Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Βουλγαρίας από MOODY’S

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

EMBASSY OF GREECE IN SOFIA

OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS

Πληρ.: Ιωάννης Μαρούτσος                      Σόφια, 28.07.2011

             Γραμματέας ΟΕΥ Γ΄                       Α.Π. :  OEY 2785/59/ΑΣ 2199

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Εξωτερικών

-Β2 Διεύθυνση

KOIN:

Υπουργείο Εξωτερικών

-Διπλ. Γρ. Υφυπουργού κ. Δόλλη

-Γρ. κ. Γ. Γρ. ΔΟΣ & ΑΣ

-Γραφείο κ. Β΄ Γεν. Δ/ντή

Σύνδεσμοι, επιμελητήρια, ενώσεις (μ.η.)

ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Βουλγαρίας από MOODY'S

            Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Βουλγαρίας σε Baa2 από Baa3 προχώρησε ο οίκος MOODY'S στις 22 Ιουλίου τ.έ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της MOODY'S, η αναβαθμισμένη πιστοληπτική αξιολόγηση (με «σταθερές προοπτικές») αντανακλά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, που τηρεί η κυβέρνηση, και τη σχετική αντοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν μέσω ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή, όπου βρίσκεται η Βουλγαρία.

Η MOODY'S αναφέρεται σε μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της βουλγαρικής κυβέρνησης (αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, «Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας»), που φαίνεται να οδηγούν σε θεσμική ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και να συντελούν στη διατήρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% τα επόμενα έτη. Παράλληλα, εκτιμά ότι ενισχύεται θεσμικά η ικανότητα της Βουλγαρίας να απορροφά κοινοτικά κονδύλια και ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας διατηρεί επαρκή ρευστότητα και κεφαλαιακά αποθέματα, ώστε να απορροφά τους όποιους κραδασμούς προκαλεί η περιφερειακή αστάθεια και, ιδίως, η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Τέλος, ο ως άνω οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Βουλγαρία αντιμετώπισε ικανοποιητικά τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και επανέρχεται πλέον σε ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως χάρη στην άνοδο των εξαγωγών. Παρόλ' αυτά, η εγχώρια κατανάλωση και η ζήτηση πιστώσεων παραμένουν ιδιαίτερα αδύναμες, ενώ η ανεργία κινείται σε επίπεδα υψηλότερα της προ κρίσεως περιόδου. Σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, αναφέρεται ότι δεν αναμένεται να επιτευχθούν τα προ τριετίας υψηλά επίπεδα, αλλά νέες σημαντικές επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν εισφέροντας αξιόλογα κεφάλαια στη χώρα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βουλγαρίας, στην οποία προχωρεί η MOODY'S την τελευταία πενταετία, ενώ το Baa2 είναι το ανώτερο επίπεδο στο οποίο έχει κατατάξει ο οίκος τη χώρα. Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία έχει πλέον την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση μεταξύ των βαλκανικών κρατών, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, συμβάλει στη «διαφοροποίηση» της βουλγαρικής οικονομίας έναντι των άλλων περιφερειακών οικονομιών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επαναπροσέλκυση ξένων επενδυτών.

Ήδη, πάντως, από τις αρχές του 2010 η MOODY'S είχε ανακοινώσει πως εξέταζε την αναβάθμιση της Βουλγαρίας, αλλά η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα άνω την περασμένη χρονιά καθυστέρησε την προαναγγελθείσα αναβάθμιση. Σε κάθε περίπτωση, η MOODY'S προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε υποβάθμιση της τωρινής αξιολόγησης, αν παρατηρηθούν αστοχίες στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, που θα επιφέρουν αύξηση του ελλείμματος και του χρέους.

Η Προϊσταμένη

Ιωάννα Σωτηράκου-Γιάνναρου

Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄