Στο περίμενε οι προμηθευτές…

Στο περίμενε οι προμηθευτές…
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία έρευνας για τις καθυστερήσεις εξόφλησης των προμηθευτών ανά κλάδο και ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην αγορά

Στην αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας οι προθεσμίες είναι ακόμα μεγαλύτερες. Αλλά, έστω κι έτσι, όταν αναφέρεται επισήμως ότι οι εταιρίες κάνουν σήμερα περισσότερο από τέσσερις μήνες, για να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι πάντες φτάνουν αργά αλλά σταθερά στα όρια τους. Στην πραγματικότητα, λένε έμποροι κι επιχειρηματίες, οι προθεσμίες αυτές φτάνουν ακόμα και στο διπλάσιο και σε ακραίες περιπτώσεις στο υπερδιπλάσιο. Γιατί οι 125 μέρες καθυστέρηση, που αναφέρεται στην έρευνα της ICAP, είναι ενδεχομένως η λεγόμενη επίσημη παραδοχή. Η ανεπίσημη, όμως, που συνήθως αντανακλά καλύτερα τα γεγονότα και τις καταστάσεις, καταδεικνύει μια πολύ χειρότερη εικόνα.

Σύμφωνα, πάντως, με την ίδια αυτή έρευνα, ήταν ο κλάδος των υπηρεσιών, ο οποίος το 2010 δέχθηκε την μεγαλύτερη πίεση, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ από την άλλη πλευρά, ο εμπορικός τομέας εξήλθε της πρώτης φάσης με μικρότερες απώλειες. Το θέμα, ωστόσο, είναι τι θα κάνει κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που μόλις τώρα ξεκινάει. Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και στην περίπτωση της βιομηχανίας, αν κι αυτός ο κλάδος ήταν αμέσως μετά τις υπηρεσίες, εκείνος που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση, λόγω της κρίσης. Κι όλο αυτό το πλέγμα αντανακλάται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης των προμηθευτών, που διαχρονικά θεωρείται και είναι το καλύτερο μέτρο σχετικά με το τι πραγματικά ισχύει στην αγορά.

Πηγή: voria.gr