Αίτημα ΣΕΒΕ για συμπληρωματική στήριξη δράσεων του Προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» μέσω φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου

Αίτημα ΣΕΒΕ για συμπληρωματική στήριξη δράσεων του Προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» μέσω φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου 

Την ανάγκη ευρύτερης αξιοποίησης της υποστήριξης που παρέχεται για δράσεις εξωστρέφειας από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» που προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέσω φοροαπαλλαγών ζήτησε με επιστολή του στον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς επισημαίνει ότι από τη δημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» όπου οριστικοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις υπαγωγής των επιχειρήσεων σε αυτό, ο Σύνδεσμος γίνεται δέκτης του προβληματισμού πολλών εξαγωγικών επιχειρήσεων μελών του, οι οποίες αποκλείονται από το πρόγραμμα λόγω υπέρβασης του ορίου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis). Δυστυχώς, και παρά την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί, η παράταση του προσωρινού πλαισίου στήριξης (όριο 500.000€) δόθηκε μόνο για προγράμματα που είχαν υποβληθεί μέχρι 31.12.10, αποκλειομένης της δυνατότητας να υπαχθούν σε αυτό νέα προγράμματα όπως το «Εξωστρέφεια».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο ΣΕΒΕ πρότεινε την ένταξη των δαπανών του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» στις επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού νόμου με την παροχή ως ενίσχυση φοροαπαλλαγών.

Κλείνοντας ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι « Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα δώσει τη δυνατότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που αποκλείονται λόγω προϋποθέσεων του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» και κυρίως λόγω της εξάντλησης του ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ή απλά το επιλέγουν, να στηρίξουν και να αναπτύξουν δράσεις εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας, προσδοκία η οποία έχει ευρέως δημιουργηθεί με βάση τις σχετικές εξαγγελίες αλλά και αναγκαιότητα που υπαγορεύεται περισσότερο από ποτέ από την ύφεση και την εσωτερική και διεθνή οικονομική κρίση».