Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 25.000 άνεργους 18 έως 29 ετών

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2024 – Δελτία Τύπου Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά εργασίας, όπως είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, απαιτούν συντονισμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Αυτό κάνουμε με το νέο πρόγραμμα για 25.000 άνεργους 18 έως 29 ετών που εκκινεί τις επόμενες ώρες. Η νέα δράση του ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, αποτελεί την απάντηση μας στις πραγματικές ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας». Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε την Τετάρτη, μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, Ιωάννη Παππά, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνο Λογοθέτη, τον ΓΓ Περιβάλλοντος, Χρήστο Σούλη, τον ΓΓ του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, τη ΓΓ Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Στρατινάκη, τον ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκο Μηλαπίδη, τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη, την Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα και τους βουλευτές Μίκα Ιατρίδη, Μάνο Κόνσολα και Βασίλη Υψηλάντη.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, τους Βουλευτές Δωδεκανήσων Τσαμπίκα Ιατρίδη και Μάνο Κόνσολα, μαζί με το κλιμάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Ακολούθως βρέθηκε στα γραφεία του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ όπου συνομίλησε με εργαζόμενους, ασφαλισμένους, ανέργους και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών. Στις Καλυθιές και στο Αφάντου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες για την υποεκπροσώπηση των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Κομβικό σημείο της επίσκεψης της στη Ρόδο ήταν η συμμετοχή της σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου του νησιού. Απευθυνόμενη σε ένα πολυποίκιλο ακροατήριο, που αποτελούνταν από εκπροσώπους φορέων του νησιού, επιχειρηματίες και εργαζομένους, η Δόμνα Μιχαηλίδου, επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τις τοπικές αρχές, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ρόδου.

«Συνεργαζόμενοι», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ζωντανή και ανθεκτική αγορά εργασίας στη Ρόδο και σε όλη την Ελλάδα. Ένα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό είναι το θεμέλιο μιας ισχυρής οικονομίας και ενός ευημερούντος μέλλοντος για όλους».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τόνισε την ανάγκη να ενθαρρυνθούν οι νέοι και οι γυναίκες να συμμετέχουν πιο ενεργά στην αγορά εργασίας. «Πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της αγοράς εργασίας», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημείωσε: «Η επένδυση σε προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς είναι ζωτικής σημασίας».

 

Η ΔΥΠΑ εξέδωσε το παρακάτω σχετικό δελτίο τύπου:

Σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου και ώρα 14:00, ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ενεργή έως τη συμπλήρωση των διαθέσιμων 25.000 θέσεων. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eggraphe-sto-metroo-opheloumenon-se-programmata-sunekhizomenes-epaggelmatikes-katartises-gia-anabathmise-prasinon-dexioteton

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις διευθύνσεις:
→ https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-katartisis-ghia-to-tamio-anakampsis
→ https://www.voucher.gov.gr/

Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Ενημερωτικό για πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 25.000 ανέργων

ΣΚΟΠΟΣ

Η προετοιμασία 25.000 ανέργων 18-29 ετών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού κατά το τρίμηνο πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Οι επιχειρήσεις εντάσσονται, ανάλογα με το προσωπικό τους, ως εξής:

Επιχειρήσεις με Προσωπικό  / Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων
0-3 άτομα / 1
4-9 άτομα / 2
10-19 άτομα / 3
20-30 άτομα / 5
31-50 άτομα / 8
51+ άτομα 20% του προσωπικού και έως 20 ωφελούμενους.

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Άνεργοι 18-29 ετών εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται κατά την υπόδειξή τους μέχρι την τοποθέτηση τους στην επιχείρηση (συμφωνητικό συνεργασίας).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Η προεργασία διαρκεί 8 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 7 μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους συμμετέχοντες μηνιαία, αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα, καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Οι ωφελούμενοι απολαμβάνουν πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης υπαγόμενοι στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκ. €, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την ΕΕ μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» στην Προτεραιότητα 5 «Απασχόληση των Νέων (15-29 ετών) ΕΑΕΚ (εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης)».

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

• Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στο gov.gr
• Προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της/των θέσης/θέσεων
• H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις
• Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της/των θέσης/θέσεων
• Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και υπογράφουν συμφωνητικό

Για πληροφορίες επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta

Την περίοδο 2022-2023 υλοποιήθηκαν από τη ΔΥΠΑ τα εξής προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για ανέργους:
• 18-30 ετών, στο οποίο τοποθετήθηκαν 14.500 νέοι και χρηματοδοτήθηκε από το ΤΑΑ
• 18-29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο τοποθετήθηκαν 16.000 νέοι και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ
• 18-29 ετών στις Περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου (στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης), στο οποίο τοποθετήθηκαν 3.000 νέοι και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ
• 18-30 ετών για τους πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας στο οποίο τοποθετήθηκαν 170 νέοι και το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους της ΔΥΠΑ.