Άμεση απόσυρση της διάταξης για τη φορολογική ενημερότητα ζήτησε ο ΣΒΒΕ με επιστολή του από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνστανίνου

 

Θέμα:

Άμεση απόσυρση της διάταξης για τη φορολογική ενημερότητα ζήτησε ο ΣΒΒΕ με επιστολή του από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνστανίνου

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πρόκειται να περιληφθεί διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται ότι για οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο, εκτός από τη φορολογική ενημερότητα, θα πρέπει να προσκομίζεται και δημοτική ενημερότητα, η Διοίκηση του ΣΒΒΕ απέστειλε σήμερα 10 Μαρτίου 2011, επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για τη δημοτική ενημερότητα. 

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις δίνουν τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης, κύριο μέλημα της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η μείωση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που αποτελούν την μεγαλύτερη τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας και όχι η αύξησή τους με την θέσπιση νέων διοικητικών διαδικασιών.

Επιπρόσθετα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει διαχρονικά η τοπική αυτοδιοίκηση διαμορφώνει το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού με τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη της, τη βασική προϋπόθεση της αρχής της ανταποδοτικότητας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι παρεχόμενες από τους δήμους προς τις επιχειρήσεις υπηρεσίες, είναι σημαντικά δυσανάλογης αξίας σε σχέση με τα απαιτούμενα τέλη, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτης αξίας.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αντιληπτό ότι η δημοτική ενημερότητα θα εντείνει το μέγεθος του προβλήματος, που επί σειρά ετών υφίστανται οι επιχειρήσεις, με σοβαρές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητά τους, σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Για άλλη μια φορά τόνισε η Διοίκηση του ΣΒΒΕ, η πολιτεία όχι μόνο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για εξορθολογισμό του ύψους των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση, δημιουργώντας νέα γραφειοκρατικά εμπόδια.  

Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 2011