ΔΕΛΤΙΟ ΕΒΕΑ 25-28 Μαρτίου 2011

 

  • Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΦΕΡΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

          Οι τράπεζες φέρουν σημαντική ευθύνη για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας και έχουν μεταβληθεί σε φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη ρευστότητα στην αγορά. Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος δήλωσε: «Το τραπεζικό μας σύστημα φέρει αυξημένες ευθύνες για τη σημερινή κρίση της οικονομίας μας. Με την πιστωτική πολιτική που ακολούθησαν την εποχή της ταχείας ανάπτυξης, συνέβαλαν ουσιαστικά στη σημερινή υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς και στη στρεβλή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, υποβαθμίζοντας τη σκοπιμότητα της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων τους και την αναγκαιότητα ενδυνάμωσής τους μέσω συγχωνεύσεων, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, έχουν μεταβληθεί σε αποκλειστικούς φορείς κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων σε βάρος της χρηματοδότησης επενδύσεων και της ανάπτυξης. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήδη βρίσκονται στη μέγγενη εδώ και πολλούς μήνες, με τον τραπεζικό δανεισμό να γίνεται διαρκώς δυσκολότερος και ακριβότερος».

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ 47.000 ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ

Οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έφερε αντιμέτωπους με ποινικές κυρώσεις 47.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν απέδωσαν ΦΠΑ, ενώ περίπου 1.800 μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, που δε δήλωναν επιχειρηματική αμοιβή, καλούνται να καταβάλουν φόρο και πρόστιμα. Από το υπουργείο Οικονομικών καθορίζεται πώς θα υποβληθούν οι αναλυτικές καταστάσεις φορολογικής αναμόρφωσης από τους λογιστές – φοροτέχνες για την την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων επιτηδευματιών. Τα στοιχεία θα αποτελέσουν τη βάση διασταυρώσεων για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.

  • ΤτΕ: ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Η συνολική πιστωτική επέκταση στη χώρα επιβραδύνθηκε στο 4,1% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, έναντι του 5,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η χρηματοδότηση προς την γενική κυβέρνηση επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 20,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι 28,6% του Δεκεμβρίου και 35,2% το Νοέμβριο. Ωστόσο, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συρρικνώθηκε οριακά, και διαμορφώθηκε στο -0,2% (το Δεκέμβριο ήταν αμετάβλητη και το Νοέμβριο στο 0,6%).

Πηγή: ΕΒΕΑ