Νέα βιομηχανική ζώνη στο Μπουργκάς

Νέα βιομηχανική ζώνη στο Μπουργκάς

Μια νέα βιομηχανική ζώνη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο Μπουργκάς από τον τοπικό δήμο και την κρατική εταιρία "National Company Industrial Zones (NCIS)". Η νέα ζώνη θα ονομάζεται «Logistics and Industrial Park – Burgas» και θα βρίσκεται  στην περιοχή της ήδη εν λειτουργία βιομηχανικής ζώνης «Burgas-North». H πρόταση για σύσταση κοινοπραξίας με την ως άνω κρατική εταιρία έχει, μάλιστα, ήδη κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Ο δήμος του Μπουργκάς θα συμμετέχει στην κοινοπραξία παρέχοντας το χώρο για τη δημιουργία της νέας βιομηχανικής ζώνης, ενώ η «National Company Industrial Zones» θα προσφέρει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή της. Ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των απαιτούμενων εκτάσεων, ενώ έχει εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους €2,4 εκατ. για την κατασκευή του απαιτούμενου οδικού δικτύου.

Ο δήμαρχος του Μπουργκάς, κ. Dimitar Nikolov, εξέφρασε την ελπίδα το σχέδιο για τη νέα ζώνη να συγκεντρώσει αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς το 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Trakiya, ο οποίος θα συνδέει τη Σόφια με τις νότιες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, και η πόλη του Μπουργκάς θα έχει την ευκαιρία να καταστεί σημαντικό εμπορικό κέντρο διαμεταφοράς και logistics. Σε ό,τι αφορά τη χωροθεσία της νέας ζώνης, η τελευταία θα βρίσκεται κοντά στην κύρια σιδηροδρομική γραμμή και στο λιμάνι της πόλης.

Η NCIS ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την ανάπτυξη βιομηχανικών ζωνών σε κομβικά σημεία της Βουλγαρίας (κοντά σε λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανικά και αστικά κέντρα). Αυτήν τη στιγμή τρεις βιομηχανικές ζώνες έχουν ολοκληρωθεί: Free Zone Ruse, Free Zone Vidin και Free Zone Svilengrad, η τελευταία κοντά στα σύνορα με Ελλάδα και Τουρκία. Υπό σχεδιασμό βρίσκονται οι βιομηχανικές ζώνες στο Μπουργκάς, στη Βάρνα (Varna West) , το Karlovo, το Pleven (Telish/Pleven West) και την Bozhurishte. Η βιομηχανική ζώνη της Bozhurishte θεωρείται η σημαντικότερη και σχεδιάζεται να κατασκευαστεί κοντά στην πόλη της Σόφιας. Βάσει δε του παρόντος σχεδιασμού, τη διαχείρισή της θα αναλάβει από κοινού με τη βουλγαρική πλευρά η κινεζική επαρχία της Zhejiang με στόχο να προσελκύσει τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες, που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι, εκτός από την επαρχία Zhejiang, η βουλγαρική κυβέρνηση και η NCIS έχουν υπογράψει συμφωνία οικονομικής συνεργασίας και με την επαρχία Jiangsu.

  

Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου

Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄