις επιχειρήσεις εκείνες που – είτε με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, είτε με παράνομες συμπράξεις – κρατούν τις τιμές τεχνητά υψηλές, που να δίνει έμφαση στην ταχεία επίλυση των διαφορών μέσω της δικαιοσύνης, στην εφαρμογή των λογιστικών κανόνων και των κανόνων της φορολογίας, στην καταπολέμηση του παρεμπορίου, στην αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα και στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων θα ενισχύσει αποτελεσματικά τις αναπτυξιακές προσπάθειες των επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου'.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ: «ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑ: ΣΥΜΦΕΡΕΙ», ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ
Τη δράση «Πάμε Αθήνα: Συμφέρει» που προβλέπει μειώσεις τιμών εξήγγειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σε μια προσπάθεια αναστροφής του κακού ψυχολογικού κλίματος και αναγνωρίζοντας την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου. Στη Δράση αυτή αρωγοί είναι η Νομαρχία Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα έχουν ως διακριτικό γνώρισμα αφίσα με το σύνθημα «Πάμε Αθήνα ΣΥΜΦΕΡΕΙ!» και θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες και των τριών φορέων (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Νομαρχία Αθηνών, Δήμος Αθηναίων).

ΕΥΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε χθες το άτυπο υπουργικό Συμβούλιο, προσδοκώντας στην προέλκυση εγχώριων και κυρίως ξένων επενδυτών. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπει: Πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εκχώρηση του μάνατζμεντ. Εντός του Ιουνίου το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ. Σε διευρυμένες εταιρικές οντότητες οι οργανισμοί λιμένων. Χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για το «Ελ. Βενιζέλος». Διάθεση του 23% της ΕΥΑΘ και του 10% της ΕΥΔΑΠ. Διατήρηση του 51% σε ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ. Πώληση του 39% των ΕΛΤΑ. Πλήρης αποκρατικοποίηση των καζίνο.

Πηγή: EBEA