Έντονες αντιδράσεις των εμπόρων για την έκτακτη εισφορά

Έντονες αντιδράσεις των εμπόρων για την έκτακτη εισφορά

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δέχεται έντονες διαμαρτυρίες εμπορικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα για την «έκτακτη» εισφορά, η οποία πλέον έχει καταστεί ένα τακτικό και σχεδόν μόνιμο εισπρακτικό βάρος για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η ΕΣΕΕ, από την αρχή της καθιέρωσης αυτού του περίεργου «κεφαλικού φόρου», έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή της για αυτή τη μόνιμη επιβάρυνση, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της διαρκούς «δαιμονοποίησης» του κέρδους, που κατατρέχει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Ήδη ολοκληρώθηκε η αποστολή των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, χωρίς και πάλι να λείπουν τα λάθη και οι ασάφειες.  Ωστόσο, η υποχρέωση καταβολής της πρώτης δόσης από 17.000 επιχειρήσεις όλης της χώρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα -μέχρι την 31η Ιανουαρίου- δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας, αφού όλοι οι συνάδελφοι πρέπει ξαφνικά να συγκεντρώσουν ένα σημαντικό ποσό και να το καταβάλλουν άμεσα. 

Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ απέστειλε προς το Υπουργείο Οικονομικών, επιστολή, ζητώντας :

  • 1. Παράταση της προθεσμίας καταβολής της α' δόσης, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αντί της 31ης Ιανουαρίου.
  • 2. Μεγαλύτερο αριθμό δόσεων από τον ισχύοντα των 12 δόσεων που ισχύει σήμερα, με αντίστοιχη μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας καταβολής των 1.000 ευρώ.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα επιτρέψει στους συναδέλφους να εκπληρώσουν ορθολογικότερα την υποχρέωσή τους για καταβολή της έκτακτης εισφοράς, ώστε να μη προστεθούν επιπλέον προβλήματα και αδυναμίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η έμπρακτη κατανόηση από την κυβέρνηση των μεγάλων δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και -δεδομένης ούτως ή άλλως της αδικίας που συνεπάγεται η επιβολή της έκτακτης εισφοράς- να επικρατήσει, τουλάχιστον, η διαλλακτικότητα και η κοινή λογική σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της εξόφλησής της.

Πηγή: ΕΣΕΕ