Επικαιρότητα ΒΕΑ 28-7-2011

ΒIOTEXNIKO ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                                                                  Αθήνα, 28-7-2011

Επικαιρότητα

Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου του ΒΕΑ, τηλ: 210 3680761, 210 3680882).

  • – Η διάθεση της φοροκάρτας σε όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις τράπεζες στις 3 Οκτωβρίου 2011, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για την ειδική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι στις αγορές τους, προκειμένου να καταγράφονται σε αυτήν τα ποσά των δαπανών τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία συλλογής των αποδείξεων που απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.

  • – Σε απλοποίηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προανήγγειλαν, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης.

  • – Καταργείται από 1ης Οκτωβρίου η έκπτωση 18 % στην τιμή του φυσικού αερίου, σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του αερίου από την επόμενη χειμερινή περίοδο, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής, θα καθορίζεται με βάση το κόστος αγοράς του καυσίμου από τη ΔΕΠΑ, συν τους φόρους και το περιθώριο κέρδους.

  • – Στην υποβάθμιση κατά μια μονάδα, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας, δηλαδή στην κατηγορία "CC" από "CCC", προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, με προοπτική περαιτέρω υποβάθμισης, αφού η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται με "επιλεκτική χρεοκοπία", σύμφωνα με τη μεθοδολογία του οίκου.

  • – Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, καλεί την κυβέρνηση να επεκτείνει τις περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό προκειμένου να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι της ελληνικής Οικονομίας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

  • – Εξηγήσεις ζητά με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών για τους περιορισμούς που υφίστανται ακόμη στην απελευθέρωση του καθεστώτος εγκατάστασης δικηγορικών εταιρειών.

  • – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2012, υπογραμμίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε. Ζητεί να περιοριστεί η κυριαρχία των προβληματικών κρατών της ευρωζώνης.

  • – Το ενδιαφέρον για επιχειρηματική συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας επαναβεβαιώθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Γερμανό ομόλογό του Philip Roesler (Φίλιπ Ρέσλερ), ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας μετά τις 15 Αυγούστου, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών.

  • – Τη διαφωνία τους με τη διάταξη του ενεργειακού νομοσχεδίου αναφορικά με τους σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας καταγράφουν σε ανακοίνωση τους ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές, η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και ο Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών.

  • – Ανοιχτός σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ειδικά στις ρυθμίσεις που αφορούν τα κριτήρια και στο ύψος των προστίμων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι το σχέδιο νόμου κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί έως τις 28 Αυγούστου.

  • – Με βασικό μας όπλο τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε και την πεποίθηση ότι θα τις εφαρμόσουμε, πετύχαμε όλα όσα εκείνα η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δεν διαπραγματευόμαστε και ακόμα περισσότερα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

  • – Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, ανά υπουργείο και με χρονοδιάγραμμα ως το τέλος Αυγούστου, θέτει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολές που έστειλε σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

  • – Άμεση έναρξη «ειλικρινούς διαλόγου» με το υπουργείο Μεταφορών, ζητεί από τον Πρωθυπουργό το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Αττικής (ΣΑΤΑ). Διαμηνύει πως μέχρι να συμβεί αυτό η απεργία συνεχίζεται «με αμείωτο ρυθμό».

  • – Χωρίς προβλήματα θα πραγματοποιηθούν τελικά τον Αύγουστο οι πτήσεις εσωτερικού σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, καθώς η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις, που είχε εξαγγείλει.

  • – Μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν θα δώσει καθόλου αυξήσεις τους επόμενους 12 μήνες και μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα του ALBA Graduate Business School.

  • – Την υλοποίηση νέου προγράμματος διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση 40% των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενέκρινε η διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Πηγή: ΒΕΑ