Απαραίτητη η λειτουργία της ΚτΠ ΑΕ για τα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο

Απαραίτητη η λειτουργία της ΚτΠ ΑΕ για τα έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η στήριξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι ένα ακόμη κλαδικό ζήτημα, αλλά εθνικό ζητούμενο για την ανάπτυξη της χώρας. Το ψηφιακό έλλειμμα πλήττει βάναυσα και τη δημοκρατία μας, γιατί η απουσία της πληροφορίας και το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό μας σύστημα διαιωνίζουν τη διαφθορά και διογκώνουν το μαύρο χρήμα.

Η πλήρης υιοθέτηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση και η υποστήριξη επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ψηφιακή Τεχνολογία μπορούν να αποτελέσουν καταλυτικό παράγοντα στη διαδικασία εξορθολογισμού λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αλλά και τη μοναδική απάντηση στα καίρια προβλήματα της χώρας και στην έξοδο από την οικονομική κρίση μέσω της εξοικονόμησης πόρων και της ορθολογικής διαχείρισης τους με συστήματα οικονομικής παρακολούθησης και καινοτόμες μεθόδους ανάπτυξης έργων, όπως των συμβάσεων παραχώρησης.

Ο ΣΕΠΕ διαχρονικά έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, διαδικασίες και τρόπους που θα συμβάλουν στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων ψηφιακής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της εκτίμησης του προϋπολογισμού για κάθε έργο, των διαγωνιστικών διαδικασιών, της αξιολόγησης, καθώς και του τρόπου συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση και την παραγωγική λειτουργία των δράσεων προς όφελος των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΠΕ έχει στηρίξει τόσο τη δημιουργία όσο και τη λειτουργία της "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους επιχειρησιακούς μηχανισμούς του κράτους που θα μπορούσε μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων έργων και δράσεων τεχνολογίας και αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, να δώσει λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" στη διάρκεια του Γ' ΚΠΣ όσο και του ΕΣΠΑ, παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες, έχει επιτελέσει τελικά σημαντικό έργο στην επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων που της έχουν ανατεθεί με όρους διαφάνειας, ανταγωνισμού και αποτελεσματικότητας. Αποτελεί τον κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ της αγοράς και του δημοσίου και η συνεισφορά της προς τους φορείς του δημοσίου τομέα που αναπτύσσουν τεχνολογικές υποδομές και υπηρεσίες, μεγιστοποιεί την αξία και τη σημασία της διείσδυσης της τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση.

Σε σχέση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για συγχώνευση των φορέων του δημοσίου, αλλά και σχετικά πρόσφατα αρνητικά δημοσιεύματα με την κατάταξη της "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" στις προβληματικές Δημόσιες Επιχειρήσεις, ο ΣΕΠΕ επισημαίνει ότι η "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" όχι μόνο δεν επιβαρύνει αρνητικά τη λειτουργία του κράτους, αλλά αντίθετα το θετικό έργο που έχει παρουσιάσει και η απρόσκοπτη λειτουργία της συνιστά εχέγγυο για την αποτελεσματική υλοποίηση των έργων τεχνολογίας στο ελληνικό δημόσιο. Εχέγγυο για την τήρηση διαφανών λειτουργιών, ανταγωνιστικών κριτηρίων και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους εκπροσώπους της αγοράς, ακυρώνοντας στην πράξη τυχόν συντεχνιακές ή άλλου είδους αναχρονιστικές και επιζήμιες για τη χώρα και τους πολίτες τακτικές.   

Η θέση του ΣΕΠΕ είναι ότι η  "Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ" θα πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία, ώστε να επιτελέσει το δύσκολο αλλά αναγκαίο ρόλο που της έχει ανατεθεί, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύουμε και να αποτελέσει κεντρικό μηχανισμό για την υποστήριξη των φορέων του δημοσίου.

PS If text is unreadable, please visit our portal at the following address: http://www.sepe.gr/gr/PressReleases

Πηγή: ΣΕΠΕ