Επικαιρότητα ΒΕΑ 7-12-2010

  • – Ο Διοικητής της Τ.Ε κος Προβόπουλος μιλώντας στην επιτροπή οικον. υποθέσεων της Βουλής προειδοποιεί ότι μια περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογούμενων θα επέτεινε την ύφεση. Η αύξηση εσόδων πρέπει να προσανατολιστεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Το δημόσιο χρέος σημειώνει το 2011 θα ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ και το 2012 στο 160% του ΑΕΠ. Προβληματισμό εξέφρασε για την μείωση των τραπεζικών καταθέσεων κατά 27 δις € το 11μηνο.

  • – Συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρος της Commission Εμ. Μπαρόζο, ο οποίος επισημαίνει, ότι προχωρεί το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου, αλλά όχι του «ευρωομολόγου», δίνει απόλυτη πολιτική στήριξη για την αναγκαιότητα της οικον. πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και σημειώνει ότι «κατανοώ την αγανάκτηση του ελληνικού λαού αλλά δεν γινόταν διαφορετικά». Θεωρεί ακόμη ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, η ανταγωνιστικότητα αυξάνει και ο προϋπολογισμός του 2011 φαίνεται επαρκής.

  • – Σύσκεψη με τους προϊστάμενους των μεγαλύτερων ΔΟΥ είχε ο υφ. οικ. αναζητούνται 6 δις € έως το τέλος του χρόνου.

  • – Στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, η Γερμανία αρνείται το Ευρωομόλογο ο λόγος τόσο για την Γερμανία αλλά και για χώρες όπως Αυστρία και Ολλανδία είναι ότι δεν είναι διατιθέμενοι να συνεισφέρουν μέσω αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, στην έκδοση ευρωομολόγου.

Αλλά και η πρόταση που υποστηρίζεται από ΕΚΤ και Commission για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ε.Μ.Σ (σήμερα έχει προικοδοτηθεί με 500δις € από Ε.Ε και 250 δις € από ΔΝΤ) βρίσκει επιφυλακτικούς έως αρνητικούς τους Γερμανούς.

  • – Δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρει ότι σειρά μελετών έδειξε ότι οι επιτυχημένες προσπάθειες για σταθεροποίηση των οικονομικών, στηρίζονται αποκλειστικά στις μειώσεις δαπανών, ενώ οι ανεπιτυχείς στην προσπάθεια μείωσης 50% ή περισσότερο του ελλείμματος μέσω φορολογ. αυξήσεων και η Ελλάδα προσπαθεί να κλείνει το έλλειμμα με φορολογ. αυξήσεις παρά περικοπές δαπανών.

  • – Η ΥΠΕΚΑ αναφέρεται στον αγώνα δρόμου για αποφυγή προστίμων, λόγω των χωματερών. Σήμερα ανοικτές είναι γύρω στις 250 χωματερές από τις οποίες, πάνω από τις μισές βρίσκονται στην Πελοπόννησο.

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Υπ. στο θέμα των υποχρεώσεών μας, σε ότι αφορά βιολογικό και αποχετευτικό σύστημα και υπογραμμίζει ότι μέχρι το 2015 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές με τη δημιουργία 400 νέων βιολογικών καθορισμών και μέχρι το 2014 στην Αττική, (ώστε να γλιτώσουμε το πρόστιμο που εκκρεμεί από το 2007).

  • – Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει από τον Υφ. Οικ. επανεξέταση φορολογ. μέτρων και προτείνει μείωση ΦΠΑ κατά 1μ. 23Ò22%, 11 Ò10%.

Ανακαθορισμό ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα, ρυθμίσεις διευκόλυνσης όχι μόνο της αγοράς Α' κατοικίας αλλά και πρώτης παραθεριστικής, κατάργηση ΚΒΣ, επιτάχυνση διαδικασίας πιστοποίησης λογιστών-φοροτεχνών.

  • – Έγκυρες πηγές των δημοσιογράφων αναφέρουν ότι το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον έχει «κολλήσει» στις τράπεζες. Παρ' ότι οι διοικήσεις των 4 τραπεζών που θα μετέχουν στο πρόγραμμα, έδωσαν εντολές στους αρμόδιους διευθυντές να υπογράψουν συμβάσεις με το ΤΕΜΠΜΕ, μέχρι σήμερα δεν υπεγράφη καμία.

  • – Στην δικαιοσύνη παρέπεμψε ο Υφ. ΠΑΑ 2 υποθέσεις προμηθειών υλικών νοσοκομείων, που υλοποιήθηκαν μέσω διαγωνισμού της Γ.Γ. Εμπορίου, επειδή διαπιστώνεται επιπλέον οικον. επιβάρυνση του δημόσιου κατά 1,2 εκ €.

  • – Οι υπηρεσίες ΙΚΑ θα λειτουργήσουν ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα με προσωπικό ασφαλείας. Οι γιατροί αποφάσισαν 48 ώρες απεργίες 13-14/12, 16-17/13 και 15/12.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στις 15/12 θα συμμετέχουν στην απεργία ΓΣΕΕ/ΑΔΕΥ.

  • – Αύριο Τετάρτη ακινητοποιούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην πρωτεύουσα ΕΘΕΛ, Τρόλεϊ, Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός και ΟΣΕ.

  • – Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι όγδοος μεταξύ δεκαεννιά ομολόγων του της Ε.Ε. στην κατάταξη για τους καλύτερους Ευρωπαίους υπουργούς του 2010, βάσει αντίστοιχης έρευνας των «Financial Times». Στην κορυφαία θέση βρέθηκε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο περυσινός νικητής, ο υπ. Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν ήταν ο τελευταίος της κατάταξης.

Πάντως θεωρείται «έκπληξη» από τους «F.Τ.» το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακηρύχθηκε πρώτος στην «υποκατηγορία» που κρίνει την πολιτική ικανότητα των «εξεταζόμενων». (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Κατά την διάρκεια των συναντήσεων με τον αρμόδιο Επίτροπο για νομισματικές υποθέσεις και τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος- Καν που θα έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελικές αποφάσεις για τις συμβάσεις εργασίας. Συνάντηση «διάβημα» θα έχουν και οι κοινωνικοί εταίροι με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, προκειμένου να υπερασπιστούν την επέκταση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, στο περιθώριο της συνόδου των ευρωπαίων ομολόγων της που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόϊκα, Σερβάζ Ντε Ρούζ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η κα Κατσέλη του παρουσίασε τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις που προτίθεται να προωθήσει, ενώ ο κ. Ντε Ρουζ επιφυλάχθηκε να τις μελετήσει χωρίς να τοποθετηθεί σε αυτή τη φάση επί του περιεχομένου τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρόλο που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι κρατούν ενιαία στάση απέναντι στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και υπάρχει ένα υποτυπώδες πλαφόν μείωσης έως 12% μισθών στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων, η τρόικα φαίνεται να εμμένει στην πιστή εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπου δεν προβλέπεται τίποτα από τα παραπάνω. Ακόμη φαίνεται ότι η τρόικα διαφωνεί με τη ρήτρα σχετικά με το εάν οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις να μην προβαίνουν σε αυτές . Μάλιστα κύκλοι αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν πλέον από τον πρωθυπουργό είναι τόσο δύσκολες που δεν είναι σίγουρο εάν θα βρεθεί η χρυσή τομή έως την Πέμπτη, ώστε να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακό στο υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Ριζικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου δρομολογεί το Yπουργείο Οικονομικών, καταργώντας εφορίες, μετακινώντας προσωπικό, ενώ εισαγάγει και τον θεσμό του φορολογικού διαιτητή μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων. Ο υφυπουργός Oικονομικών Δημήτρης Κουσελάς παρουσίασε χθες στους επικεφαλής των εφοριών συγκεκριμένο σχέδιο με την κατάργηση 71 εφοριών β΄ τάξης και τη συγχώνευση 30 εφοριών, ορισμένες εκ των οποίων στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.

Σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια λειτουργούν 290 εφορίες, πολλές από τις οποίες εξυπηρετούν μικρό αριθμό φορολογουμένων. Στο σχέδιο του υπουργείου είναι να καταργηθεί σχεδόν το σύνολο των εφοριών β'Α τάξης, με εξαίρεση αυτές που βρίσκονται σε νησιά.

Κάποιες από αυτές ενδέχεται να διατηρηθούν ως έχουν καθώς εξυπηρετούν φορολογουμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και είναι δύσκολη η πρόσβαση στις μεγάλες εφορίες που βρίσκονται στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.  (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

  • – Η ΓΣΕΒΕΕ

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ύφεση σημείωσε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά. Κατά τη συνάντηση, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε στον υφυπουργό μια σειρά ζητημάτων σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των φορολογικών αρχών. (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Μείωση των συμβάσεων σταθερής απασχόλησης και αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας εμφανίζουν τα στοιχεία δεκαμήνου 2010 του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες κατατέθηκαν το 2010, εμφανίζονται μειωμένες κατά 110.591, ενώ αυξημένες κατά 61.708 είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και κατά 15.165 οι εκ περιτροπής. Αυξημένες κατά 2.756 είναι και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης και κατά 733 σε εκ περιτροπής μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη.  (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Εικοσιτετράωρη απεργία για τους εργαζόμενους σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων κάνει λόγο για παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Νομάρχη Αθηνών να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων στο κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα «σε όσους προσπαθούν μέσα στην οικονομική κρίση και την ύφεση να καταργήσουν την Κυριακή Αργία και να επιβάλουν μαζί με το πετσόκομμα των μισθών, την περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών.  (ΕΞΠΡΕΣ, Α. Μαυρούλη)

Πηγή: ΒΕΑ