ΒΕΘ NEWSLETTER 7/12/2010

Τον Ιανουάριο κλειδώνει η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕλλάδαςΤον Ιανουάριο αναμένεται να αποφασισθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης. Θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και εν συνεχεία να ψηφισθεί από τα Κοινοβούλια κάποιων κρατών της Ευρωζώνης. Οι όροι για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης συζητούνται σε επίπεδο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και η τελική εισήγηση θα είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου μήνα.∆ιαφαίνεται πρόθεση της EE να συνδέσει την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου µε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ειδικότερα στον τoμέα των ∆ΕΚΟ, των εργασιακών σχέσεων, στον τομέα της υγείας, της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Λιγότερες οι συμβάσεις σταθερής απασχόλησης το δεκάμηνο του 2010

Μειώθηκαν τους πρώτους δέκα μήνες του έτους οι συμβάσεις σταθερής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που δείχνουν πως από πέρυσι έχουν χαθεί 110.591 θέσεις σταθερής εργασίας. Παράλληλα, αύξηση παρουσιάζουν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, με τις περισσότερες μετατροπές να καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς, Τρίκαλα και Αχαΐα. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που κατατέθηκαν το 2010 εμφανίζονται μειωμένες κατά 110.591, ενώ αυξημένες κατά 61.708 είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και κατά 15.165 οι εκ περιτροπής. Αυξημένες κατά 2.756 είναι και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης και κατά 733 σε εκ περιτροπής μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη.

Μέχρι το 2015 σε χρήση ο βασικός άξονας του μετρό Θεσσαλονίκης λέει ο Γ.Μαγκριώτης

Τη διαβεβαίωση ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το βασικό άξονα του μετρό Θεσσαλονίκης και θα δοθεί σε χρήση το αργότερο στις αρχές του 2015, έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με φορείς της.

Συνολικά, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τις επεκτάσεις του υπολογίζεται στα 3 – 3,5 δισ. ευρώ -50% δημόσια χρηματοδότηση εξασφαλισμένη– και σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, η επέκταση προς την Καλαμαριά δεν θα καθυστερήσει να ξεκινήσει, δεδομένου ότι ολοκληρώνεται η προεπιλογή εταιριών και θα ακολουθήσει η οριστική δημοπράτηση, που θα αναδείξει και τον τελικό ανάδοχο υλοποίησης των εργασιών. Η επέκταση του έργου προς την Καλαμαριά εκτιμάται συνολικά με τις απαλλοτριώσεις στα 600 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την εξυπηρέτηση προς τη Σίνδο, υπογράμμισε ότι πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα γραμμή του ΟΣΕ, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία προαστιακού.

Πηγή: ΒΕΘ