Έντονο το ρωσικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων

Έντονο το ρωσικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων

Έντονο ενδιαφέρον εξέφρασαν οι Ρώσοι επενδυτές που συμμετείχαν στην ημερίδα με θέμα τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων που οργάνωσε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της ημερίδας, συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου, στο κτίριο του ΕΒΕΑ.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών προσέλκυσαν οι παρουσιάσεις των κατασκευαστικών έργων παραθεριστικής κατοικίας που αναπτύσσονται στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ελλάδα από την εταιρεία "ΛΕΒΕΝΤΗ", στην Κρήτη από την "Επενδυτική Κρήτης", στη Χαλκιδική από την εταιρεία "Χαντζής και ΣΙΑ", στη Τζια από τον αρχιτέκτονα Χ. Βλάχο, στο Πήλιο από την εταιρεία "Νέα Κτηματική" και στο Λουτράκι από την "Domus Ars".

Από ελληνικής πλευράς, ενδιαφέρον για συνεργασία με Ρώσους επενδυτές στον κλάδο του real estate εκδήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι όμιλοι της Μοχλός που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα του "Πόρτο Καρράς" στη Χαλκιδική, της ΓΕΚ Τέρνα, η Προµηθέας Gas του ομίλου Κοπελούζου, η Lamda Development του ομίλου Λάτση, ο όμιλος J&P Development, η μεσιτική εταιρεία Aspis Real Estate και πληθώρα μικρότερων επιχειρηματιών και μεσιτικών γραφείων.

Στις 19 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της ημερίδας στην Κέρκυρα σε συνεργασία με το τοπικό επιμελητήριο, όπου δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες της κτηματικής αγοράς του νησιού των Φαιάκων για τους Ρώσους επενδυτές. Η ελληνική πλευρά  ενημέρωσε τους Ρώσους μεταξύ άλλων πρακτικών θεμάτων και για τις ενέργειες που γίνονται από την πολιτική ηγεσία του νησιού για την άρση της διαδικασίας απόκτησης ειδικής άδειας από το υπουργείο Αμύνης της Ελλάδος για την αγορά ακίνητης περιουσίας από τους υπηκόους χωρών εκτός της ΕΕ λόγω του καθεστώτος παραμεθόριας περιοχής.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο υπέγραψε με την Ρωσική Ομοσπονδία Μεσιτικών γραφείων το Πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους συμβαλλόμενους φορείς στον κτηματομεσιτικό τομέα, καθώς και την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και ημερίδων σε μόνιμη βάση.